Binlerce bireye özel eğitim

Özel eğitime ihtiyaç duyan binlerce bireye hizmet veren Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Figen Şahin, özel eğitim öğrencileri için uygulanan eğitimin çok zor olduğuna dikkat çekiyor

07 Ocak 2016 - 16:22
Erhan DEMİRTAŞ

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin, hafif ve ağır fiziksel engelli bireylerin ve otizm hastası çocukların eğitim sürecini planlıyor. Merkez, özel eğitim ve rehberlik ile psikolojik danışmanlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kadıköy RAM Müdürü Figen Şahin, merkezin faaliyetlerini Gazete Kadıköy’e değerlendirdi. Kadıköy sınırları içerisinde özel eğitim veren 5 okul olduğu bilgisini paylaşan Şahin, ailelerin yeterli bilince sahip olmadığını belirterek, “Aileler bu konuda çok açık değiller. Gerek toplumun bakış açısı gerekse şartların elverişsizliği onların daha çok çocuklarını evde tutmasına, saklamasına hatta evden dışarı çıkarmamasına neden oluyor” diyor

TAMAMEN ÜCRETSİZ
Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin (RAM) çalışmalarını anlatabilir misiniz?
Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi iki bölümden oluşuyor. Birincisi özel eğitim ve rehberlik bölümü, ikinci bölüm de psikolojik danışmanlık bölümü. Özel eğitim bölümünde daha çok özel eğitim ihtiyacı olan çocukların eğitsel değerlendirmesi, tanılaması ve yönlendirmesi yapılıyor. Bu süreç içerisinde okullar bize öğrencileri yönlendiriyorlar ve randevu sistemiyle çocuk bize geliyor. Kurumumuzda gerekli incelemeleri yapılıyor. Sağlık raporları da dikkate alınarak, öğrencinin eğitim süreci planlanıyor. Öğrencinin özel destek eğitimi alması gerekiyorsa bununla ilgili tedbirler alınıyor ve daha sonra da okullara yönlendirilmesi yapılıyor. Psikolojik danışmanlık bölümüyle ilgili de yine aynı okulların yönlendirdiği öğrenciler psikolojik danışmanlık eğitimi alıyorlar. Kurumumuzda yapılan tüm çalışmalar ve verilen hizmetler ücretsiz olarak karşılanıyor.
Özel eğitim alacak öğrenciyi nasıl belirliyorsunuz?
Biz sadece zihinsel engeli olana değil, üstün zekâlı öğrencilere de hizmet veriyoruz. Okuldan gelenler eğitsel değerlendirme formuyla bize geliyorlar. O formda çocuğun okulda yaşadığı huzursuzluk, sıkıntı ya da diğer sorunlar neyse rehber öğretmen onunla ilgili bir takım formlarımızı doldurup bize gönderiyor. Biz de gerekli durumlarda çocuklara DNA testi uyguluyoruz. Eğer gerekmiyorsa sadece performans alımıyla bunu değerlendiriyoruz. Ama çok belirgin fiziksel ya da zihinsel olarak engeli olan çocuklar, zaten hastane raporlarıyla geliyor. Devlet hastanesinden alınmış bir raporu var, o rapor doğrultusunda biz de öğrenci için eğitsel programı hazırlıyoruz. Hangi okula devam etmeli, kaynaştırma öğrencisi mi yoksa özel eğitim desteği mi alacak, bu soruların cevabını bulmaya çalışıyoruz.  

“KADIKÖY ŞANSLI”
Kadıköy’de kaç tane özel eğitim okulu var?
Kadıköy, aslında İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri. Çünkü ilçemizde beş tane özel eğitim okulumuz var. Bu beş okulun içinde İşitme, hafif ve ağır zihinsel engelliler için hizmet veren okullarımız olduğu gibi otistik çocuklarımız için de okulumuz var.  İstanbul’un bazı ilçelerinde bu kapsamda okul yok iken, Kadıköy’de 5 özel eğitim okulun olması Kadıköy için özel bir durum. Ama bu okullardan sadece Kadıköy’de yaşayanlar faydalanmıyor. Çevredeki ilçelerden de okullarımıza öğrenci alıyoruz. Kurumumuzda da günde yaklaşık 16 ile 17 öğrencinin tanılaması yapılıyor. 
Merkezinizin yetersiz olduğu durumlar var mı, ne tür eksiklikler yaşıyorsunuz?
Bina olarak elbette yetersizliklerimiz var. Fiziki şartlarımız daha çok çocukla bir arada olmamızı engelliyor. Çünkü görüşme yapabileceğimiz 4 odamız var. Mevcut fiziksel şartlarda maksimum kapasiteyle çalışıyoruz diyebilirim. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde günde 2 tane psikolojik danışma randevusu alınıyor. İki arkadaşımız bu işi yapıyor yani günde 4 psikolojik danışmanlık yapılıyor.

“EĞİTİMLE AŞABİLİRİZ”
● Ailelere önerileriniz ne olabilir, size gelmeden bilinmesi gereken şeyler var mı?
Bize gelen çocuklar eğer okula başlamış ise okul kanalıyla bize geliyor. Ama çocuklarının zihinsel engelli olduğunu fark eden aileler de doğrudan bize gelebilir. Bunun için okula başlamalarını beklemesinler. Aileler sanırım bu konuda çok bilinçli değil. Bize gelen herkese hizmet vermeye çalışıyoruz. Yaş sınırlamamız yok. Ancak hizmet almak isteyen vatandaşlarımızın Kadıköy ilçesi sınırları içerisinde oturuyor olması ya da Kadıköy’deki bir okulda eğitim görmesi gerekiyor.
● Aileler bu konuda bilinçli mi?
Özel eğitim öğrencilerinin eğitimi konusu gerçekten zor bir konu. Aileler bu konuda çok açık değiller.  Gerek toplumun bakış açısı gerekse şartların elverişsizliği onların daha çok çocuklarını evde tutmasına, saklamasına hatta evden dışarı çıkarmamasına neden oluyor. Tüm bunları tabii ki eğitimle aşabiliriz. Biz elimizden geldiğince okullarda da ailelere yönelik seminer eğitimler dinliyoruz. Rehberlik servisleriyle bu şekilde koordineli çalışmamız var.  Ama toplumsal bilinci daha da yükseltmek, özellikle engellilik konusunda farkındalık yaratmak çok önemli.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Figen Şahin’in verdiği bilgilere göre:
➤ 2014-2015 yılında bin 552 bireye hizmet verildi.
➤  Kadıköy RAM’da hizmet almak için yaş sınırlaması yok. Özel eğitime ihtiyaç duyan her birey merkeze başvurabiliyor.
➤ Merkezde sadece zihinsel engeli olana değil, üstün zekâlı öğrencilere de hizmet veriliyor
➤ Hizmet almak isteyenlerin Kadıköy sınırları içinde ikamet etmesi ya da ilçe sınırları içindeki okullarda eğitim alması gerekiyor.
➤ Merkezde 20 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerden 4’ü özel eğitimci, 6’sı ise rehber öğretmen.
➤ Kadıköy RAM: 0216 302 33 52


 

ARŞİV