Bir bilet bin umut

İkramiye büyük olunca umutlar da büyük oluyor. Kadıköy sokaklarına çıktık, hem bilet satanların hem de alanların hayallerini dinledik

24 Aralık 2015 - 16:10
Pek çok kişinin şansını denemek için oynadığı oyunlardan biri de yılbaşı piyangosu. 2016 yılbaşı piyango biletleri satışları sürüyor. Büyük ikramiye 55 milyon lira. Çeyrek bilet 12 buçuk, yarım 25, tam 50 TL’den satışta.
İkramiye büyük olunca umutlar da büyük oluyor. Kadıköy sokaklarına çıktık, hem bilet satanların hem de alanların hayallerini dinledik. Her yılın bir ayını semtin bir köşesine bilet satarak geçirenlerin de soğuk havada sıcak düşlerle bilet alanların da ortak hayali zengin olup geçim derdinden kurtulmak…

 “HAYALİM OKUL YAPTIRMAK”
Bilet satarak yaşamını sürdürmeye çalışanlardan biri Tuncay Köse. Satışların azlığından şikayet ederken kendi hayallerini sıralamayı da ihmal etmiyor:  “Satışlar eskiye nazaran az. Çeyrek bilete rağbet var. Ben de aldım 10 tane çeyrek bilet. Benim hayalim okul yaptırmak. Gençler geleceğimiz. Yardım kurumlarına yardım etmek. Sokakta yaşayan tinerci, madde bağımlısı çocukları kurtarıp, onlara eğitim imkânı sunmak en büyük hayalim. Tabi bir de evim olsun istiyorum.
Sefer Özbulcum da satışların geçen yıllara göre düşük olduğunu söylüyor ve devam ediyor:  “Her sene 10 tane alıyorum. 4 çocuğum var. Bir türlü şansı yakalayamadık. Çıkarsa kendime 200 bin lira bırakırım. Diğerini garibanlar için harcarım. Sıkıntı çok çektim. İyi bilirim.  Hayalim kimseye muhtaç olmadan ailemi geçindirmek.”

“SATIŞLAR DURGUN YEĞEN”
Ahmet Aydın, Kadıköy’ün gedikli bilet satıcılarından: “1969’dan beri buradayım, bilet satıyorum. Eski işler yok. Her sene her sene daha düşüyor.  Satışlar durgun yeğenim. Emekli olmasam temelli zor. Ev kira. Kadıköy’ün eskileri tanır beni. Allah’a şükür ekmek paramız çıkıyor yeğenim. Maksat kimseye muhtaç olmayalım yeter. İkramiye çıkması kısmet işi. Kısmetin, şansın varsa çıkar. Yeni yılda memleketimize sağlık, huzur diliyorum.”
Macit Oruk da ileri yaşına rağmen 40 yıldır bu işi yapanlardan: “80 yaşındayım. Satışlar eskisine nazaran zayıf. Allah’a şükür kazandığım bana yetiyor. Ekmek paramı çıkarıyorum.  Şimdilik bilet almadım ama bir tane hanıma alırım. Hiçbir hayalim yok. Sağlık diliyorum. Kazanırsam ikramiyeyi çoluk çocuğa birer tane daire alırım. Yeni yılda huzur huzur huzur istiyorum.”
Serdal Akçilat ise konuştuğumuz diğer bilet satıcılarının tersine, satışların bu sene daha iyi olduğunu belirtiyor: “Çeyrek bilet daha çok tercih ediliyor. Hemen hemen herkes şansını deniyor. 6-7 yıldır yapıyorum. Para kazanmak için ek iş olarak yapıyorum. Yılbaşına kadar bir ay boyunca yapıyoruz. Çocuklarım var. Ben de aldım bilet. Yaşım 30, illa ki hayallerim de var. Fazla bir şey istemiyorum. 200 bin çıksa kendime bir dükkân açsam yeter bana.  Mesleğim inşaat dekorasyonu. Her şey eşim ve çocuklarım için. 3 çocuğum okuyor. Bana çıkarsa fakir fukaraya yardım ederim.”

NOEL BABA KOSTÜMLÜ SATIŞ
Kadıköylüler onu Noel kostümünden tanıyor. Her yıl Altıyol’a çıkan caddede özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Metin Aytaç bu durumu şöyle anlatıyor: “8 yıldır yılbaşı bileti satıyorum. Yılbaşı, Noel Baba ile özdeşleşmiş. İlgi çeksin diye kostüm giydim ve bilet satıyorum. İlgi var. Bu sene satışlar biraz iyi. Çeyrek bilet satılıyor. Son günlere doğru kendime bilet alacağım. Hayalim yurt dışına gitmek. Dünyayı gezmek istiyorum.”
Kadıköy’de sokakta piyango bileti satanlardan biri de Deniz Akçilad. Geçtiğimiz yılbaşında da görüştüğümüz Akçilad ikramiye kazanırsa “İlk önce köyüme güzel bir yatırım yapacağım.” demiş, kazanan şanslı kişiden de fakirlere yardım etmesini istemişti. Bu yıl da karşılaştığımız piyangocu,  4 çeyrek bilet aldığını, kazanırsa fakir fukaraya yardım edeceğini ifade ediyor.

“BARINAK AÇARDIK”
Sadece bilet satanlara değil, büyük hayallerle bilet alanlara da düşüncelerini sorduk. Yılbaşında şansını deneyenlerden Meryem Uzar, sokak hayvanları için bir barınak açmayı düşündüğünü söyledi. “Hayal kurmak bedava. Çıkarsa bir arsa alıp barınak açmayı düşünüyorum. Sokaktalar çünkü. İlgilenen, sahiplenen kimse yok. Önce beslemek için alıyorlar daha sonra bakamadıkları için sokağa bırakıyorlar.  Bunun kışı var. Aç kalıyor hayvanlar” diyen Meryem Uzar’ın arkadaşı Semra Baş da hayalinin dünyayı gezmek olduğunu belirtirken, “Ben de sokak hayvanları için bir barınak açarım herhalde” diyor.

“MARATONA KATILIRDIM”
Yeni yılda 3 çeyrek bilet aldığını söyleyen Aydın Tamahkar ise kazanırsa ilginç bir hayalinden bahsediyor. “Her sene bilet alırım. 5 tane aldığım da oldu. Herkesin beklediği gibi ben de büyük ikramiyeyi kazanmayı istiyorum. Kazanırsam hayallerimi gerçekleştiririm. Koşmayı sevdiğim için bütün maratonlara katılmak isterim. İhtiyacı olanlara yardımda bulunmak ise mutlaka yapacağım davranış olurdu” diyor.

“SİMİTÇİLİĞİ BIRAKIRIM”
45 yıllık Kadıköylü 81 yaşındaki Terzi Durmuş amca da bir tane çeyrek bilet alarak şansını denemek istediğini söyledi.  Hiç hayali olmadığını belirten Durmuş amca, “Evlatlarım, gelinlerim, damatlarım, torunlarım var. Çıkarsa herhalde onlara bir şey vereceğiz. Yeni yılda evvela vatanımıza, milletimize sağlık, huzur, rahatlık diliyorum” diyor.
Kadıköy’de simitçilik yapan Sezai Polat da “Şansımı denemek için bilet alacağım. İkramiye kazanırsam simitçiliği bırakırım” şeklinde konuşuyor.


 

ARŞİV