‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde'

Fin Yazar Grigoriy Petrov’un yazdığı “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitap, 20 Ocak Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri Ertunç Yücebaş ile Fikret Şemin tarafından mahalle...

01 Şubat 2011 - 14:14

Fin Yazar Grigoriy Petrov’un yazdığı “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitap, 20 Ocak Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri Ertunç Yücebaş ile Fikret Şemin tarafından mahalle sakinlerine anlatıldı.
Neden bu kitabın tanıtıldığı hakkında bilgi veren Fenerbahçe Gönüllüleri Başkanı Belkıs Ayanoğlu, kitabın Türkçe’ye ilk kez Mustafa Kemal Atatürk zamanında çevrildiğini belirtti. Atatürk’ün kitabı okuduktan sonra Finlandiya’da yaşanan başarıdan etkilendiğini kaydeden Ayanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Atatürk, derhal kitabın ülkedeki okulların özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki ‘yaşamı yenilemek’ için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. Bu kitap yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiyalıların ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde anlatıyor. Halkların destansı özverisiyle yoksulluktan kurtularak, ekonomik, politik ve kültürel olarak nasıl mükemmel bir ülke yaratılabileceğini gösteren bu kitabı, üyelerimiz Yücebaş ve Şemin’in anlatımıyla kalabalık bir grup olarak ilgiyle dinledik ve bilgilendik.”


ARŞİV