Bu gazete engellinin ışığı...

Kadıköylü Çiğdem Öztürk Lallı'nın küçük bütçesi ama kocaman yüreği ile yayınladığı Işıltı Gazetesi, kısa sürede engellilerin sesi oldu.

12 Temmuz 2011 - 10:57

Kadıköy'deki mütevazı bir binada yaklaşık bir süredir sessiz sedasız bir gazete çıkıyor; Işıltı Gazetesi... ''Engellinin Sesi'' sloganıyla, hem engelli bireylere ışık olan hem de onların ihtiyaçlarını karşılayan gazete, gelecek ay 10. sayısını yayınlayacak. Gazetenin imtiyaz sahibi Çiğdem Öztürk Lallı ile konuştuk.

-Sizi tanıyabilir miyiz ve neden böyle bir gazete çıkarıyorsunuz?
Kadıköylüyüm. Serbest olarak ticaretle uğraşıyordum aslında ama annemin engelli olması beni bu yola itti. Engelli bireylerin daha iyi bir hayat sürmeleri için bir şeyler yapmak bir sosyal sorumluluk. Bunu yerine getirmem gerekiyordu. Kendimi tamamen bu işe adadım.

-Neden böyle bir gazete çıkarma ihtiyacı duydunuz?
Çünkü toplum bu soruna karşı duyarsız ve bilinçsiz. Bu insanlara kaliteli bir yaşam olanağı sağlamak zorundayız. Acıma duygusuyla değil ama! Bu kelimeyi kullanmak durumunda kalmaktan hoşnut değilim ama; engellilere normal bir insan gibi davranmalıyız. “Biz” ve “onlar” ayrımı ortadan kalkmalı. Biz de gazetemizle insanlarda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Ayrıca engelliler de kendi haklarını bilmiyor. Onları da bilgilendiriyoruz.

-Gazete ekibi kaç kişi? Engelli çalışanınız var mı?
Evet. Gazetemizin Halkla İlişkiler ve Reklam Sorumlusu Hasan Ayhan Aktaş, engelli bir arkadaşımız. Aynı zamanda NTV Radyo'da haber spikeri olan Aktaş ile bu işi birlikte götürüyoruz.
Ayrıca maddi ve manevi anlamda en büyük destekçim olan eşimi de saymadan geçmeyeyim. Yaklaşık 16 yazarımızın yüzde 80'i engelli. Ve sürekli yeni talepler geliyor köşe yazarı olmak için. “İçimizde bir yazma isteği varmış Işıltı Gazetesi bunu ortaya çıkarttı” diyorlar.

-İçinde bulunduğumuz Temmuz ayı 9. sayınızı çıkardınız.....
Evet Ekim 2010'da yayın hayatına başlamıştık. Kısa zamanda çok yol katettik. Şimdilik aylık. Geçen aya kadar yereldik. Marmara idik. Artık ulusal bir gazeteyiz. Tcnin bir çok yeirne gidiyor. 16 sayfa tablodik boy. Talep çok sayfa sayısı artacak sanırım her geçen gün yazarlar artıyor.

-Gazete insanlara nasıl ulaşıyor? Periyodu nedir?
Yüzde 80'i ücretsiz dağıtılıyor. Geri kalanı da istihdam yaratmak amacıyla 1 Lira'dan satılıyor. Genelde Kartal, Maltepe, Kadıköy civarında satış yapıyoruz. 16 sayfalık, tabloid boy ve aylık yayımlanan bir gazeteyiz. Geçen aya kadar yerel bir gazete idik. Artık ulusal bir gazeteyiz. Gazetemiz Türkiye'nin bir çok yerine ulaşıyor. Yazar olma talepleri çok geldiği için sanırım sayfa sayımızı da arttıracağız.

-Gazete nasıl dönüyor? Gelirleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kazançlarımızı kesinlikle engellilerin ihtiyaçlarının giderilmesine aktarıyoruz. Bu gazete, Türkiye'deki birçok kurumsal firmanın verdiği reklam desteği ile dönüyor.

-Sanırım bir de kampanya düzenlediniz. Neydi bu kampanya?
Evet, 2 aylık bir kampanyaydı. Geçtiğimiz mayıs ayında sona erdi. Doğuş Grubu ve Ağaoğlu Grubu'nun çalışanlarının desteği ile 3-'ü akülü 7'si normal olmak üzere 10 tekerlekli sandalyeyi Türkiye'nin farklı kentlerindeki engellilere ulaştırdık. Kampanyamız bitti ama destekler devam ediyor. Bunları kendi imkanlarımla ihtiyaç sahibi engellilere ulaştırıyorum. Geçen hafta Van'a bir sandalye yolladık. Her gün mutlaka bir ihtiyacını bildirmek için arayan oluyor. Gerçekten ihtiyaç sahibini arıyorum. Emin olunca veriyorum. Çünkü maalesef bu durumunu kullanan engelliler ya da çevresindeki kişiler var.

-Yakın zamandaki hedefleriniz nedir?
Çok sayıda engelli derneği var ama hepsi amacına uygun çalışmıyor. Gelirlerin çoğu gerçek sahiplerine ulaşmıyor. Daha fazla engellinin ihtiyacını giderebilmek için dernekleşeceğiz. Hazırlıklarını yapıyorum, umarım birkaç ay içinde dernek kuracağım. Türkiye'deki bir çok engelli derneğine örnek olmak istiyorum.

Işıltı Gazetesi'ni okumak, yazar olmak ya da destek vermek için; www.isiltigazetesi.com 0 216 418 71 31


Haber: Gökçe UYGUN


Fotoğraflar: Berna AKHUN


 


ARŞİV