''Boğa heykeli geri alınacak''

30 yıla yakın süredir yaşadığı evinden ayrılma endişesi yaşayan Kadıköy’ün en ünlü sakini Boğa heykeline kötü haber geldi.

02 Temmuz 2013 - 15:45
Gökçe UYGUN
Bundan yaklaşık 1 ay önce gündeme gelen Kadıköy'de Boğa krizinde, Boğa ve Kadıköylüler açısından olumsuz gelişme oldu. Hatırlanacağı üzere TBMM Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı, Altıyol'da bulunan tarihi Dövüşen Boğa Heykeli'nin, Beylerbeyi Sarayı'ndaki eşinin yanına taşınması istemiyle Kadıköy Belediyesi'nden istemişti. “Bu heykel Kadıköylülerindir” diyen Kadıköy Belediyesi, “Dövüşen Boğa”yı vermediği gibi, ikizi olarak imal edilen ve şu an Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesinde bulunan “Böğüren Boğa”yı da Kadıköy’e istemişti. Başkan Selami Öztürk, “Eğer eşi ile buluşturmak isteniyorsa, eşini de bize versinler Altıyol’a koyup buluşturalım. Kadıköy’ün simgesi olan bu heykelin karşısına, Beylerbeyi Sarayı’nda hapsedilen Böğüren Boğa’yı da istiyoruz” demişti. Bu süreçte, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşımıştı. Öğüt'ün önergesine yanıt, Meclis Başkan Vekili Mehmet Sağlam'dan geldi. Sağlam'ın önergeye verdiği cevap Milli Saraylar Başkanlığı'nın geri adım atmayacağını ve heykeli almakta ısrarcı olduğunu ortaya koydu. Yanıtta, "Saray, köşk ve kasırlarımızdan farklı yerlere nakledilen heykellerin ilgili kişi ve kurumlardan talep edilerek yerine konması ; tarihimize sahip çıkmamız , heykellerle ilgili aktarılan yanlış bilgilerin düzeltilerek kamuoyu ile paylaşılması ve bu heykellerin gerçek yerlerine döndürülerek gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz etmektedir" denilerek, iadesi talep edilen heykellerin yerine imitasyonlarının yapılıp aynı yerlerde sergilenmesinin mümkün olduğu ve bu yönde çalışmalar gerçekleştirildiği ifade edildi.Öğüt, önergesinde Boğa heykelinin Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı tarafından Kadıköy'den alınmak istenmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?Kamuoyuna heykelin Beylerbeyi Sarayı'na taşınmak istenmesinin sebebi olarak, heykelin sarayda bulunan diğer eşiyle birleştirilmesi olarak yansımıştır. Amaçlanan her iki heykeli yan yana getirmek ise Beylerbeyi'nde bulunan heykelin Kadıköy'e taşınması bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir mi? Dünyanın birçok ülkesinde tarihi sanat yapıtları halkın daha geniş kitlelerine ulaşması için sokak, meydan ve alanlarda tutulurken, heykelin Kadıköy'den alınmak istenmesi sanat ve tarihe toplumsal bakışın engellenmesi anlamına gelmez mi?'' diye sormuştu.
'BOĞA, KADIKÖY'ÜN BOĞA'SI...''
Başkan Selami Öztürk, Boğa heykelinin alınarak yerine imitasyonunun konulmasıyla ilgili görüşünü resmi Twitter hesabından şöyle açıkladı: “TBMM Başkan Vekili Mehemt Sağlam Boğa'nın geri alınacağını söylemiş. Anlaşılan AKP, İstanbulluların günlerdir verdiği mesajı alamamış. Boğayı Kadıköy’den isteyenler önce tarihine, sonra nerede kent ve kentliyle bütünleştiğine baksınlar. Boğa Kadıköy’de Altıyol’da. Zaten insanlar onu artık Böğüren Boğa olarak değil Kadıköy Boğası olarak tanıyor ve yerini Altıyol olarak kabul ediyorlar. Boğa Kadıköy’ün boğasıdır ve yeri de Altıyol’dur. Altıyol’da kalacak. AKP’liler sürekli problem çıkarıyor.”
 
 
 
 

ARŞİV