Bu hareketler hayatınızı kurtarabilir

Kadıköy’de kadınlar, erkek şiddetine karşı savunma sporunu öğreniyor. Eğitmenler, “Öğrenilecek bir hareket bile hayatınızı kurtarabilir” diyor

11 Şubat 2016 - 14:18
Aysel KILIÇ
Erkek şiddetinin hız kesmediği şu günlerde, kadınlar kendini savunmak için yeni yollar arıyor. Bugüne kadar çeşitli seminerlerle, eğitimlerle bilinçlenen kadınlar, şimdiyse pratik yollara başvuruyor. Bu yollardan biri de spor. Savunma sporları,  kadınların reflekslerini geliştiriyor, olası bir tehlike karşısında kendini savunmayı öğretiyor. Bu spor salonlarını bugüne kadar hep karma yapısıyla tanıdık. Ancak Kadıköy’deki bir spor salonu sadece kadınlara yönelik savunma eğitimleri veriyor.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI
Bahariye’deki Wing Tsun Live adlı spor salonunda, savunma sporu eğitmenliği yapan Maya Ergun, geçtiğimiz haftalarda sosyal medya üzerinden kadınlara çağrı yaparak, kadınlara ücretsiz savunma dersleri verebileceğini duyurdu. Ergun’un çağrısı üzerine biz de harekete geçtik, derslerin verildiği spor salonunun kapısını çaldık. Burası oldukça büyük bir spor salonu. Üst katı kadınlara ayrılmış. Sosyal medyadaki ilanı gören kadınlarla birlikte Gazete Kadıköy olarak biz de derse giriyoruz. Güler yüzüyle Maya Ergun karşılıyor bizi.

DERSLERİ KADIN EĞİTMENDEN
Maya Ergun, Meksikalı. Türkiye’ye geldiğinde ilk iki yılını İzmir’de geçirmiş, sekiz yıldır da Kadıköy’de yaşıyor. Uzun yıllardır  “savunma” sporu üzerine çalışıyor. Bugüne kadar hem iyi eğitmenlerden dersler almış, hem de öğrendiklerini hemcinslerine aktarmış. Hiçbir ücret talep etmeden. Kimi zaman mültecilerin kimi zaman da sığınma evlerindeki kadınların yardımına koşmuş. “Biz kadınlar dünyanın her yerinde şiddetle karşı karşıyayız” diyen Ergun, özellikle şiddetin yoğun yaşandığı Türkiye gibi ülkelerde kadınların kendini korumayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Bağdat Caddesi’nde yaşanan tecavüzü de hatırlatan Ergun, “Kadınlar, Kadıköy gibi modern ve rahat bir yerde de şiddete maruz kalabiliyor” diyor.

“SESİMİZ GÜÇLÜ ÇIKMALI”
“İstanbul’da kadınlar metrobüslerden tutun da her tarafta sözlü ve fiili tacize maruz kalıyor. Kadınların, erkek şiddetine karşı daha güçlü ses çıkarması lazım” diyen Ergun, kadınların isterlerse, 3 -6 ayda bazı pratik hareketlerle kendini savunmayı öğrenebileceğini söylüyor. Kadınlara savunma derslerini verecek olan Maya Ergun olsa da, bu alana yıllarını vermiş Buğra Ünalmış’tan ilk dersi alıyoruz. Ünalmış, bir yandan savunma sporunun gerekliliğini anlatırken, diğer yandan yavaştan bizi savunma hareketleriyle tanıştırıyor.
 
HAYAT KURTARAN HAREKETLER
Buğra Ünalmış, “Can güvenliğinin olmadığı bir yerde kendinizi savunmayı bileceksiniz”  diyor ve ekliyor: “Bu sporla kendinize olan güveniniz artacak ve kendinizi korumanın aslında o kadar zor olmadığını göreceksiniz.”
Ünalmış, tehlike anında savunma reflekslerimizin nasıl olması gerektiğini, karşımızdaki saldırganın hassas noktalarının nereler olduğunu detay teknikler, püf noktalar ve stratejilerle bir bir anlatıyor,  gösteriyor. “Öğreneceğiniz bu hareketlerden biri bile bir gün bir yerde hayatınızı kurtarabilir” diyen eğitmenin hareketlerini gözlerimiz ve bedenimizle takip ediyoruz. Eğitmenimiz dersin sonunda bizi gruplara ayırıyor ve bu savaşla başbaşa bırakıyor…
Derslerin verildiği spor salonu Wing Tsun Live, Osmanağa Mahallesi, Kuşdili Caddesi, Nihal Sokak, Derman Apartmanı,  numara 6/B’de.

KADINLAR SAVUNMA SPORUNU ANLATIYOR
Savuna sporu yapan kadınlar da gazetemize konuştu. Mehlika Özge Akkaya, “İlk kez böyle bir spora geliyorum. Gelme ihtiyacı duydum, çünkü tanık olduğumuz, duyduğumuz olayların haddi hesabı yok” diye konuşurken; Lale Acar “Artık yolda yürürken tedirgin olmayacağım” diyor. Savunma sporunda deneyimli olan İdil Güler ise şunları söylüyor: “Bu spora başlamamda bir arkadaşımın başına gelen bir saldırı vesile oldu. Kadıköy’den gece evine dönen arkadaşım, evinin kapısını açmaya çalışan biriyle boğuşmuş ve ondan darbe almış. Bu saldırı olayından sonra arkadaşımla beraber savunma sporuna yazılmıştık. Beş yıldır devam ediyorum.”


ARŞİV