Bir başka oluyor Kadıköy'de 29 Ekim coşkusu

Cumhuriyetimizin 89. yıldönümü; genci yaşlısı, kadını erkeği ve çocuğuyla yüz binlerce vatandaşın katıldığı törenle Kadıköy Bağdat Caddesi’nde kutlandı.

01 Kasım 2012 - 13:50
Cumhuriyetimizin 89. yıldönümü; genci yaşlısı, kadını erkeği ve çocuğuyla yüz binlerce vatandaşın katıldığı törenle Kadıköy Bağdat Caddesi’nde kutlandı. Bu yılki kutlamalara yaşanan bazı gelişmeler gölge düşürse de İstanbul’da coşkunun adresi her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy oldu. İstanbul’un çeşitli yerlerinden gelen yüz binlerce vatandaş Cumhuriyeti kutlamak için Kadıköy’ü tercih etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılarak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile birlikte halkı selamladığı kutlamalar Zülfü Livaneli’nin unutulmaz konseriyle son buldu.
 
HABER MERKEZİ
 
Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 89. yılı her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy Bağdat Caddesi’nde yüz binleri buluşturdu. Kadıköy’de gelenek haline gelen Cumhuriyet’e Bağlılık Yürüyüşü, rekor sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Ara cadde ve sokaklar da dâhil olmak üzere büyük bölümü insan seliyle kaplanan Bağdat Caddesi, İstanbul’da kutlamaların adeta en önemli adresi oldu.
 
SAATLER ÖNCESİNDEN DOLDU,ADIM ATACAK YER KALMADI
Kadıköy Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Cumhuriyet’e Bağlılık Yürüyüşü, meteorolojinin yoğun yağış uyarılarına rağmen Bağdat Caddesi’nde planlanandan önce başladı. Vatandaşlar kutlamaların başlayacağı Suadiye Işıklar mevkiine saat 16.00’dan itibaren akın akın gelmeye başladı. Yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş öncesi Kadıköy Belediyesi tarafından vatandaşlara 5 bin meşale ile 50 bin adet bayrak dağıtıldı.
Saat 19.00’da başlayacak olan yürüyüş için saatler öncesinden Suadiye’de toplanan Cumhuriyet sevdalıları, ellerinde meşale ve Atatürk posterleriyle yürüyüşün başlama saatini beklediler. Kalabalık nedeniyle Bağdat Caddesi saat 17.00’den itibaren trafiğe kapandı.Diğer taraftan Pendik-Haydarpaşa trenlerinin Bağdat Caddesi’ne yürüyüşe katılmak üzere gelenlerle dolup taştığı gözlendi. Yürüyüşün başlamasından yaklaşık 1 saat önce ise Suadiye tren istasyonundan yürüyüşün başlayacağı Cumhuriyet TIR’nın bulunduğu Suadiye Işıklar mevkiine yaya ulaşmak ise hemen hemen imkânsızdı. Zira bölgeye saatler öncesinden gelen on binlerce vatandaşın doldurduğu sokak ve caddelerde adım atmak neredeyse imkânsızdı. Geçtiğimiz yıllara nazaran çok daha fazla ilginin gözlendiği yürüyüşte her yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızı ve beyaz renkleri hâkimdi.
 
