Boğa resmen Kadıköy'ün!

Kadıköy Altıyol’da bulunan tarihi Boğa Heykeli, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından yerinde korunması gereken kültür varlığı olarak kabul edildi

24 Nisan 2015 - 09:32
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’ün simgesi Boğa Heykeli, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 19.06.2007 tarihli ve 729 sayılı kararına göre korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendi. Koruma Müdürlüğü’nün aldığı karara göre Boğa Heykeli’nin yerinde korunması ve 2863 sayılı yasanın 8. Maddesine göre heykelin bulunduğu alanın da koruma alanı olarak belirlenmesine karar verildi.

TARİHSEL SÜREÇTE BOĞA
Boğa Heykeli Fransız Heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılmıştır. III. Napoléon'un l'Exposition Universelle fuarına özel davet üzerine giden Sultan Abdülaziz, Beylerbeyi ve Çırağan Sarayı'nın bahçeleri için Rouillard'ın ekibine içinde Boğa'nın da bulunduğu 24 hayvan figürü heykeli sipariş verir. İttihat ve Terakki Fırkası'nın başa gelmesiyle birlikte, sarayların bahçesindeki heykeller parti yöneticilerince çeşitli yerlere kaçırılır. Uzun süre gözlerden uzak kalan Boğa Heykeli, 1940'ların sonunda Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı'nın önünde tekrar ortaya çıkar. 1950'lilerin ortasında Boğa Heykeli bir ara yeni açılan Hilton Oteli'nin Harbiye Caddesi'ndeki girişine konduysa da, şimdiki adı  Lütfi Kırdar olan Spor ve Sergi Sarayına geri getirilir ve 1970'a kadar da burada kalır.
1971'de heykel, günümüzde Kadıköy Belediyesi Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmet veren Kadıköy Şehremaneti binasının önüne getirilir. Paris'ten İstanbul'a birkaç ayda gelen Boğa Heykeli'nin 150 yıllık İstanbul turu 1987 yılında Kadıköy Altıyol'da sonlanır.



ARŞİV