Beş gençten biri ekonomik nedenlerle okulu bırakıyor

TÜİK’in 2024 yılına ilişkin “İşgücü Piyasasında Gençler” araştırmasına göre her 5 gençten biri eğitimini ekonomik nedenlerle yarıda bırakıyor

23 Temmuz 2025 - 15:26

TÜİK, 2024 yılına ilişkin “İşgücü Piyasasında Gençler” istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 1'inci görüşme hanelerinde yer alan 15-34 yaş grubundaki fertlere uygulanan araştırmanın, Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında, işgücü piyasasındaki gençlerin eğitim geçmişlerinin ve işe geçiş sürelerinin yanı sıra yapılan iş ile eğitim düzeyi, eğitim alanı ve beceri eşleşmelerinin ortaya konulmasının amaçlandığı ifade edildi.

2 MİLYONA YAKLAŞTI 

15-34 yaş grubunu kapsayan araştırmaya göre, kurumsal olmayan nüfus bu yaş grubunda 24 milyon 291 bin kişi olurken, bunların 14 milyon 606 bini işgücünde yer aldı. İstihdam edilen gençlerin sayısı 12 milyon 744 bin, işsiz sayısı ise 1 milyon 862 bin olarak belirlendi. Genç işsiz oranı yüzde 12,7 oldu.15-34 yaş grubunda istihdamda olan gençlerin yüzde 25’i lise altı, yüzde 24,7'si 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitim seviyesine sahipken yüzde 18,2'si genel lise mezunu olarak belirlendi. Eğitimleri sırasında staj veya çıraklık gibi çalışma deneyimi olanların istihdam oranı yüzde 68,6 olurken, çalışma deneyimi olmayanlarda bu oran yüzde 55,8 oldu. 

Lise ve üstü eğitimli gençler arasında eğitimi süresince eğitiminin bir parçası olarak (staj veya çıraklık gibi) en az bir ay çalışma deneyimi olanların istihdam oranının yüzde 68,6 olduğu görüldü. Bu oran erkeklerde yüzde 82,2 iken, kadınlarda yüzde 54,8 olarak gerçekleşti. Çalışma deneyimi olmayan veya 1 aydan kısa süreli çalışma deneyimine sahip gençler için istihdam oranı yüzde 55,8 oldu.

KADINLAR DAHA FAZLA BEKLİYOR

Eğitim sırasında staj veya çıraklık yapan genç erkeklerde istihdam oranı yüzde 82,2’ye ulaşırken, aynı deneyime sahip genç kadınlarda bu oran yüzde 54,8’de kalıyor. Eğitimden sonra üç aydan uzun süreli bir işte çalışmayan genç kadınların oranı yüzde 33,9 iken, erkeklerde bu oran yüzde 10,6 olarak gerçekleşti. Bu veriler, kadınların istihdam sürecine geç ve zor koşullarda dahil olduğunu, özellikle mezuniyet sonrası iş bulma konusunda ciddi engellerle karşılaştığını gösteriyor.

İŞ BULMA SÜRECİ UZUYOR

Eğitime devam etmeyen gençlerin yüzde 15,7’si ilk işine altı ay içinde başlayabildiğini belirtti. Bu oran erkeklerde yüzde 17,3 iken, kadınlarda yüzde 14’e düştü. Gençlerin yüzde 21,7’si ise mezuniyet sonrası üç aydan uzun süreli bir işte hiç çalışmadığını belirtti. Kadınlarda bu oran yüzde 33,9 ile dikkat çekici boyutlara ulaşıyor.

EKONOMİK NEDENLERLE AYRILIYORLAR 

Eğitimini yarıda bırakan veya bölüm değiştiren gençlerin yüzde 22,5'i ekonomik nedenler, yüzde 17,2'si eğitim programının beklentisini karşılamaması, yüzde 14,1'i ailevi nedenlerden dolayı eğitimini yarıda bıraktığını veya bölüm değişikliği yaptığını beyan etti.


ARŞİV