Belediyede sağlık semineri

Kadıköy Belediyesi çalışanları için düzenlenen seminerde, ofis çalışanlarını tehdit eden bel ve oyun ağrılarından korunmak için yapılması gerekenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.

24 Ekim 2014 - 09:26
Kadıköy Belediyesi çalışanları için düzenlenen seminerde, ofis çalışanlarını tehdit eden bel ve oyun ağrılarından korunmak için yapılması gerekenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.
Pek çok kişinin sıkça yaşadığı bel ve boyun ağrıları özellikle masa başında çalışanlar için büyük bir sorun teşkil ediyor.  Masa başında duruş bozukluğu ve saatlerce sabit durmak bel ve boynumuzda farkında olmadan ağrılara ve sorunlara neden olabiliyor.
“Ofis içerisinde çalışırken nelere dikkat etmeliyiz”, “Bel fıtığı, boyun fıtığı nasıl ortaya çıkar?, Tedavileri nelerdir?”, “Bel veya boyun sorunu olan kişiler hangi sporları yapmalı, yaparken nelere dikkat etmeli?” gibi önemli konulara değinen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Konya, 17 Ekim Cuma günü Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binasında, Belediye çalışanlarına özel düzenlenen seminerde bel ve boyun sağlığı hakkında bilgiler verdi.

 

20 DAKİKADA BİR YERİNİZDEN KALKIN!
Doç. Dr. Deniz Konya, özellikle masa başında çalışan kişiler için 20 dakikada bir ayrıca mümkünse 2 dakika kadar yerinizden kalkmanızı ve hareket etmenizi öneriyor. “Uzun süre aynı pozisyonda kalındığında omurganın maruz kalacağı yük fazla olacağı için 20 dakikada bir pozisyon değiştirip omurgamızı rahatlatmakta fayda var” diyen Konya, aynı zamanda bilgisayarla çalışan kişilerin bilgisayarlarını göz hizasına getirerek çalışmasını önerdi.
Ağır cisimleri kaldırırken bel fıtığı oluşan çok hasta olduğunu vurgulayan Dr. Konya, “Yerden almak istediğiniz cisme mümkün olduğu kadar yakın durun dizlerinizi kırarak eğilin. Belinizi dizinizi kırmadan kesinlikle öne eğmeyin. Bacaklardan kuvvet alarak dik bir şekilde yükselin. Herhangi bir ağırlık taşırken ara ara dinlenin.Masa başında otururken bel kavisinizi dik tutacak şekilde ve omuzlarınız geride oturun” diye konuştu.
Özellikle bel ve boyun ağrıları çekenler, bel veya boynunda fıtığı olanlar, boyun düzleşmesi yaşayanlar ve skolyoz hastalarına yüzmelerini önerisinde bulunan Dr. Konya, “Yüzme sporu, omurga sağlığı için, bel ve boyun ağrılarının azalmasında en güzel sporlardan biridir. İmkanınız varsa kış aylarında da kapalı yüzme salonlarını terch edin” dedi.
 
OMURGANIZ SAATİN DİŞLİ ÇARKLARI GİBİ!
Bel ve boyun sağlığında pek çok kişide ortaya çıkan fıtıkların tedavisini ve ameliyat biçimlerini de anlatan Doç. Dr. Deniz Konya, omurga sağlığını saatin dişli çarklarına benzetti.  Konya, “Omurgamızda oluşan bir problem mesela belimizde oluşan bir problem olduğunda vücudumuz önce bu sorunu kendi içinde gidermeye çalışır. Ancak belimizdeki problem zamanla dizlerimizde de sıkıntılar oluşturmaya başlar. Nasıl saatin dişli çarklarından biri bozulduğunda diğer çarkları etkileniyorsa işte omurga da aynı bu çarklar gibi biri sorun yaşadığında  diğer sağlıklı bölgede etkilenmeye başlar. Bu yüzden sorun yaşadığınız bölgeyi ihmal etmeyin” dedi.
Bel ve boyun fıtıkları tedavilerinin yanı sıra kamburluk ve skolyoz gibi hastalıkların tedavisine de değinen Konya, Kadıköy Belediyesi çalışanlarına bu hastalıkları nasıl tedavi ettiklerini resimli sunumuyla detaylı bir şekilde anlattı. 

ARŞİV