Üç boyutlu resimler Bağdat Caddesi'nde

Kaldırımlara çizdiği üç boyutlu resimlerle ünlenen ve dünyada bu işin en önemli isimlerinden sayılan Amerikalı ressam Kurt Wenner’in Bağdat Caddesi’ne çizdiği resim yoğun ilgi görüyor...

08 Haziran 2011 - 13:43

Kaldırımlara çizdiği üç boyutlu resimlerle ünlenen ve dünyada bu işin en önemli isimlerinden sayılan Amerikalı ressam Kurt Wenner’in Bağdat Caddesi’ne çizdiği resim yoğun ilgi görüyor. Resim, 13 haziran'da silinecek.

Dünyaca ünlü, Amerikalı sokak ressamı Kurt Wenner, 1 Haziran’da Bağdat Caddesi’ndeydi.
Kaldırımlara çizdiği üç boyutlu resimlerle görenlerde heyecan duygusunu arttıran ressam Şaşkınbakkal’da Nezih Kitabevi’nin önündeki kaldırımı boyadı. Çalışmalarında tebeşir ve tebeşir tozları kullanan Wenner, 3 gün 4’er saat çalışarak sürdürdüğü çalışmasını böylece tamamlamış oldu. Wenner’in, Vestel 3D Led TV için çalıştığı eserinde, bir çocukla birlikte at arabasına binmiş bir robot görülüyor. Sanatçının kullandığı 3 boyutlu teknik sayesinde resimdeki figürler, görende kaldırımdan çıkmak üzereymiş gibi bir his yaratıyor. Wenner, geometrik bir yapı kullanıp anamorfoz yöntemiyle çalışarak 3’üncü boyutu elde ediyor. Yaklaşık 50 tebeşir kullanılarak 7x5 metre büyüklüğünde çizilen resmi, 2 hafta boyunca bulunduğu yerde görmek mümkün. Zarar görmemesi için etrafı çevrilen resim 13 Haziran’da silinecek. Bugüne kadar 24 ülkenin kaldırımlarını boyayan sanatçının ağustosta “Asfalt Rönesansı: Kurt Wenner’ın Kaldırım Sanatı ve 3 Boyutlu Yanılsamaları” isimli bir de kitabı yayınlanacak.


Resmin galerilerden, özel mekânlardan çıkıp sokaklara taşması, bir akım olarak sokak resminin ortaya çıkması 1960’lı yıllara uzanıyor.
Başlangıçta daha çok politik işlevlere sahipken zamanla modern sanatın alanına giren sokak resmi, pek çok kişi için artık heyecanını kaybetmiş resim sanatını tekrar canlandıran önemli bir akım. Bir de işin içine özellikle 1990’lardan itibaren üç boyutlu görüntü girince, herkesi cezbeden yeni bir alt tür oluşmuş. Üç boyutlu sokak resminin önde gelen isimleri arasında Kurt Wenner, Edgar Müler, Julian Beever, Joe Hill, Max Lowry gibi ressamlar bulunuyor.

Fotoğraflar: Cansu ÇAĞIRTEKİN


ARŞİV