Bir eğitim-öğretim yılı daha geride kaldı

12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması konusundaki tartışmalar son günlerde yoğunlaşırken, yeni dönem ülke genelinde olduğu gibi Kadıköy’de de soru ve sorunlarla başlayacak gibi.

14 Haziran 2012 - 13:51
12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması konusundaki tartışmalar son günlerde yoğunlaşırken, yeni dönem ülke genelinde olduğu gibi Kadıköy’de de soru ve sorunlarla başlayacak gibi. Eğitim-Sen Kadıköy Şubesi Örgütlenme Sekreteri Fatma Kelleci’nin verdiği bilgilere göre, eğitimde büyük kaos yaşanacak. Yeni uygulama ile ilgili tartışmalar ülke genelinde sürerken, Kadıköy’de Eğitimde internet televizyonu devrimi yaşandı. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı proje sayesinde ebeveynler internet televizyonu üzerinden anne-baba, veli ve aile eğitimi ile ilgili pek çok konuda bilgiye ulaşabilecek.
 
2012-2013 eğitim yılına uygulanacak olan 4+4+4 uygulaması nedeniyle anne-babaların ve eğitimcilerin kafalarında soru işaretleri var. Bu sorulara cevap aranırken, 2011-2012 eğitim yılı da sona erdi. Kadıköy Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı, 8 Haziran Cuma günü Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, okul binasını yapan Hayırsever Hacı Halil Türkkan, Kadıköy Halil Türkkan İlköğretim Okul Müdürü A.Çetin Temel ve kalabalık veli topluluğunun katıldığı törenle sonlandı. 
Düzenlenen törende mutluluğuyla dikkat çeken hayırsever Hacı Halil Türkkan, törenle ilgili beğenisini yaptığı konuşmayla ifade etti. Ancak Hacı Halil Türkkan’ın törenden 3 gün sonra 11 Haziran’da vefat etmesi ise Halil Türkkan İlköğretim Okulu öğrencilerini, öğretmenlerini ve eğitim camiasını yasa boğdu. Türkkan, İstanbul’a birçok okul, köyüne yüksek okul ve öğrenci yurdu, birçok camii yaptırmış ve halkın gönlünü kazanmıştı. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, eğitim ve öğretime yardımlarıyla her zaman destek olan hayırsever Hacı Halil Türkkan’ın vefatı dolayısıyla çok üzgün olduğunu söyledi. Ferşat Ayar, Türkkan’ı ülke eğitim ve öğretimine bıraktığı eserleriyle hep hatırlayacaklarını belirtti.
 
BU YIL NELER OLACAK?
Bir öğretim yılı sona erdi. Ancak yeni eğitim-öğretim yılı öncesi 4+4+4 uygulamasının nasıl hayata geçeceği konusunda veliler endişeli.
Milli Eğitim Bakanlığı da 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına yönelik soru-cevap kitapçığı yayınladı ve en çok sorulan sorulara açıklık getirdi. 11 farklı başlık altında en çok merak edilen toplam 58 sorunun cevaplandırıldığı kitapçığa göre; okul öncesi eğitim 37. ayda başlayacak. 66. ayını dolduran çocuk ise ilkokula kayıt yaptıracak. 31 Mart 2007 tarihinden sonra doğan ve gelişim yönünden yeterince hazır olduğu düşünülen 61-66 ay arasındaki çocuklar, velisinin istemesi halinde ilkokula yönlendirilebilecek, aksi halde okul öncesi eğitim kurumlarına devamları sağlanacak. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrencilerin 2012-2013 döneminde ortaokul1. (5.) sınıfa kayıtları e-okul üzerinden merkezi olarak yapılacak. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim ve öğretime başlamış olan imam hatip ortaokulları varsa bu okullara devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları velileri tarafından bu okullara yapılacak. Bu öğrencilerin imam hatip ortaokullarına kaydı yapıldığında e-okul sisteminden kaydının yapıldığı ortaokuldan kaydı düşecek. Ortaokullara geçiş herhangi bir sınava tabi olmadan e-okul sistemiyle yapılacak.
2011-2012 eğitim döneminde 8. Sınıfta okuyan öğrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamının ilçe yöneticilerinin koordinasyonu sonucunda tercihleri ve kapasite imkânları çerçevesinde genel liselere, imam hatip ve mesleki teknik liselere kayıt yaptırabilecek.
 