KILIÇDAROĞLU KADIKÖY’DEYDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gelmesiyle yürüyüş Suadiye’den büyük bir coşkuyla başladı. Türk Bayrakları ve ışıklı LED ekranlarla özel olarak hazırlanan Cumhuriyet TIR’ından çalınan marşlar ve şarkılar eşliğinde büyük bir coşkuyla yürüyen İstanbullular, zaman zaman sloganlar atarak Ankara’daki olayları protesto ettiler. “Mustafa Kemalin Askerleriyiz” ve “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” şeklinde sloganlar atılan yürüyüş, çoğu zaman yoğun katılım nedeniyle duraksamalarla devam etti. Katılımın yoğunluğu nedeniyle kortejin önünde yürüyemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, TIR’ın üzerine çıkmak zorunda kaldılar. Kılıçdaroğlu, TIR’ın üzerinden bayrak sallayarak ve halka çiçek atarak, halkın Cumhuriyet Bayramını kutladı.
Yaklaşık 4 kilometrelik güzergâhın sonu olan Göztepe’ye yoğun katılım nedeniyle 4 saatte ulaşabilen Cumhuriyet TIR’ının üzerinden konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Birilerinin Cumhuriyet Bayramını halkın kutlamasını yasaklamaya çalıştığını” söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
“Halka karşı koyamadılar. Sabah Ankara’daydım, şimdi Kadıköy’deyim. Biz Atatürk’ün yolundayız. Onun kurduğu Çağdaş Aydınlık Cumhuriyet yolundayız. Bu yoldan dönmeyeceğiz. Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne sahip çıkacağız. Türkiye yeniden ayağa kalkacak. Benim inandığım yol Mustafa Kemal’in yoludur. O da çağdaş uygarlık yoludur. Kişisel çıkarlarımız için değil, halkımız için, sizin için gece gündüz çalışıyorum. Bana ve partimize güç verin.”
 
KILIÇDAROĞLU VE ÖZTÜRK, HALKI BİRLİKTE SELAMLADI
Suadiye’den başlayan yürüyüş korteji Caddebostan’a geldiğinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Burada tekrar konuşan Kılıçdaroğlu, halk için mücadele ettiğini, Atatürk’ün yolunda yürümeye devam edeceğini söyledi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de konuşmasında, Ankara’daki olayları ve Cumhuriyet Bayramı için çelenk koyma törenlerindeki engellemelerini hatırlatarak, bu yıl kutlamalarda yapılmak istenen engelleme çalışmalarının Türkiye demokrasisine kara bir leke olarak geçeceğini söyledi. Başkan Öztürk, yaşanan bazı gelişmelerin demokrasiye gölge düşürdüğünü ifade ettiği konuşmasında, “Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Burada bir milyon kişi var. Tüm engellemelere rağmen halk bayramını kutlamaya devam ediyor” dedi. Öztürk, konuşmasının sonunda her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet’e bağlılık andını yüz binlere tekrarlatarak, bayramlarını kutladı. Öztürk, Kılıçdaroğlu ile birlikte TIR’ın üzerinden halkı selamlarken, Kılıçdaroğlu halka karanfil dağıttı.
 
LİVANELİ ŞARKILARIYLA COŞTURDU
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği programda Zülfü Livaneli de bir konser verdi. Yürüyüşe katılanlar daha sonra Caddebostan Sahili’nde hazırlanan dev konser alanında Zülfü Livaneli konserini de keyifle izlediler. Sahneye çıkan Livaneli, şarkılarıyla binlerce İstanbulluyu coşturdu.
 
CUMHURİYET BALOSU YAPILDI
Kadıköy’deki Cumhuriyet kutlamaları kapsamında artık bir gelenek olan Cumhuriyet Balosu da Süreyya Operası’nda 30 Ekim Salı akşamı yapıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile eşi Sevgi Öztürk, davetlileri kapıda karşıladı. Gecede opera sanatçısı Hakan Aysev de bir konser verdi.
 
BAYRAK SÜSLEME GERGİNLİĞİ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını her yıl Bağdat Caddesi’nde “Cumhuriyet’e bağlılık Yürüyüşü” ile kutlayan Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında caddenin süslenmesi konusunda gerginlik yaşandı. Kadıköy Belediyesi’nin caddeye bayrak, Atatürk posteri ve Kadıköy Belediyesi’nin amblemini asma çalışmaları İBB görevlileri tarafından engellenince ekipler karşı karşıya geldi. Kadıköy Belediyesi’nin konuyu sosyal medyada paylaşmasının ardından gelen tepkiler üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin engellemeyi kaldırdığı bildirildi. Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada her yıl Cumhuriyet Bayramı öncesi başta Bağdat Caddesi olmak üzere ana arterler ve bazı bölgelerin Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve Kadıköy Belediyesi amblemi ile süslendiği belirtildi. Her yıl çıkan sorunun bu yıl da yaşandığı ancak tepkiler üzerine süslemeye izin verildiği açıklandı.

ARŞİV