Bir sivil yurttaş girişimi: 'İSTİFA'

Bir grup yurttaşın başlattığı “İstifa Hareketi” Kadıköy’de görüldü

02 Kasım 2015 - 09:28
Eylül BİROL
Geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren, Kadıköy sokaklarında, üzerinde “istifa” yazılı kağıtlar bulunan insanlar dolaşmaya başladı. Slogan atmıyorlar, bayrak veya flama sallamıyorlar, yürümüyorlar, sessizce Kadıköy Rıhtım’da duruyorlar. Yaklaşırsanız sizinle konuşup dertlerini anlatıyorlar veya neden orada durduklarını anlatan bir bildiri kağıdı uzatıyorlar. Onlar, bir sivil yurttaş girişimi olan “İstifa Hareketi”ne katılan insanlar. Onlardan biri olmak için ise, bir kağıda “istifa” yazarak herhangi bir yerde durmak yeterli.

“SOMUT HEDEFİMİZ VAR”
Kadıköy’ün yoğun yağmurlu günlerinden biri olan geçtiğimiz Cumartesi günü bir anda Rıhtım Meydanı’nı dolduran bu insanlardan biri olan Demir Küçükaydın, “kim olduklarını” şöyle anlatıyor: “Ben sıradan bir vatandaşım. Vergisini veren, bu ülkede barış ve huzur içinde yaşamak isteyen bir insanım. Herkesin gerekçeleri farklı olabilir ama biz bir tek somut bir hedefte birleşiyoruz. Ülke kötü yönetiliyor. Bu adam başta durduğu sürece ne huzur ne barış olacak. O nedenle istifası gerekiyor. Bir yurttaş olarak bu isteğimi dile getirmeye çalışıyorum.”

“SESSİZ HAYKIRIŞ” İSTİFA
Rıhtımdan geçmekte olan birkaç vatandaş da hareketi beğenip üzerlerine kağıt iliştiriyorlar. Havanın yağmuruna, rüzgarın inatçılığına rağmen “istifa” yazıları çoğalmaya başlıyor. İstifa Hareketi adlı facebook adresinde “Gereğinde sessizlik en güçlü haykırıştan bile daha etkilidir. Sessizliğimiz ve bir tek sözcüğe indirgenmişliğimiz, gasp edilmiş haklarımızı ifade eden bir suç duyurusudur.” çağrısı yapıldıktan birkaç gün sonra, hareketi destekleyen Kadıköylüler bir araya gelerek ilk adımı atmış.
Küçükaydın kimin istifasını istediklerini neden yazmadıklarını ise “Aslında bu, o kişinin utanması gereken bir durumdur. Normal bir ülkede böyle bir sorun olmaması gerekir. Ama insanların çoğu onun adı geçtiğinde polis müdahale eder diye korkuyor. İkinci olarak da adını yazmaya gerek yok, herkes biliyor.” diye açıklıyor. Amaçları, başlattıkları hareketin tüm ülkeye yayılması ve taleplerinin en pasif ve barışçıl biçimle sonuca ulaşması.

 

ARŞİV