Belediyeden ‘Alo Kadına Şiddet Hattı'

Şiddete maruz kalana kadınlar, Kadıköy Belediyesi’nin Alo Kadına Şiddet Hattı’nı “0216 349 9 349” numaralı telefondan ücretsiz arayabilir

21 Kasım 2014 - 10:25
 Şiddete maruz kalana kadınlar, Kadıköy Belediyesi’nin Alo Kadına Şiddet Hattı’nı “0216 349 9 349” numaralı telefondan ücretsiz arayabilir

Gökçe UYGUN

Kadıköy Belediyesi, 3 yıl önce kurduğu Alo Kadına Şiddet Hattı ile şiddet mağduru kadınlara ücretsiz olarak  danışmanlık hizmeti sunuyor.
Şiddet Hattı’nın bağlı olduğu Kadıköy Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Tülin Ergüner ile “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü” öncesi görüştük.
Alo Kadına Şiddet Hattının bir danışma hattı olduğunun altını çizen Ergüner “Özellikle vurgulamak isterim ki bu bir acil durum değil bir danışma hattı. Yani kocasından şiddet gören bir kadının, dayak yediği anda arayacağı bir numara değil. Öyle acil bir şiddet anında kadınlar 155 Polis’i aramalılar. Bizim hattımız danışma amaçlı…” diyor. Ergüner, 3 uzman kadın psikologun görev yaptığı Alo Kadına Şiddet Hattı’nın  “kadınların, haklarının neler olduğunu ve hangi kurumlardan yardım alabileceğini öğreneceği bir rehber telefon numarası” olduğunu vurgulayarak, “Şiddete uğramış, uğrama riski olan tüm kadınlara destek vermek, kadınlara haklarını öğretmek ve kadınları bilinçlendirmek amacıyla hizmet veriyoruz” diye konuşuyor. Alo Kadına Şiddet Hattı’na Türkiye'nin her yerinden 7 gün 24 saat ulaşılabileceği bilgisini veren Ergüner, “Bu telefon sadece Kadıköylü kadınlar için değil. Çünkü şiddet konusu ilçe sınırlaması yapılamayacak kadar mühim” ifadesini kullanıyor.
 
KONUK EVİ HİZMETİ
Tülin Ergüner, şunları anlatıyor: “Örneğin kadın çalışmıyor, koca çalışıyor. Erkek, kadına gerekli maddi aktarımı yapmazsa bu ekonomik bir şiddettir. Ya da kadın çalışıyor ve koca maaşın tamamını kadının elinden alıyorsa, bu da şiddettir. Bu hat, şiddet mağduru olan ve şiddete uğrama riski bulunan kadınlara olduğu kadar, bir yakını/tanıdığı şiddete uğrayan kişilere de açık. Ya da şiddete uğradığını bildiğiniz/tahmin ettiğiniz kadınlar için de bu hattı arayabilirsiniz. Hattımıza ulaşan kadınların bazıları Kadıköy Belediyesi’nin Kadın Konuk Evi’ne sığınma talebinde bulunuyor. Biz de eğer şartları uygunsa bu kadınları kabul ediyoruz. 12 yıl önce kurduğumuz konukevimizden bugüne dek 4 bin 518 kadın ve 2 bin 773 çocuk faydalandı. Biz burada şiddet gören kadınlara ve varsa çocuklarına kadınlara 3 ile 8 ay arasında barınma hizmeti sunuyoruz. Ancak bu süre kadının durumuna göre değişebiliyor. Kim kadın 1 gece, kimisi de 1 yıl kalabiliyor. Eğer kadın boşanma sürecindeyse, evine dönemiyorsa, kendisinin ya da çocuğunun eğitimi söz konusu ise ya da buna benzer durumlarda, konukevinde kalma süresinde esneklik sağlıyoruz. Yani biz burada barınma hizmeti dışında, kadını, kendi hayatını idame ettirebilecek aşamaya gelene dek tüm destekleme çalışmalarını yapıyoruz.”

ARŞİV