Bir yürek olup, Cumhuriyet için yürüdük!

Kadıköy’de 16 yıldan bu yana düzenlenerek geleneksel hale gelen Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü onbinlerce vatandaşın katılımıyla coşku dolu bir atmosfer

05 Kasım 2010 - 13:18

Kadıköy’de 16 yıldan bu yana düzenlenerek geleneksel hale gelen Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü onbinlerce vatandaşın katılımıyla coşku dolu bir atmosferde gerçekleştirildi. Ellerinde bayraklar, kırmızı beyaz atkılar, kaşkollar, şapkalarla yağmura, soğuğa aldırmadan eş-dost, çocuk, genç-yaşlı Cumhuriyet marşları seslendirerek yürüyen onbinlerce vatandaş, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün okuduğu Cumhuriyet Andı’nı tekrar ederek, geçen yıllarda olduğu gibi bir defa daha Cumhuriyet’e bağlılık sözü verdiler.


Bir başka kutlanır Kadıköy’de Cumhuriyet. Bilenler bilir… 16 yıldır ne kadar coşkulu, ne kadar mutlu ve sevinçli 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları unutulmaz görüntülerle hafızalarda bir daha silinmeyecek şekilde kaldı. Kadıköylü olsun ya da olmasın, yurdun dört bir tarafından sadece ve sadece 29 Ekim’i kutlamak, coşku dolu atmosferiyle ünü yurt dışına taşan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına, Kadıköy’de katılarak, ayrıcalık duygusunu yaşamak isteyen onbinlerce vatandaşı da unutmamak gerekir. Katılır ve unutulmaz anılarla ayrılır Kadıköy’den, Bağdat Caddesi’nden. Cumhuriyet sevdasını, Cumhuriyet’e olan bağlılığını iliklerine kadar yaşar her katılımcı 29 Ekim akşamı bitmesini istemediği kortej yolunda. Eşini, arkadaşını, çocuğunu, yakınını yanına alan yüreği kıpır kıpır duygularla toplanırlar Suadiye Işıklar’da saatler öncesinden. Saat 20.00 olduğunda da coşkuyla dolan yürekler marşlarla, şarkılarla yürüyüşe başlar Göztepe’ye doğru. Yüzlerce metrelik yolu hiç yorulmadan, Cumhuriyet aşkıyla, sevdasıyla, coşkusuyla yürürler. Heyecan doruğa çıkar, yorgunluk, yağmur, soğuk unutulur. Herkes yan yana, omuz omuza aynı duygularla, aynı heyecanlarla yüreklerinde Cumhuriyet sevinciyle adımlarını atar ardı ardına.
Bu yıl da tıpkı 16 yıl önce olduğu gibi aynı görüntüler yaşandı. Belki birkaç fark vardı. Her yıl artan katılım veya coşku gibi… Hava raporlarına göre yağmur ve beraberinde soğuk ihtimali yüksekti. Katılımın az olacağını da düşünenler vardı. Ancak Kadıköy beklenenin aksine 29 Ekim sabahı bahardan kalma bir havaya uyandı. Kadıköy’e giden tüm yollarda kırmızı-beyaz renkler hâkimdi. Trenlerde, otobüslerde, minibüslerde kısacası İstanbul’un her yerinden heyecanla Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü’ne katılmak için koşturanları görmek mümkündü.
KILIÇDAROĞLU DA HALKLA BERABER YÜRÜYÜŞTEYDİ
Saat 20.00’yi gösterdiğinde kortej Suadiye Işıklar mevkiinden yola çıktı. Ağır ama kararlı adımlarla marşlar eşliğinde yürüyüş başladı. Kortejde Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ve onbinlerce vatandaş omuz omuza, yan yana yürüdü. Yürüyüşün ilerleyen dakikalarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk kortej önünde ilerleyen Cumhuriyet Tırı’nın üzerine çıkarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın ve Cumhuriyet’in kazanımlarının önemini ifade eden konuşmalar yaptılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına tüm vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili sözlerine yer vererek başladığı konuşmasında, “Güzel bir gecedeyiz. Cumhuriyetimizin 87. Yılını kutluyoruz. Bayramınız kutlu olsun. ‘Cumhuriyet fazilettir’ demiştir Mustafa Kemal Atatürk. ‘Cumhuriyetin temeli kültürdür’ demiştir Mustafa Kemal Atatürk. Bilhassa ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ demiştir Mustafa Kemal Atatürk. Tüm yurttaşları kucaklayıp, özgürce cumhuriyeti kutlamasını isteyeceğiz. Yurttaşları kucaklayıp, onların sorunlarını çözmek için inanç ve kararlılıkla yola devam edeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Halka gidip, halkla beraber Cumhuriyeti kutlayacağız dedim ve geldim” dedi.
