Bir bilgisayarla bir çocuğun ufkunu geliştirin

Kadıköy Belediyesi’nin iki yıldan bu yana uyguladığı proje sayesinde Türkiye’nin diğer ucundaki öğrenciler, aileler, okullar bilgisayarlarla tanışıyor. Çocukların mutluluğu ise bambaşka…

16 Şubat 2011 - 10:28

Kadıköy Belediyesi’nin kararlılıkla uyguladığı “Elektrikli Elektronik Ekipman Atıkların Yönetimi” Projesine toplumun büyük bir kesiminden destek yağıyor. Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşları ve pek çok vatandaş eskiyen ya da değiştirmek istediği bilgisayar ve türevlerini Kadıköy Belediyesi’nin Elektronik Atık Dönüşüm Merkezi’ne hibe ediyor. Resmi tutanaklarla alınan ve her biri teknik uzmanlar tarafından elden geçirilerek, onarılan bilgisayarlar, ihtiyacı olan çocuk, öğrenci veya okullara yönlendiriliyor. Onarılmış bilgisayarlarla pek çok çocuğumuz iletişim çağında bilgisayarla tanışmanın mutluluğunu yaşarken, bu kutsal projeye destek veren kurum, kuruluş ya da vatandaşlar, geleceğimiz olan çocuklarımızın ufkunun gelişmesine katkıda bulunmuş oluyor.


PROJE NASIL DOĞDU?
Bilindiği üzere Kadıköy Belediyesi’nin Avrupa Birliği(AB) ile yaklaşık 10 yıldır sıkı ilişkileri bulunuyor. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde yıllarca önce birkaç projeyle başlayan ilişkiler, bugün Türk halkına hizmet olarak geri dönüyor. Peki, bu nasıl oluyor?
Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet hedefi doğrultusunda AB ile ilişkilerini her geçen gün daha ileri düzeye çıkarmayı amaçlayan, bu amaçla AB’nin merkezinde temsilcilikler açan ve sıkı ilişki ağı kurmaya çalışan Kadıköy Belediyesi sahip olduğu vizyon sayesinde yıllar önce İnsanca Yaşam Projesi’yle AB’den fon almak için başvuruda bulunmuştu. Bu çalışma Kadıköy Belediyesi için ilk oldu ve Belediye yönetimi örnek sosyal projelerin Kadıköy’de çoğalmasına ve bu sayede AB’den fon almaya özen gösterdi. Türkiye’nin diğer yerel yönetimleri için de örnek olan Kadıköy Belediyesi’nin bu çalışmaları projeler bazında sıklaştırıldı. Böylece Türkiye’nin hakkı olan AB fonlarının ülkemize girmesini sağlayarak, halkına bir anlamda destek sağlamış oldu. Hazırlanan pek çok projesi AB’nin ilgili mercileri tarafından kabul edilen ve fon almaya hak kazanan projeleri bugün Kadıköy’de ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ihtiyacı olanlara el uzatıyor.
İşte o projelerden biri de “Elektrikli Elektronik Atıkların Yönetimi” Projesi”.
Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapan Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’deki elektronik atıkların geri dönüştürülmesi amacıyla bünyesindeki Plan ve Proje Müdürlüğü’ne ‘Elektrikli Elektronik Atıkların Yönetimi” Projesi hazırlattı. Projeyi hayata geçirmek amacıyla da 30 Mayıs 2008 tarihinde önemli bir sözleşmeye imza koydu. Atılan adımlar doğrultusunda 1 Haziran 2008 tarihinde proje uygulama çalışmaları başladı. İlk başlarda çeşitli çevrelerce basit bir proje olarak algılanan fakat önemi her geçen gün daha iyi kavranan çalışma Avrupa Birliği tarafından da desteklenen projeler arasına girmeyi başardı. Pilot proje olarak başlayan “Elektrikli Elektronik Ekipman Atıkların Yönetimi” Projesi sayesinde çocuklar, okullar, evler bilgisayarlarla tanıştı.


‘ÇOCUKLARIN SEVİNCİ ÇALIŞMA ŞEVKİMİZİ ARTTIRIYOR’
Bu sözler Kadıköy Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü Elektrikli Elektronik Atıkların Yönetimi Projesi Atölye Sorumlusu Barış Taş’a ait. Barış Taş ve sorumluluğu altındaki 5 çalışma arkadaşı Kadıköy’deki elektronik atıkların toplandığı atölyede hibe edilen bilgisayarları tamir ediyorlar. Onlar bu işi büyük bir zevkle yapıyorlar. Çünkü bir çocuğun mutluluğuna tanık olmak onları çok mutlu ediyor. Onlarca bilgisayar talep dilekçesinin ellerine ulaştığını, her birini özenle saklayıp, gelen taleplere cevap vermeye çalıştıklarını anlatan Atölye Sorumlusu Barış Taş, çalışmalar hakkında bilgi verirken bir cümlesi dikkatimizi çekiyor. “Bir gün 7-8 yaşlarında bir çocuğun bilgisayar talebini karşıladık. Bilgisayarı kucaklaması ve gözleri parlayarak sevinçle evinin yolunu tutması hayatımızda unutamayacağımız anlardandı. İşte bu mutluluğa tanık olduktan sonra sizin için mesai saati dışında veya hafta sonu çalışmakmış hiç önemi kalmıyor. Bir baba olarak bir çocuğun mutluluğunu görmek kadar büyük bir mutluluğun olmayacağını düşünüyorum. Tüm arkadaşlarımla işimizi sorumlulukla ve severek yapıyoruz. Onlarca bilgisayar talebi var. Merak etmesinler hepsine cevap vereceğiz. Projeye destek veren kurum, kuruluşlar veya vatandaşlar ne kadar önemli bir projeye katkıda bulunmuşlar. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV