Berlin keşfi Kadıköy'de

Türkiyeli fotoğrafçıların Berlin’de çektikleri karelerden oluşan “Exploring Berlin” Sergisi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde açıldı

20 Mart 2015 - 09:57
Türkiyeli fotoğrafçıların Berlin’de çektikleri karelerden oluşan “Exploring Berlin” Sergisi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde açıldı
 
Bir grup Berlinli ve İstanbullu fotoğrafçı Ekim 2012 tarihinde Kardeş Kadıköy Kent Derneği ve Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle Fikirtepe, Yenisahra, Emekevler, Tarlabaşı bölgelerini gezdiler, incelemelerde bulunarak fotoğraf çektiler. Fotoğraf çalışmalarının esas fikri, görünürü yüzeye çıkarmaktı. Geçici ara mekânlar, tehlike altındaki bölgeler, yeni oluşan siteler, zıtlıklar ve günlük yaşamın geçtiği mekânlar ağırlıklı olarak ele alındı. Grup turistik bakış açısının dışına çıkarak kenti anlamaya çalıştı. Fotoğraf çekimleri bu bakış açısıyla gerçekleşti.
Klaus Eisenlohr yönetiminde ve kardeş kent Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinin Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile yürütülen ve adı  ‘Exploring Istanbul’ olan bu fotoğraf projesi geliştirilerek 2013 yılında Berlin-Kreuzberg ve Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde de sergilendi.

TURİSTİK DEĞİL İÇERDEN BAKIŞ
Bundan sonraki amaç İstanbullu/Kadıköylü bir fotoğrafçı grubun Berlin / Kreuzberg’e gelerek‚ bu sefer “Exploring Berlin” isimli ve önceki projeyi mozaik taşları gibi tamamlayan başka bir projeyi gerçekleştirmesi oldu.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi fotoğraf atölye öğretmeni Levent Karaoğlu’nun yönetiminde başlayan çalışmalar İstanbullu bir bakış açısıyla Berlin kentini keşfetme/anlama çalışmasına dönüştü.  2014 yılında çalışmaya başlayan Nazım Hikmet Kültür Merkezi fotoğraf atölyesi katılımcıları aynı yıl Berlin’e gelerek çeşitli bölgelerde fotoğraf çektiler.
‘Exploring Berlin’ fotoğraf projesi de bir önceki gibi, turistik bakışın dışına çıkmaya çalışan bir fotoğrafik kent keşfi çalışmasıdır. Kent mekân ve insan ilişkilerinin temsilini sembol, iz ve detaylar kullanarak fotoğrafik bir anlatım yolunu deniyor.
13 Mart Cuma günü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun katılımıyla açılan sergi beklenin üzerinde yoğun ilgi gördü. İlginç bir Türkçe- Almanca kataloğu da olan ‘Exploring Berlin’ fotoğraf sergisi Barış Manço Kültür Merkezi’nde 30 Mart 2015 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

ARŞİV