Binaların enerji tüketimini gösteren “enerji kimlik belgeleri”, 1 Ocak’tan itibaren düzenlenmeye başlıyor.
Binaların enerji tüketimini gösteren “enerji kimlik belgeleri”, 1 Ocak’tan itibaren düzenlenmeye başlıyor.
Binaların enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren enerji kimlik belgesi, 1 Ocak’tan itibaren yeni yapılacak binalarda zorunlu olacak.
Mevcut binalar için ise vatandaşların, 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgelerini almaları gerekecek. Bunun için yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerine başvurmak gerekecek.
Binanın enerji verimliliğiyle ilgili veriler, uzmanlar veya projeciler tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan BEP-TR programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesini üretilecek.
A’dan G’ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek.
Konutlar,ofisler, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller, alışveriş ve ticaret merkezleri enerji kimlik kapmanına dahil. Enerji Kimlik kapsamına dahil olmayan yapılar ise şöyle; Sanayi alanlarında üretim faaliyeti yürüten binalar, kullanım ömrü 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2'nin altında olan binalar, ısıtma ve soğutmasına ihtiyaç duyulmayan depo, ardiye, atölye vb. binalar.
Vatandaşlar, Enerji kimlik belgesi sayesinde oturacağı evde ne kadar enerji tüketileceğini anlayabilecek. Böylece ev satın alırken veya kiralarken yalıtımdaki eksikliklerin anlaşılması ve buna göre karar alınması mümkün olacak.