Bisiklet yolunda sona doğru

Kadıköy Belediyesi, Sahrayıcedid’de planlanan yaklaşık 2 km’lik bisiklet yolunun kendi sorumluluğundaki kısmını yaptı.

28 Ocak 2016 - 17:36
Kadıköy Belediyesi, Sahrayıcedid’de planlanan yaklaşık 2 km’lik bisiklet yolunun kendi sorumluluğundaki kısmını yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kendi sorumluluk anındaki bölümümü bitirdiğinde, Kadıköylüler yeni bir bisiklet yoluna kavuşmuş olacak

İlçede her geçen gün çözümü imkansız hale gelen trafik sorununa bir alternatif sunmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi, bu amaçla yaptığı çalışmalarını sürdürüyor. Belediye bu amaçla bisikletin bir ulaşım atacı haline gelmesi için projeler üretiyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de İnönü Caddesi Bisiklet Yolu. Bu fikir, geçen yıl mart ayında Bisikletli Ulaşım Platformu’yla (BUP) Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) yapılan Bisiklet Ulaşım Çalıştayı’nda alınan kararlarla birlikte ortaya çıktı. Bu karar doğrultusunda, bisiklet yolu fikri internette www.aklimdakikadikoy.org sitesi üzerinden yapılan duyuruyla kamuoyuna sunuldu. Sonraki aşamada Akademi Kadıköy’ün ev sahipliği yaptığı Bisiklet Çalıştayları gerçekleştirildi. Bisiklet yolu projesi, 5 Nisan’da bisikletlilerle, 12 Nisan’da İnönü Caddesi ve çevresinde yaşayan vatandaşlarla ele alındı. Proje, bu toplantılardan çıkan görüş ve öneriler doğrultusunda tekrar şekillendirildi. Ağustos ayında da İnönü Caddesi’nde AYEDAŞ’ın hat yenileme çalışmasıyla birlikte, İnönü Caddesi yaya ve engelli yolları, asfalt ve bisiklet yolu çalışması başladı.  Bu aradaki sürede BUP’la proje alanında inceleme, deneyim alışverişi, uygulama örnekleri paylaşılmaya devam edildi. Öte yandan proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından onaylandı. UKOME tarafından onaylanması Bisiklet Yolları’nın resmi olarak trafiğin bir parçası olduğu ve trafik kuralları dâhilinde değerlendirileceği anlamına geliyor.

AÇILIŞLAR MART VE NİSAN’DA
İnönü Caddesi Bisiklet Yolu’nun 1850 m’lik kısmı Kadıköy Belediyesi tarafından yapıldı. Yolun E-5 Yanyol’dan Kozyatağı Metro İstasyonuna bağlanacak 250 metrelik bölümü ve Şemsettin Günaltay Caddesi’ne çıkacak 150 metrelik kısımları ise İBB sorumluluk bölgesinde kaldığından İBB ekiplerince yapılacak. İBB’ye ait olan kısmındaki çalışmalar, mevsim koşulları elverişli hale gelince başlanacak. Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı kısım şu an büyük ölçüde kullanıma hazır bulunuyor. Ancak resmi açılış turunun, hem bisiklet sezonun açılış tarihi, hem de İBB’nin tahmini bitiş tarihi olan mart ayında yapılması planlanıyor.
İBB’nin yapacağı kısım bitince, Kadıköy Bisikletli Ulaşım hattının ilk aşaması olan E-5’ten Şemsettin Günaltay Caddesi’ne bağlantı kısmı tamamlanmış olacak. 2. kısımda ise Şemsettin Günaltay Caddesi Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi üzerinden Bağdat Caddesi’ne ve Sahil Hattına bağlanacak. Bu çalışma da nisan ayı sonunda başlayacak. Bu hattın esas amacı E-5-Sahil Yolu aksında ulaşımı sağlamak.

ARŞİV