Bir sanskrit sözü şöyle diyor: “Yüzünüzü hatanızı düzeltmek değil, sürdürmek kızartsın.”
Bir sanskrit sözü şöyle diyor: “Yüzünüzü hatanızı düzeltmek değil, sürdürmek kızartsın.”
Aslında bu kelimler arasında çok rahat anlaşılabilir bir denge var, lakin bu dengenin hayata uygulanışında kendimize samimiyetle bakmakta fayda var. “Hata yapmıyorum zaten !” ya da “Ben hata yaptığımı bilmiyorumdum ki!” ve yahut “O benim hatam değildi, tamamen benim dışımda gelişti!” diye başlayan açıklamalar, şu an sizde saklı kalsın.
Çağımızda faks makinesinin kullanılması oldukça önemli bir keşiftir, bunu belki büyük şirketler çok çabuk tükettiler. Zira faksı hızla takip eden birçok cihaz üretildi ve bu yeni cihazlar ilk önce büyük şirketlerde kullanılmaya başlandı. Ancak yine de faks, uzun süre bir çok kişinin ticari ve kişisel yaşamını koyallaştırmaya devam etti, ediyor da.
Faksların parelelinde, fotokopiler ve bilgisayardaki çalışmalarımızı kağıda döktüğümüz bir kavram olan, çıktı ile de tanıştık.
Bu 3 konunun en belirgin ortak noktası, bir kağıt ve mürekkep sisteminden oluşuyor olmaları.
Bugün hayatımızın her köşesinde yer alan, bu çıktılarla ilgili bir çalışmadan bahsedeceğim.
Çevresel etkileri göz önüne alarak, alternatif ürünler sunan ve bu konuda bilgilendirmeler yapan İngiltere’de kurulmuş olan bir websitesi, adı Lovely As a Tree, yani “bir ağaç gibi sevgi dolu” uygulaması.
Lovely As a Tree, çevreye daha duyarlı bireyler olarak ihtiyacınız olan çıktılar ve mürekkepleri hakkında bir çok bilgiyi paylaşan bir site. Site aslında grafik tasarımcılarına hitap ettiğini belirtse de yaptığı bunun çok ötesinde. Buradaki bilgileri alan hem müşteriler, hem de işverenler belki de yüzlerini kızarmaktan kurtaracak, çevreye zararlı yollara alternatif çözümleri uygulamaya başlayacaklar.
Siteden, nasıl çevreye daha az zarar veren mürekkep seçebileceğinizi, hangi tür kağıtları çıktılarda kullanmanın daha çevreci olduğunu ve de hangi yazıcıların çevreye uyumlu olduğu öğrenebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu seçilmiş türlerdeki kağıt ve yazıcı tedarikçilerinin adreslerine de erişebiliyorsunuz.
Bu çalışmanın sosyal bir tasarım olması, uygulamanın kağıt, mürekkep ve yazıcılara dair, kullanıcıları bilinçlendiren ve çevresel faktörlere uyum için çözüm yolları sunan yapısından kaynaklanıyor. Uygulamanın yanlış bilenenler bölümünde geri dönüşüm kağıtlar hakkında ilgi çekici bilgilere yer veriliyor. İşte bunlardan bazıları:
Geri dönüşüm kağıtları normal kağıtlara göre daha pahalıdır.
Hayır, tam olarak değil, ilk geri dönüşüm kağıtları imalatı daha pahalıya mal olmuş olsa da, şu anda piyasalarda çok fazla miktarlarada bu kağıtların kullanılması fiyatları düşürmüştür.
Geri dönüşüm kağıtlarının kalitesi daha düşüktür.
Hayır, tam olarak değil, ilk başlarda öyle olsa dahi son 20 yılda geri dönüşüm kağıtlarının kalitesi normal beyaz kağıtlarla büyük oranda eşit duruma gelmiştir.
Lovely As a Tree, uygulamasında bir diğer önemli bilgi başlığı kağıt konuları. Bu konular arasında çarpıcı başlıklara yer veriliyor. Bunlardan göze çarpanlardan bazıları;
· Ormanlar halen kağıt için tüketilmektedir, bu ekosistemi doğrudan etkilemektedir.
· Kanunsuz kereste ithalatında İngiltere dünyanın 3. ülkesidir.
· Kağıt hamuru ve kağıt üretimi doğada olumsuz gazların oluşmasına etki eden en baştaki sanayi kollarındandır.
· Geri dönüşüm kağıtları doğa için en yeşil çözümlerdendir. Kullanılmış kağıt, daha az kimyasal ve enerji kullanılarak üretilir.
Kağıt imalatının genel anlamdaki etkileri incelendiğinde ise şu çarpıcı başlıkları görmekteyiz;
· Kağıt hamuru ve kağıt imalatı dünyanın 5. büyük enerji tüketen sanayi koludur.
· Üretim prosesi ciddi anlamda büyük miktarda su kullanılarak yapılabilmektedir.
· Kaplama, astar ve optik parlaklık için bir çok ek kimyasal madde prosese katılmaktadır. Bu ürünlerin eldesi ve üretim bandına dahil olacak nakliyesi ciddi bir enerji gereksinimine ihtiyaç duyar.
· Proseslerin sonucunda büyük miktarlarda atık ve çöp oluşmaktadır.
Bütün bunların karşısında geri dönüşüm kağıtlarını kullanmak doğrudan olumlu etki yaratmaktadır. Bu bir sosyal, ekonomik ve çevresel kazanç anlamı taşımaktadır.
Son olarak işlenen başlıkta ise, çıktılar için kullanılan mürekkeplerin etkileri ve bu konulardaki iyileştirmeler işlenmektedir. Yine bu başlıklara bir kaç örnek şu şekilde sıralanmaktadır;
· İngiltere’de 12.000’in üzerinde yazıcı şirketi bulunmaktadır, bunlardan çok azı gönüllü olarak ürünlerinin çevreye olumsuz etkilerini azaltma yoluna gitmiştir.
· Enerji, solvent türleri, su, atıklar ve çöp başlıklarının tümünde mürekkeplerin çok ciddi olumsuz etkileri bulunmaktadır.
· Mürekkep üretim prosesleri Corbondioksit (CO2) emisyonlarına da etki etmektedir.
Bir çoğumuz e-postalarımızın sonuna çevreye duyarlı olup, bu çıktıyı almanız gerekmiyorsa kullanmayın bilgilerini sadece paylaşmanın yeterli olduğunu sanmaktayız. Bu dolaylı bir etkidir, doğrudan etki yaratmak için, tüketimlerim şekillerimize, geri dönüşüme katkımıza göz atmak ve yüzümüzü kızartmamak için, bir adım atmak zamanı yoksa daha gelmedi mi?
www.lovelyasatree.com