Belediyeye ‘BEKLENEN' operasyon

CHP’li Avcılar, Büyükçekmece ve Maltepe Belediyelerinden sonra Kadıköy Belediyesi’ne de ‘beklenen operasyon’ yapıldı...

05 Ekim 2011 - 15:50

CHP’li Avcılar, Büyükçekmece ve Maltepe Belediyelerinden sonra Kadıköy Belediyesi’ne de ‘beklenen operasyon’ yapıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne düzenlediği operasyonla aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan’ın da bulunduğu 10 belediye çalışanını, sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına aldı. 4 Ekim Salı günü yapılan operasyonda gözaltına alınanlardan 6 belediye çalışanı ilk sorgularının ardından aynı gün serbest bırakılırken, Başkan Yardımcısı ve 2 müdür ise sorgularının ardından Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Haberimiz yayına hazırlandığında sorgular sürüyordu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 4 Ekim Salı günü sabah erken saatlerde Kadıköy Belediyesi’ne yönelik bir operasyon gerçekleştirdi.
Operasyon kapsamında Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan’ın da aralarında bulunduğu 18 kişi, 06.30-07.00 sıralarında evlerine yapılan baskınlar sonucu gözaltına alındır. Gözaltına alınanlar arasında Başkan Yardımcısı Demircan’ın yanı sıra 2 müdür, 7 belediye çalışanı, 8 de ihalelere katılan şirket çalışanı olduğu ifade edildi. Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 18 kişiden 6 belediye çalışanı, sorgularının ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Başkan Yardımcısı ve 2 müdür ise 2 günlük Emniyet sorgularının ardından Kadıköy Adliyesi’ne sevk edildi. Haberimiz yayına hazırlandığında Savcılık’taki sorguları sürüyordu.
 
‘BİZİM HİÇBİR ÇEKİNCEMİZ YOK’
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, operasyonla ilgili makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, 5-6 aydan beri CHP’li belediyelere karşı ciddi “itibarsızlaştırma” operasyonları olduğunu belirtti. Bütün belediye çalışanlarının ve kendisinin moralinin yerinde olduğunu söyleyen Öztürk, “Bizim hiçbir çekincemiz yok. Arkadaşlarım ifadeleri alınıp serbest bırakıldıktan sonra, belgelerimizle birlikte basına ve kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapacağız” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Belediye binasında herhangi bir aramanın söz konusu olmadığını da belirterek şunları söyledi:
“Pazartesi sabahı 06.30’da arkadaşlarımızın evini aradıklarını öğrendim. Bütün arkadaşların evlerine ayrı ayrı ekipler gitmişler. Bazı yerlerde çok kibar davranmışlar, problem yok. Ama tabii ki olayın bu şekilde olması üzücü. 6 ay önce bizden bazı bilgiler ve dosya istenmiş ve Kadıköy Başsavcılığı tarafından alınmış. Bu dosyalarla ilgili bize ‘buyurun gelin’ deselerdi arkadaşlarımız da hemen gidip ifadelerini verirlerdi. Ama ne yazık ki böyle yapılmadı. Birçok arkadaşımız ailelerini de tedirgin edecek şekilde psikolojik yıpratılmaya tabii tutuldu. Ama ne yazık ki Türkiye’de böyle uygulanıyor.

‘ÜÇ YILDIR DİNLENİYORUZ’
Başkan Selami Öztürk, açıklamasında Belediye olarak üç yıldır teknik takibe tutulduklarına da dikkat çekti: “Biz 2008 yılından beri takip altında olduğumuzu biliyoruz. Çünkü bize gelen yazışmalarda 2008 yılında açılmış bir dosyayla ilgili iddialar ortaya atılıyor. Yani biz üç yıldır dinlenen, teknik takip altında olan bir belediyeyiz. Buna rağmen gördüğünüz gibi bütün birimlerimiz ile hizmete devam ediyoruz. Hiçbir çekincemiz yok. Çalışma arkadaşlarım son derece tecrübeli, dürüst ve işlerini doğru yapan kişilerdir. Arkadaşlarımın dürüstlüğüne de son derece güveniyorum. Olay soruşturuluyor. Bu nedenle henüz gizlilik aşamasında. Ancak arkadaşlarımızın ifadelerinin alınmasından sonra Basına, Kamuoyuna ve Kadıköylülerin karşısına çıkıp neyin ne olduğunu tek tek açaklayacağız. Bizim hiçbir şeyden çekincemiz yok. Operasyonun ardından birçok Kadıköylü, Türkiye’nin dört bir yanından arayan yurttaşlarımız bize desteklerini bildirdiler. İlçe belediye başkanlarımız, partililerimiz yanımızdaydı. Herkesin ortak görüşü, bu operasyona şaşırmadıkları, CHP’li diğer belediyelerden sonra başarılarıyla göz önünde bulunan Kadıköy Belediyesi’nin de hedef olduğuydu. Bu nedenle bu gerçekten herkes için beklenen bir operasyondu.”
 
Tepkİ uyandıran operasyonun duyulmasından sonra CHP'liler ve Kadıköylü vatandaşlar, Kadıköy Belediyesi'ne gelerek Başkan Selami Öztürk’e destek verdi. Kadıköy Belediyesi Başkanlık binası önünde toplanan partililer, ''Vatandaş uyuma, Kadıköy'e sahip çık'', “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” şeklinde sloganlar atarak, alkışlar eşliğinde, yapılan operasyonu protesto etti. CHP’li eski milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile çeşitli ilçe başkanlarıyla çok sayıda partilinin katıldığı destek eyleminde, CHP Kadıköy Gençlik Örgütü tarafından “Asla Teslim Olmayacağız” yazılı bir pankart asıldı. Ataşehirli Ender imzalı “İnsan ölür kalır eseri, Tayyip efendi ne oldu Denizfeneri” döviz dikkat çekti. Burada konuşan Belediye Başkanı Selami Öztürk, 20 yıllık yönetici olduğunu ve uzun süredir Kadıköy Belediyesi çatısı altında bulunduğunu belirterek, son bir yıla kadar çeşitli teftişler, denetimler gördüklerini, bunları da demokratik devlet yapısı içerisinde normal olan, bazen de yönetimlere göre ağırlaşan veya hafifleşen durumlar olarak nitelendirdiklerini söyledi. Ancak son bir yıldır artık adalet duygusunun her köşede arandığı günler yaşanmaya başlandığını belirten Öztürk, “Özellikle son birkaç aydır sistematik olarak CHP'li belediyelerin aranması ve bu şekilde itibarsızlaştırma işleminin yapılması tesadüf değildir. Kurumlar teker teker itibarsızlaştırılırken, yıpratılırken, bir tek şeye bakılıyor. Bunlar demokratik, laik, hukuk devletini koruyan kurumlar mıdır, değil midir? Koruyansa o zaman hücum edelim” şeklinde konuştu. Öztürk, “Kadıköy Kadıköylülerindir. Kadıköy, Atatürk ilke ve devrimlerinden taviz vermeyen yönetimlerle idare edilecek. Ben gitsem dahi burayı bir başkaları hiç bir zaman alma şansına sahip değildir” diye konuştu. Belediye çalışanlarına da seslenen Öztürk “Başınızı dik tutun” dedi.

‘CHP’Lİ BELEDİYELER MAKYAJ DEĞİL HİZMET BELEDİYECİLİĞİ YAPIYOR’
CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da, AKP iktidarının CHP'li belediyelere yönelik operasyonlarına bir yenisini daha eklediğini vurguladı, Kadıköy Belediyesi yöneticilerinin ve çalışanlarının gözaltına alınmasının, Başbakanın açıklamalarından hemen sonra olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. “Yolsuzluk, usulsüzlük arıyorsanız, CHP’li belediyelere değil, yolsuzluk iddiaları ayyuka çıktığı halde kapısından bir kez bile İçişleri Bakanlığı müfettişi sokulmamış AKP’li belediyelere bakın. Deniz Feneri’ne bakın önce” diyen Salıcı, CHP’li belediyelerin bütün baskılara rağmen hizmet belediyeciliğini sürdürdüğünü söyledi:
“Tüm engellemelere rağmen, tüm kaynaksızlığa rağmen, tüm mesnetsiz operasyonlara rağmen, tehditlere baskılara rağmen belediyelerimiz ‘makyaj belediyeciliği’ anlayışıyla değil, ‘sosyal demokrat belediyecilik’ anlayışıyla projeler üretiyor ve uyguluyor.”
Oğuz Kaan Salıcı, “Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl örgütü olarak, tüm gücümüz ve inancımızla CHP’li belediyelerimizin arkasındayız” diyerek desteğini tekrarladı. Grup üyeleri, konuşmaların ardından bir süre daha alkış tutup slogan attıktan sonra dağıldı.
 
CHP’li belediyelere daha önce de yolsuzluk iddialarıyla baskınlar düzenlendi. Geçen nisan ayında Avcılar Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda aralarında Başkan yardımcısı ve Zabıta Müdürü’nün de bulunduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı. Silivri Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda ise ihale belgelerine el konulmuştu. Yine Ocak 2011’de Sarıyer Belediyesi’ne yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine jandarma operasyon düzenlemişti. 29 Eylül’de ise Maltepe Belediyesi’ne yolsuzluk iddiasıyla operasyon düzenlenmiş, Belediye Başkanı Mustafa Zengin’in de aralarında bulunduğu bazı belediye çalışanlarının ifadelerine başvurulmuştu.
 

ARŞİV