Bir şiir bir araştırma kitabı…

Şiirleriyle tanıdığımız Hasan Coşar bu sefer ‘Tarihte ve Günümüzde Kadın’ adlı araştırma kitabıyla karşımıza çıkarken, Osman Erkan 4. şiir kitabıyla edebiyat dünyasındaki yerini aldı.

26 Haziran 2013 - 11:40
Gazete Kadıköy olarak elimize ulaşan kitapları sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. Daha önce şiir kitabıyla sayfalarımıza konuk olan yazar Hasan Coşar bu sefer bir araştırma kitabıyla karşımızda: “Tarihte ve Günümüzde Kadın”. Sınırsız Kitap Yayınlarından çıkan kitap, “ezilen cins” olarak kadını ele alıyor. Kitabı annesine adayan Coşar, arka kapakta şu ifadelere yer vermiş: “Ezilmenin tarihi binlerce yıl eskilere uzanır. Bu tarih toplumsal süreçlerle anılır. Kadınların ezilen cins konumuna düşmesi de toplumsal bir olgudur ve belirli bir tarihsel sürecin ürünüdür. Bu nedenledir ki kadının kurtuluşu sorununu ele alırken onu toplumsal bağlamlarından kopararak düşünemeyiz. Tarihten devralınan ve günümüzde farklı formlarda kendisini yeniden üreten sorunlar, tarihsel-toplumsal gelişmenin maddi unsurları olarak ele alındığında sorunun çözümünde de doğru sonuçlar çıkarmak mümkün olabilecektir.Bu çalışmada ezilen cins ve erkek egemen bağlamlarıyla konu birçok bakımdan ele alınmış ve sonuçlar çıkarılmaya çalışılmıştır.”Yazar Hasan Coşar 17 bölümde kadının toplumsal tarihini inceliyor; ilk üretim sürecindeki yerinden dinde, sınıf hareketinde, ailede, evlilikte ve aşktaki yerine kadar birçok açıdan kadın cinsini anlatıyor. Coşar, son bölümde ise “Kadının Kurtuluşu”nun nasıl olacağına dair düşüncelerini paylaşıyor. Hasan Coşar, 1962 yılında Dersim’de dünyaya geldi. İlk ve ortaokuldan sonra Tunceli Öğretmen Lisesi’nde okudu. Çok genç yaşlarda sosyalist fikirlerle tanıştı. 1980 darbesi döneminde altı yıl olmak üzere yaklaşık 11 yıl hapis yattı. Bir dönem İHD Genel Merkez yönetiminde yer aldı. Uzun yıllar sosyalist gazetelerde çalıştı. 2011 genel seçimlerinde Ankara 1. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı oldu. Yaşamına hala gazetecilik yaparak devam ediyor.
 
OSMAN ERKAN’DAN ‘ANLAYAN ANLADI’
 Bugüne kadar “Beni Nereye Sakladın”(1995), “Bende Hüzün Şeker Nasıl Öyle” (2004), “Diltozu” (2009) adlı kitapları yayımlanan Osman Erkan dördüncü kitabıyla okurların karşısında. Farklı bir söyleyiş, farklı bir algı ve farklı bir yaklaşım, farklı bir dil birikimi. Şiirden Yayınları’ndan çıkan kitapta şairin 27 şiiri bulunuyor. “Anlayan Anladı”daki “Nehir Düğümleri” şiiri kitabın dilini özetliyor:
… ve kırık bir su aynası
Taşın kanadığını gördü
Munzur’da
Ve kendine med cezir
Ve başkasına ağlamaktan
Ve kendine
Dağlar var oldukça
Özgürlüğün simgesidir Munzur
Ve belki birkaç bin yılın
Sesler akarında
Aşk aşka kimyasal
Aşk aşka tesadüf borçludur…
 
 
 

ARŞİV