Bilişim Dünyası

Dünyanın en riskli ülkesinde yaşadığınızın farkında mısınız?

08 Şubat 2012 - 13:12

Türkiye’de internet kullanıcısı, 40 milyona yaklaştı. Popüler sosyal medya sitesi Facebook’ta 42 milyon Türk kullanıcısı var. Türkiye, Facebook’ta Dünya’da 5. sırada yer alırken. İstanbul Facebook kullanımında dünya şehirleri arasında 2. durumdadır. Türkiye’de ortalama bir kullanıcı günde 56 dakika Facebook’ta zaman geçiriyor ve yemek yemek için 27 dakika harcıyor. Facebook kullanımı, insanın yaşamsal olarak birinci derecede önemli olan karnını doyurmadan daha önemli hale geldiğini gösteren bu örnek bile İnternet, mobil teknolojiler yaşantımızın vazgeçilmezi olduğunu belirtiyor. Siz, internette hoşça vakit geçirip eğlenirken, dünyanın diğer ucundaki ilkokul arkadaşınızla sohbet etmenin zevkini yaşarken, evden çıkmadan alış-veriş, bankacılık, devletle olan ilişkilerimizi yapmanın rahatlığını yaşarken birden madalyonun diğer yüzünü çeviriyoruz size. Üzülerek, söylemek zorundayım biraz keyfiniz kaçacak!Biz, eğlenirken nasıl bir tehlike çemberi içerisinde olduğumuzu birkaç manşet haberle görelim.

FACEBOOK VE TWITTER İLE HIRSIZLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Hırsızların artık yeni hedeflerinin seçmek için Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullandığı bildirildi. (sabah.com.tr, 28.09.2011)
İngiltere merkezli Friedland isimli güvenlik firmasının araştırması, hırsızların sosyal medyayı nasıl 'verimli' kullandıklarını ortaya koydu. Bu yıl hüküm giyen 50 hırsızla yapılan araştırmaya göre, hırsızların yüzde 78'i Twitter, Facebook ve Foursquare gibi sosyal paylaşım sitelerini kullanarak yeni hedeflerini belirlediklerini söyledi. Hırsızların yüzde 54'ü, ev sahiplerinin sosyal medya aracılığı ile nerede oldukları ya da nereye gideceklerinin internette paylaşmalarının yapılan ortak hata olduğunu belirtti.

DEVLETTEKİ BİLGİLERİMİZ DE GİTMİŞ!
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube MüdürüNTV’ye şu açıklamayı yaptı.
“15 kişi örgüt olarak şebekenin tamamı, örgütün pazarlama ve satın alma kısmı da var ve ayrı bir dosya olarak takip ediliyor. Sıkıntı şu, bu bilgiler resmi kurumların dataları. Sigorta bilgileri, adres bilgileri veya araç bilgileri. Bu bilgilere hackelemek veya bir takım programlarla ulaşılmış. Elde edilen bilgiler paket haline getirilip özellikle hukuk bürolarına satılıyor.
Şebeke şimdiye kadar bu satışlardan yaklaşık 3 milyon TL’lik bir gelir elde etmiş.”
Şebekenin hazırladığı programlar arasında İstihbarat Programı, Telefon Sorgu Programı, Plaka Sorgu Programı (Avukatlara satıp, icra takibinde kullanmışlar) gibi başlıklar dikkat çekiyor.

 
ALIŞVERİŞ YAPAN DA PİŞMAN, ONLİNE ALIŞVERİŞ SİTESİ KURAN DA!
Amazon.com’un alt tedarikçisi olan online ayakkabı alışveriş sitesi, Zappos.com, müşteri hesaplarına bir siber saldırı ile 24 + milyon müşterinin hesap bilgilerinin ele geçirildiğini bildiriyor. (17 Ocak 2012, btnet.com.tr)
Zappos.com’un CEO’su Tony Hsieh’in çalışanlara gönderdiği e-postada aktardığı bilgilere göre, şirket müşterilerine ulaşarak şifrelerini değiştirmeleri konusunda uyarı göndermeye başladı. Müşterilerin gözündeki değerlerini inşa etmelerinin 12 yılı bulduğunu aktaran Hsieh, tek bir olay nedeniyle geri adım atmanın acı verici olduğunu aktardı.
 
FACEBOOK BİLGİLERİNİ DE ÇALIYORLAR
İsrailli hacker, Araplardan 85.000 Facebook giriş bilgisi çaldı. Şubat 2011 Adı Hannibal olan bir İsrailli hacker, sosyal ağ kullanıcısı 85,000 Arabın Facebook oturum açma bilgisini çaldı.
 
