Bisikletliler, davayı kazandı

Kadıköylü bisiklet tutkunu bir çift, bisiklet yoluna araç parkeden kişiye karşı açtıkları davayı kazandı

06 Ağustos 2015 - 15:26

Gökçe UYGUN
Türkiye’nin ilk tur bisikleti mağazası olan Kadıköy’deki Bisiklet Gezgini'nin sahipleri Seçil Öznur Yakan ve Alexios Menexiadis, bisikletlilerin hak mücadelelerine destek olacak bir hukuki kazanım elde etti.
Aynı zamanda Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin kurucularından da olan Seçil Öznur Yakan, yaşadıklarını anlattı. Yakan, geçen yılın Nisan ayında bir gün Menexiadis’le birlikte, Yoğurtçu Parkı civarındaki bisiklet yolundan bisikletleriyle geçerken, oradaki bir kafenin görevlisi ile tartıştı. Yakan, ‘’Cafe Marina adlı mekan, sürekli olarak müşterilerinin araçlarını bisiklet yoluna park ediyor. Bu artık maalesef ki alıştığımız bir durumdu. Fotoğraf çekip, Kadıköy Belediyesi’ne şikayet ediyorduk. Hatta bundan dolayı uyarı bile almışlardı’’ dedi.

‘’Yol, bisikletlinindir’’
Yakan, o akşam da yine oradan bisikletle geçerken yaşanan saldırıyı şöyle anlattı; ‘’Yine bisiklet yolumuza araç parketmişler. Müşteri bekliyor diye aceleyle arabayı çıkarırlarken burun buruna geldik, tehlike atlattık. Haliyle biz de buna tepki gösterdik. Otopark görevlisi,  arabayla bisikletime çarptı ben üstündeyken. Biz de polisi aradık ve şikayetçi olduk. O kişi de ‘bana saldırdılar’ diye bizden şikayetçi oldu. Meğersem şartlı tahliye ile salınmış. Eğer suçu kabul etse tekrar ceza alacakmış, o da eski cezasını etkileyecekmiş. Biz bu olayı arkadaş ve iş ortamımızda, sosyal medyada gündeme getirince bir sürü bisiklet kullanıcısının benzer şikayeti olduğu ortaya çıktı. Dava, geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Biz darp davasının içinde, bir de o kişi/mekan hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye atmak’tan suç duyurusunda da bulunmuştuk. Zaten o kişi de bisiklet yoluna park ettiğini kabul etti. Hakim o konuda ceza vermeyeceğini söyledi ama bence karanda etkili olmuştur. Saldırı suçundan biz beraat ettik, o kişi de ceza aldı.’’
Seçil Öznur Yakan, bu kararın, bisiklet yollarına araç parkedilmemesi açısından önemli bir aşama olduğunu belirterek, ‘’En azından bir ses getirmiş olduk bu konuya, tatsız bir olay neticesinde olsa da… Bunun mücadelesini vermek gerek her koşulda. Bisiklet yoları, bisiklet kullanıcılarınındır. Ne yaya yürüyebilir, ne araç geçebilir!’’ diye konuştu.

ARŞİV