KADIKÖY’DE ÖRNEK PROJE
Yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilk olan örnek bir projeye imza atıyor.
Kurulan internet televizyonu sayesinde Kadıköy’de eğitim artık bir tuş kadar yakın. Yapmanız gereken; dünyanın neresinde olursanız olun internet vasıtasıyla Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün http://www.kadikoy-meb.gov.tradresine girip, internet televizyonunu seçmek. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü “Anne-Baba Veli Aile Eğitimi ve Rehberliği” projesi’nin bir diğer ayağı olan “Anne-Baba, Veli ve Aile Eğitimi” kitabı da hazırlanarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla tüm ilçe milli eğitim müdürlüklerine dağıtıldı. Proje; öğrencilerin bireysel, akademik ve sosyo-kültürel olarak eğitim sistemimizin amaçlarına uygun gelişimlerinde, anne-baba, veli ve ailelerinin eğitimlerinin yükseltilmesi amaçlanarak hazırlandı.
 
PROJE TÖRENLE TANITILDI VE KİTAPLAŞTIRILDI
Projede Kadıköylü 12 uzman rehber öğretmen görev aldı. Erken Çocukluk, Okul Öncesi, Temel ve Ortaöğrenim aşamaları ile özel eğitime ihtiyaç duyan bireyleri kapsayan konularda velilerin en çok ihtiyaç duydukları bilgiler derlendi. Eğitim videolarının çekimi ve montajı, Maltepe Üniversitesi stüdyolarında yapıldı. Proje kapsamında uzmanların oluşturduğu metinler, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fahri Cürebal ve Ar-Ge Birim üyesi Gülseren Çetin Özben tarafından yayına hazırlanarak, kitaplaştırıldı ve Adel Kalemcilik firmasının desteği ile basıldı.  Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar’ın başkanlığında ve Şube Müdürü Fahri Cürebal’ın koordinatörlüğünde, Kadıköy İlçe M.E.M. Ar-Ge Birimi’nce oluşturulan e-eğitim portalı ve kitabı projesinin tanıtımı, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde bir tören ile yapıldı. İsteyenler Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün www.kadikoy-meb.gov.tr/ adresindeki E-eğitim potalına erişerek, Kadıköy Eğitim ve Rehberlik Merkezi tarafından hazırlanan eğitim videolarına ulaşabiliyor.
 
KADIKÖY’DE EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE DURMAK YOK
2011-2012 öğretim yılını kapatan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için start verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 11-29 Haziran 2012 tarihleri arasında sınıf öğretmenleri, okul öncesi öğretmenlerine yönelik “Temel Eğitim Öğretmenlerinin Mesleki Gelişim Eğitimi ve Çalışmaları” konulu mesleki gelişimi arttırmaya yönelik eğitim programı düzenliyor. Eğitim programı kapsamında eğitimler, 1 hafta uzaktan eğitim yaklaşımı kapsamında e-konferans tekniği ile son iki haftalık bölümü ise yüz yüze eğitim yaklaşımıyla gerçekleştirilecek. Eğitimler için Kadıköy’de görev yapan sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenleri üç gruba ayrıldı.
Eğitim çevreleri; Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, “Temel Eğitim Öğretmenlerinin Mesleki Gelişim Eğitimi ve Çalışmaları” konulu mesleki gelişimi arttırmaya yönelik eğitim programını 12 yıllık zorunlu eğitime adaptasyon çalışmaları şeklinde değerlendirirken, bunun ilçede eğitim-öğretim kalitesini arttıracağı yorumunda bulunuyorlar.
 
EĞİTİM CAMİASINDAN GAZETEMİZE PLAKET
Yaptığı eğitim haberleriyle eğitime destek olan Gazete Kadıköy’e eğitim camiasından teşekkür plaketi geldi. Gazete Kadıköy adına muhabirimiz Mustafa Sürmeli’ye, yaptığı haberlerle Kadıköy’de eğitim ve öğretime destek olduğu için Melahat Akkutlu İlköğretim Okulu Müdürü İlter Aygün tarafından bir teşekkür plaketi verildi. Mustafa Sürmeli sorumlu yayıncılık gereği eğitim ve öğretim konusuna özel önem verdiklerini söylerken, Okul Müdürü İlter Aygün ise Gazete Kadıköy’ün eğitim ağırlıklı haberleriyle örneğine pek rastlanmayan yayıncılık sergilediğini belirtti.
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV