Bisikletlilerin hayali güvenli yollar

"Hayalimizdeki Sokaklar” sloganıyla haftasonu Kadıköy’de pedal çeviren bisikletseverler, güvenli şekilde bisiklet sürebilecekleri bisiklet yollarının yapılmasını istediler

26 Eylül 2014 - 12:16
“Hayalimizdeki Sokaklar” sloganıyla haftasonu Kadıköy’de pedal çeviren bisikletseverler, güvenli şekilde bisiklet sürebilecekleri bisiklet yollarının yapılmasını istediler
 
Mustafa SÜRMELİ
Dünya Otomobilsiz Yaşam Günü 2014 (World Car Free day) Kadıköy’de bir grup bisikletseverin katıldığı etkinlikle kutlandı. Semtimizin yanı sıra İstanbul’un farklı yerlerinden gelerek Rıhtım Meydanı’nda toplanan Bisikletliler Derneği üyeleri, bisikletli yaşam mesajı verdiler.
Aynı zamanda “Avrupa ulaşımda hareketlilik ve değişim haftası” dolayısıyla düzenlenen etkinliğin sloganı ise “Hayalimizdeki Sokaklar” şeklindeydi. 21 Eylül Pazar günü sabahı 10.00’da başlayan bisiklet turu öncesi Kadıköy Belediyesi tarafından katılımcılara su, çay ve poğaça dağıtıldı. Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, tur öncesi Gazete Kadıköy'e yaptığı açıklamada, bisiklet kültürünü geliştirmek ve bisikleti daha güvenli ortamlarda kullanabilmek amacıyla derneğin faaliyet gösterdiğini söyledi.
 
3FARKLI İLÇEDE DÜZENLENDİ
Bisikletseverler olarak, bisiklet konusundaki taleplerini yetkililere iletmeyi amaçladıklarını söyleyen Murat Suyabatmaz, etkinliğin aynı gün Beşiktaş ve Bakırköy'de de düzenlendiğini belirtti. “Amaç; kazalara, hastalıklara, hava kirliliğine, strese, gürültüye, karbon salınımına ve iklim değişikliğine, hareketsizlikle sağlığımıza olan tehdide dikkat çekmek ve trafikte geçen zamanın farkına varmak. Ekonomik, sağlıklı, çevreci olmak için bisiklet önemli bir alternatif” diyen Suyabatmaz, Bisikletliler Derneği'nin, İstanbul'da 2008 yılının Ocak ayında kurulduğunu, 60 il ve ilçede temsilciliği bulunan ulusal çapta bir dernek olduğunu söyledi.
 
"PERHİZ DEĞİL, BİSİKLET GEREK"
Kudret Er: Yaşım 82. Sağlığımı spora borçluyum. 1952'den beri bisiklete binerim. 1952-1962 yılları arasında bisiklet yarışlarına katıldım. Birinciliklerim var. Kavgası, küfrü yok. Güzel bir spor. Bedenin her yerini çalıştırıyor. Perhiz yok. Ye yiyebildiğin kadar. Bütün yediğini hazmedebiliyorsun. Haftada bir defa 40-80 kilometre bisiklet sürerim.
 
Ali Parlak: Otomobilsiz yaşama destek vermek için katıldım. Hava kirliliği, obeziteyle en iyi şekilde mücadele etmenin yolu, hareketli yaşam.
 
Murat Dağlı: Bisikleti çok seviyorum. Haftada 2 veya 3 kez kullanıyorum. Bisiklet kullanımı giderek artıyor. Bu çok güzel.
-Sibel Gündüz (Satınalma Müdürü): 3 yıldır bisiklet kullanıyorum. İnsanlara bisikletin de ideal bir ulaşım aracı olduğunu göstermeye çalışıyoruz.
 
Yeşim Dardeniz(Mali Müşavir-Bisikletliler Derneği Yön. Krl. Ü.kurulu üyesi): Amacımız farkındalık oluşturmak. Herkese, "Arabadan in, bisiklete bin" diyeceğiz. Bisikletimle İstanbul'un her yerine gidebiliyorum. Bisiklet yolları bir an önce yapılsın.
-Ahmet Kömürcüoğlu: Bisikleti çok seviyorum. 1969'dan beri kullanıyorum. Bisikleti sevdiğim için güne iştirak ettim.
 
Kübra Şirinyurt (Ressam): Bisikleti sevdiğim için bu etkinlikteyim. İşim elverdiğince bisiklet kullanıyorum. Sanat ve sporu birarada yaşamımda götürüyorum. Bisiklet hayatın bir parçası olmalı. Spor ve lüks amacı değil sadece.
 
Murat Suyabatmaz 22 yıldır dernek yönetiminde. 7 yıldır Bisikletliler Derneği Başkanlığını yürütüyor. 39 yıldır bisiklet kullanıyor. 17 yıl aktif bisiklet sporuyla ilgilendi. 12 yıl Milli Takım'da görev aldı.
 
 

ARŞİV