Bilgisayar uzmanından bir mutfak romanı

Uluslararası özel bir çağrı merkezinin Türkiye yöneticilerinden Pelin Ülger’in yemekler, hatıra tarifler ve hikayeler, mutfakta geçen sıcak anlar üzerine kurulu “Mutfak Sesleri” adlı romanı yayımlandı

15 Aralık 2010 - 09:46

Uluslararası özel bir çağrı merkezinin Türkiye yöneticilerinden Pelin Ülger’in yemekler, hatıra tarifler ve hikayeler, mutfakta geçen sıcak anlar üzerine kurulu “Mutfak Sesleri” adlı romanı yayımlandı.
Roman, 1980’lerin sonlarında Nişantaşı, Moda ve Suadiye gibi nezih semtlerde geçiyor. Ailenin yetişkin kadınları etrafında örülü hikaye, bir aile dizisinin ilk kitabı olarak planlandı. Varsıl ve köklü bir aileden gelen görmüş geçirmiş Behice Hanım ile genç yaşta kaybettiği kocasından sonra dört çocuğunu kendi ayakları üzerinde durarak büyütmüş cefakâr Rabiya Hanım, ailenin iki koca çınarı. Roman, bu iki çınarın dallarından birbirine akarak, mutfak ekseninde geçiyor. Aile içi çekişmeler, dedikodular, tariflere sızıyor. Sıcacık mutfak ortamında, tencereler kaynarken, görgü ve bilgi ailenin genç nesline geçiyor. Romanın ilerleyen sayfalarında, ailenin gençleri genlerindeki bu mutfak merakıyla yeni ve daha modern tariflerle beliriyor. Bazı tarifleri merak edip denemek isteyenlerse, günümüzde de kolayca temin edilebilecek malzemelerin listesini en arkada bulabiliyorlar. Tarifler, yufkalı pilavdan kabak böreğine, anneannenin kurabiyesinden apple-pie’a, sangria’dan biscotti’ye kadar değişiklik gösteriyor. Teknolojik olarak yoğun geçen yıllarını, yemek yapmak, heykel yoğurmak ve yazmak gibi daha yumuşak hobilerle süslemeye çalıştığını belirten Pelin Ülger, “Yaşım kemale ererken, ailemin çınar kadınlarını birbiri ardına kaybetmeye başlayınca, kaybolan anıları, silinen silüetleri hafızalarda biraz daha tutabilmek için yazmaya başladım. Bu noktada, yazdığım hikâyelerde olaylardan ziyade yemek tarifleri üzerine yoğunlaştım. Bütün sülalemin ‘anneannenin kurabiyesi’ olarak bildiği tarifi yaptığımda, eşim ‘Bu benim babaannemin kurabiyesi’ deyince, eski tariflere merakım ve cesaretim arttı” diyor.
 


ARŞİV