PARASINI ÖDEDİĞİN BİLGİSAYARI BAŞKASI KULLANSIN VE BİLGİLERİNİ DE ÇALSIN
Binlerce bilgisayarın botnet (uzaktan başkalarınca yönetilen bilgisayar) olarak şu anda devre dışı olduğu kabul ediliyor olsa da, bunlara Kelihos malware bulaşmış olduğu biliniyor.
Bilgiyi güvene almadıktan sonra nükleer santral yapsan ne olur?
Yürüttüğü nükleer program nedeniyle Batı’nın hedefinde olan İran, Ağustos 2010’da esrarengiz bir virüsün saldırısına uğradı. Kısa zamanda İran’ın önemli nükleer tesislerine yayılan Stuxnet’in, Tahran rejimini nükleer programında en az 5 yıl geriye götürdüğü ileri sürüldü. İran’ın ise suçluları açıkça işaret etti: ABD ve İsrail.

SENİN HACKERINA KARŞI SAVAŞ FİLOSU GÖNDERİRİM!
Obama yönetimi Haziran 2011’de yeni bir siber güvenlik stratejisi açıklayacağını duyurduğunda, Wall Street Journal, yeni stratejinin, “siber saldırıların savaş nedeni sayılabileceğini ve askeri müdahaleyle karşılık görebileceği” maddesini içerdiğini belirtti. 
SEN ÖNCE TEHLİKENİN FARKINDA OL SONRA ÇOCUĞUNU KORU!Avrupa ülkelerine göre Türkiye'de çocuklar interneti güvenli kullanma konusunda en düşük bilgiye sahip grup. Bunun da ötesinde, 9-12 yaş grubu çocuklar Facebook sosyal ağ sistemine, kurallara aykırı olmasına rağmen yaşlarını yüksek göstererek üye oluyor. (Avrupa Çevrimiçi Araştırması 2011)
ANTİVİRÜS PROGRAMI ALDIM DİYE GOCUNMA!
Artık insanlar, virüs üretmekten ziyade casus programlar üretiyorlar. Yani, birçok anti virüs programı sadece virüsleri önlüyor ve casus ataklarını fark edemiyor. Türkiye’de yüzbinlerce kişinin bilgisayarı ele geçirilmiş ve başkaları tarafından kullanılıyor. Son bir yıldır, bilgisayar bilgileri çalınıp, karşılığında paralar isteniyor. 
SÖZÜN BİTTİĞİ YER!
Dünyada internette sörf yapması en riskli ülke Türkiye; girilen her 10 siteden biri virüs veya casus program saçıyor. (27 Ağustos 2010, Cuma-Turkish Journal Haber Merkezi)
Yukarıdaki örneklerin çok çok fazlası Türkiye’de ancak, aman insanları ürkütmeyelim, korkutmayalım, benim kazancım düşer, benim abonem azalır, vs.. sebeblerden dolayı herkes üç maymunu oynuyor!.
Herkes bilgisayar ve interneti kullanıyor, ama bu örnek olaylara kulaklarını açması gerekiyor. Tıpkı, doğalgazı kullanırken güvenlik kurallarına riayet edildiği gibi, bilişimin de güvenlik için kuralları vardır ve uygulanması gerekir.
İnternet ve mobil teknolojiler kullanmaktan vazgeçmemiz imkansız. Ancak, bir çok ülkede Devlet, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları el ele verip, bi çok seminer, eğitim, yayın, politikalar geliştirmişler. İnternete girin bakın bu konuda ülkemizde çalışma yok denecek kadar az.
Biz Türkiye Bilişim Derneği olarak Kadın Bilişim Çalışma Grubu ile Çocukların interneti güvenli kullanması konusunda seminerler düzenleyip, yayınlar hazırlıyoruz. Bu senenin başında “Bilgi Güvenliği Çalışma Grubu” kurarak bu konuda bilgilendirici seminerler vermenin yanı sıra devlete önerilecek stratejilerde geliştirmeye başladık. Gelin başımıza çok büyük felaketler gelmeden bu işe hep birlikte el atalım. 
Bundan sonraki yazılarımızda interneti, sosyal ağları nasıl güvenli kullanacağınız konularını işleyeceğiz.
Sevgi ve saygılarımla...
 
Levent Karadağ
(Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı)
Caferağa Mahallesi Bahariye Caddesi Adliye Palas Apt. No 72/1–Kadıköy/İstanbul
 
Etiketler; bilişim

ARŞİV