Bostancı'da ‘kentsel dönüşümü semineri'

Bostancı Gönülülleri tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen, “kentsel dönüşüm” ile ilgili bilgilendirme seminerine, komşu ilçelerden de katılımlar oldu.

13 Mart 2013 - 10:53
Bostancı Gönülülleri tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen, “kentsel dönüşüm” ile ilgili bilgilendirme seminerine, komşu ilçelerden de katılımlar oldu. Bostancı Gönüllü Evi’nde düzenlenen seminere olan yoğun ilgi, deprem riskinin olduğu ve çoğunun zaman aşımına uğradığı eski binalarımızda, kandırılmadan ve mağdur duruma düşürülmeden nasıl en doğru kararı verebilirizin peşinde olduğumuzu gösterdi. Konuşmacıların konularında yaptıkları ayrı ayrı sunum ve söyleşiler, izleyicileri hayrete düşürdü. Önce İstanbul’un ilk kentsel dönüşüm projesi olan Ayazma masaya yatırıldı. Neden buradan başlandığı, “özünde varoş görünen bir bölgeyi temizliyoruz” düşüncesiyle hayata geçirilen kentsel dönüşümün aslında kent ruhunu nasıl öldürdüğü ve oradaki yaşayan halkın nasıl kandırılarak göçe zorlandığı anlatıldı. Mekân düzenlemeleri adı altında kültürün nasıl yok edildiği, sosyal adaletten uzak mega kentlerin oluştuğu ve yeşil alanların hoyratça yok edildiği vurgulandı. Ayrıca kent hakları hiçe sayılarak yapılan planlamanın zararları anlatıldı ve eko sistemin çöküşüne aldırmadan kent üzerinden zengin yaratma yolunun seçildiğine dikkat çekildi. Konuşmalarının sonunda adeta soru tufanına tutulan uzmanlar, bir kez daha konu hakkında bilgilendirme toplantısı sözü vererek günü sonlandırdılar. Gönüllüler, toplantı sonunda yaptıkları değerlendirmede, “Bu şehirde yaşayan bizler diliyoruz ki yapılan değişimlerde amaç insan kaynaklı olsun ve şehrin sakinleri düşünülsün” dediler.

HAYATA DAİR BİR SÖYLEŞİ
İkinci Bahar Komitesi’nin hazırladığı “Hayata Dair” adlı söyleşinin konuğu İnal Aydınoğlu’ydu. Bostancı Gönülülleri’nin “Hayata Dair” adlı söyleşileri kapsamında her yıl en az bir kez davet ettiği İnal Aydınoğlu, geçtiğimiz ay Caddebostan Kültür Merkezi’nde Bostancı Gönülülleri’ye buluştu. Aydındoğu, yaşlılığımızda nasıl ölüm korkusundan arınarak hayatın nimetlerinden faydalanabileceğimizi esprili bir dille anlattı. Her yaşta hayata bir şekilde tutunmamız gerektiğini, devamlı yakındığınız takdirde yanımızda kimseyi bulamayacağımızı ve insanların en güzel döneminin aslında son bahar mevsimi olduğu vurguladı. Etkinlik sonunda Aydınoğlu’na teşekkür ederek, “Sayın Aydınoğlu’nun bilgi ve sohbetinden büyük zevk aldık” diyen gönüllüler, Aydınoğlu’ndan bir sonraki etkinliğe gelme sözü vererek günü sonlandırdı.

EMPATİ KONULU SEMİNER
Ankara’dan davetli olarak olarak seminer vermeye gelen kişisel gelişim uzmanı Tijen İmamoğlu, empati ile ilgili bilgi ve birikimlerini, Bostancı Mahalle Evi’nde iki gün arayla gönüllülerle paylaştı. Daha çok karşılıklı sohbet havasında sürdürdüğü konuşmasını sorularla sürdürdü. Her katılımcıdan küçük bir olayla ilgili empati kurarak mini bir tiyatro oyunu oynamasını isteyen İmamoğlu, izleyicilerden empati öncesi ve sonrası farklılıkları dile getirmelerini istedi. İki gün sonra tekrarlayacağı seminer için herkese minik ödevler verdi. İki gün sonra verdiği seminerde de bilgilerini katılımcılarla paylaştı.
 

ARŞİV