BERKİN için binler sokaklara aktı

Gezi direnişi sırasında ekmek almaya giderken kafasına isabet eden gaz kapsülüyle komaya giren 15 yaşındaki Berkin Elvan için binlerce insan sokaklara çıktı, öfkesini haykırdı.

12 Mart 2014 - 13:57
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ – Tutku DİRİ
 
Polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulan ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 269 gündür komada olan 15 yaşındaki Berkin Elvan, 11 Mart Salı sabahı saat 7.00’de yaşamını yitirdi. Gezi direnişinde yaşamını yitiren sekizinci genç olan Berkin için binlerce insan sokaklara döküldü. Sadece Türkiye’de değil Londra ve Paris başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Berkin için sokaklara çıkıldı.
Akşam saatlerinde tüm illerde eylem çağrıları yapıldı ancak eylemleri bekleyemeyen ve öfkesini dile getirmek isteyen binlerce insan hastaneye akın etti. Hastane önünde bekleyenlere de polis müdahalesi gecikmedi, bir kişi daha başına gelen gaz kapsülüyle ağır yaralandı.
Berkin’in cenazesiyle birlikte Okmeydanı Cem Evi’ne giden kitle, soğuk ve yağışlı havaya rağmen saatlerce sokaklarda bekledi, ailenin yanında oldu.
Birçok ilde de insanlar parklarda ve meydanlarda, ellerinde ekmeklerle ve “Ben Berkin Elvan” yazılı dövizlerle oturma ve durma eylemi yaptı. Durma eyleminin Kadıköy’deki adresi ise Altıyol Boğa ve Kilise meydanı oldu.
 
ÜLKENİN HER YANI EYLEM ALANI OLDU
Bütün kentlerde ve İstanbul’un pek çok ilçesinde yapılan eylem çağrılarına uyan binler, akşam saatlerinde ilçe merkezlerini doldurdu. Taksim’den sonra en kitlesel eylem Kadıköy’de gerçekleştirildi. “Berkin Elvan 15’inde bir fidan”, “Berkin’in katili AKP’nin polisi”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganları atılırken, ESP ve SGD, Altıyol’da bir binaya “Öfkeliyiz katillerden hesap soracağız”‘ pankartı astı. “Berkin’in öğretmenleri”‘ imzasıyla da “Berkin’i toprağa değil öfkemize gömeceğiz”‘ pankartı açıldı.
Uzun süre Altıyol’da eylem sürdürülürken, kitle daha sonra AKP Kadıköy İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Yollara barikatlar kurarak yürüyen kitleye, polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sonucu plastik mermi ve gaz kapsülüyle yaralananlar oldu. Altıyol civarındaki tüm ara sokaklarda çatışmalar yaşandı. Direnişçiler, bir belediye otobüsünü de devirerek otobüsü barikat olarak kullandı.
Esnaf ve halk, evlerinin ve işyerlerinin kapılarını açarak direnişçileri sakladı. Polis, ara sokaklarda aynı zamanda rastgele plastik mermi ve gaz bombası attı. Polisin hedef gözeterek gaz kapsülü attığı da bir videoyla kanıtlandı; polis “vur vur gözünden vur” şeklinde arkadaşına talimat verdi. Polisin attığı gaz bombalarından bazıları, araçlara isabet etti.
Çatışmalar bir süre sonra rıhtıma kaydı. Rıhtıma inen caddeye de barikatlar kurulurken, sert çatışmalar yaşandı. Polis, Osman Cami önünde direnişçilerin Altıyol’a çıkmasını engellemek için barikat kurdu. Kitle daha sonra Numune Hastanesi yönüne doğru dağıldı.
Aynı dakikalarda Bahariye’de de çatışmalar sürdü. Polise taşlar ve havai fişeklerle karşılık verildi.
 
KADIKÖY “SES” VERDİ
Eylem sırasında ve sonrasında evlerinde olanlar da sokaklarda polisle mücadele eden insanlara ses çıkararak destek verdi. Gezi direnişinde olduğu gibi yine pencerelerde tencere tava, düdükler çalındı; alkışlarla birlikte “Kadıköy uyuma Berkine’e sahip çık” sloganları atıldı. Kadıköy’ün sokaklarında geç saatlere kadar ses çıkarılarak Berkin Elvan için tepki dile getirildi.
 
ESNAF KEPENK KAPATTI
Kadıköy esnafı da Berkin Elvan’ın ölümü ve sorumlu polislerin hala yakalanamamasına tepkisini kepenk kapatarak gösterdi. Barlar Sokağı olarak bilinen Kadife Sokak ve Piriçavuş Sokak başta olmak üzere Kadıköy’ün birçok yerinde kepenkler indi, üzerinde “Cenazemiz Var”, “Çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsinler”, “Berkin için kepenk indiriyoruz”, “Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil” “Cenaze dolayısıyla kapalıyız” yazılı dövizler asıldı.
 
KADIKÖY BELEDİYESİ BERKİN İÇİN GREVE ÇIKTI
Berkin Elvan’ın cenazesinin kaldırıldığı 12 Mart Çarşamba günü tüm ülkede grev ve boykot çağrıları yapıldı. Okmeydanı Cem Evi’nden alınıp Feriköy Mezarlığı’na defnedilen cenazeye yüzbinlerce insan katıldı.
Kadıköy Belediyesi de 12 Mart günü Berkin için greve gitti. Belediyenin resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan duyuruda; “Küçük bir kardeşimizi kaybettik, grevdeyiz. Acil durumlar için 444 55 22′den iletişim kurabilirsiniz. #BerkinElvan” ifadesi yer aldı.
  
BERKİN ELVAN BOSTANI AÇILIYOR
Yeldeğirmeni Dayanışması, Don Kişot Sosyal Evi’nde “Berkin Elvan Bostanı” kuruyor. Bostanın açılışı 14 Mart Cumartesi saat 15.00’te yapılacak. Eser İnan Arslan, Berkin Elvan adını verdikleri bostanla ilgili şunları söylüyor: “İlk işimiz doğal tohumlarımızı terasta ekmek olacak. Ayrıca binanın dış cephesi de asma, hanımeli benzeri bitkilerle kaplanacak.
Daha sonra yeşeren fideler komşularla paylaşılacak, semtimizdeki gönüllü bahçelere dikilecek, balkon bahçeciliği teşvik edilecek, kalan tohumlar da evde yetiştirilecek.
Bu işlemler sırasında evsel atıklardan yapılan kompost gübre kullanılacak. Kimyasal herhangi bir şey kullanmayacağız. Bununla bilinçli tüketici, daha da güzeli üretici, edilgen değil etken bir iş planlıyoruz.”
 
Etiketler; Berkin Elvan

ARŞİV