“Biz unutmayacağız, ya siz?”

Kadıköylüler, Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin birinci yılında, hayatını kaybeden binlerce canı karanfillerle andı

06 Şubat 2024 - 15:56

Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi BAK, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için bir anma töreni düzenledi. Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda saat 04.17’de yapılan anmaya Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy BAK ekibi, mahalleli ve muhtarlar katıldı.  

65 SANİYENİN SONUCU, DERİN BİR KARANLIK

Anmada “Biz unutmayacağız, ya siz?” pankartının açıldığı anmada Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) Lideri Hakan Özdemir, “65 saniyenin sonunda yaşanan derin bir karanlık var, Maraş’ta olan bu deprem sonucu 11 ilimizde kayıplarımız oldu. Burada o kayıplarımızı anma ve bir daha yaşanmaması adına elimizden ne geliyorsa yapmak için buradayız” dedi. Depremin gerçekleştiği saat olan 04.17’de saygı duruşu yapıldı ve hayatını kaybedenler anısına karanfiller bırakıldı. 

“İNSANLIĞIN KENDİ ELİYLE YARATTIĞI 100 YILIN FELAKETİYDİ”

Anmada konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı: “Tam bir yıl önce, Kahramanmaraş merkezli bir doğa olayı oldu, deprem. Ama sonrasında yaşananlar, insanlığın kendi eliyle yarattığı yüzyılın felaketiydi. Burada kaybettiğimiz canların nedeni deprem değil. Yanlış bina yapan, eksik yapan bizleriz, bunu kabul edelim. Deprem her yerde oluyor ama bu kadar bina yıkılmıyor, bu kadar insan hayatını kaybetmiyor. Bir yıl önce, deprem bölgesine ilk gittiğimizde, gördüğümüz manzara, burada anlatılabilecek bir tarifle mümkün değildi. Şimdi burada muhtarlarımız var, komşularımız var, Antakya’ya gittiğimizde mahalleler yoktu, binalar yoktu. Çok büyük bir çaresizlik vardı. Oradan dönüşte aramızdaki bir arkadaşımız ‘ben, ben değilim’ demişti. Evet, ben de ben değilim. 

“KADIKÖY’DE DEPREMİ UNUTTURMAYACAĞIM”

Odabaşı, depremi her zaman hatırlayacağını ve hatırlatacağını ise şu sözlerle anlattı: “Kadıköy Belediye Başkanı olarak döndüğümde ben Kadıköy’de depremi unutturmayacağım demiştim. Biz unutturmamaya çalışıyoruz, ama ne yazık ki unutuyoruz. Somut bir örnek vermem gerekirse döner dönmez mahalle toplantıları yaptık, ilk toplantı ile son toplantı arasında 20-25 gün vardı. İlk mahalle toplantımıza bin kişi geldiyse, son mahalle toplantımıza 300 kişi geldi. Daha o anda unuttuk. Şu an hepimiz depremi hatırlıyoruz, televizyonlar canlı yayın yapıyorlar emin olun 3 gün sonra bunu unutacağız. Yaşanmamış olacak, hayatımızdan çıkacak. Ne zaman unutursak o zaman kendi yaşamımızı da tehlike altına almış oluruz. Ben unutturmamaya söz verdim. Yarın Kadıköy’ün bütün sokaklarında, bütün mahallelerinde arama kurtarma ekiplerimizin araçları, orada hizmet veren araçlarının hepsi duracak. Hatırlanması ve unutulmaması için. Kadıköy Belediye Başkanı olarak hepinizden tek bir ricam var, ne olursunuz deprem olacağını unutmayın. Burada gönüllülerimiz var, keşke daha fazla olsaydı, belediye olarak kaynak ayırmak için hiçbir sıkıntımız yok. Her şeyden kısarız, ama Kadıköy’ü depreme hazırlama noktasında, deprem olduktan sonra kurtarma çalışmalarının en hızlı şekilde olması için hiçbir şeyi sınırlamayız.”

 


ARŞİV