“Biz Türkiyeyiz. Biz cumhuriyetiz. En büyük güç biziz ve biz halkız. Yaşasın Cumhuriyet. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk. Beraber, sonuna kadar, aydınlığa kadar bir yürek yürüyeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, alkışlarla ve sevgi gösterileriyle karşılandı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ise konuşmasında 16 defa düzenlenen yürüyüşün büyük bir anlamı olduğunu belirterek yağmura, soğuğa rağmen sıcak evlerinden çıkıp Kadıköy’de Cumhuriyet ve Demokrasi Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü’ne katılan herkese teşekkür etti. Gerek Kadıköylü gerek Kadıköy dışından gelerek, Kadıköy Bağdat Caddesi’ni dolduran on binlerce yurttaşa “Hoşgeldiniz” diye sıcak bir karşılamayla seslenen Av. Selami Öztürk, “16. kez düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü’ne katılan tüm gözüpek cumhuriyetçiler hoş geldiniz. Üniversite öğretim üyeleri, savcılar, hâkimler, avukatlar, ordumuzun değerli mensupları hoş geldiniz. Yazarlar, çizerler, sanatçılar, Başöğretmenin izinde yürüyen öğretmenler hoş geldiniz” diyen Öztürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu işaret ederek, Kılıçdaroğlu’nun, Cumhuriyet kutlamalarının özel konuğu olduğunu belirtti.“ Vatanımızı sonsuza dek bölünmeden koruyacağımıza and içeriz. Kurtuluş gençlerle, kadınlarımızla olacak. Bunu biliyoruz. Gençlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Kadınlarımız son 7 yılda 134 ülke arasında 126. sırada. Kadınlarımızdan özür diliyoruz. Bugün yağmur, gök gürültüsü, şimşeğe rağmen buradayız. 87. yılda sizler, bizler buradayız. Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da can veren şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Aziz Mehmetçiğimize, güvenlik güçlerimize, komutanlarımıza saygı sunuyoruz” diye konuşmasını tamamlayan Öztürk daha sonra her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Andı’nı tüm katılımcılarla birlikte seslendirdi.
ALKIŞLAR EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Coşkunun ve sevincin doruğa ulaştığı kutlamalar sırasında herhangi bir üzücü olayın yaşanmaması sevindirirken kuşkusuz bunda İstanbul ve Kadıköy Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı emniyet görevlilerinin titiz çalışmaları etkiliydi. Sevinç ve coşkunun bozulmaması için başından sonuna kadar yürüyüş sırasında belirli noktalarda konuşlanan asayiş ve trafik ekipleri vatandaşın huzurunun bozulmaması için büyük gayret sarfetti. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak’ın bizzat ilgilendiği ve koordinasyonun bozulmaması, halkın güvenliğinin sağlanması için üstün çaba sarf ettiğinin de görüldüğü yürüyüş sonunda herkes evine mutlu döndü.
FENERYOLU’NDA RESMİ TÖREN
Cumhuriyetimizin 87. yılı kutlamaları kapsamında, hava muhalefeti dolayısıyla ertelenen Resmi Geçit Töreni de, 31 Ekim’de Bağdat Caddesi Feneryolu’nda yapıldı.
Resmi geçit törenine Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, okullar, çeşitli sivil toplum örgütleri ve İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) üyesi 50 klasik otomobil de katılarak protokolü selamladılar.
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD)’nin organizasyonunda toplanan yaklaşık elli klasik otomobil sahibi, Göztepe Parkı sahil tarafında saat 09.00’da toplanarak araçlarını Türk bayraklarıyla süslemeye başladılar. Daha sonra Bağdat Caddesi’nde konvoy oluşturan İKOD üyeleri, resmi törenin başlamasıyla birlikte aileleriyle birlikte bayraklarını sallayarak protokol tribününün önünden, toplanan kalabalığın coşkulu alkışları eşliğinde geçerek nostalji rüzgârları estirdiler ve görsel bir şölen yaşattılar. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği yetkililerinden yapılan açıklamada Cumhuriyet değerleri ve Atatürk ilke ve devrimlerinin savunulacağı her ortamda koşulsuz tüm üyelerle birlikte yer alınacağı belirtildi.
TEBRİKLERİN KABULÜ
29 Ekim Cuma Kadıköy Belediyesi İskele Başkanlık binasında tebrik kabul töreni gerçekleştirildi.
Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, K.K.K. Levazım Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Kadıköy Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, Kadıköy’ün kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.


 


ARŞİV