Bu karara en çok onlar sevindi

Kadıköy Belediye Meclisi, Aralık ayı toplantısında hayvan hakları için önemli bir adım attı. Kadıköy Belediye Meclisi kararıyla pet-shoplarda kedi-köpek,tavşan gibi canlı hayvanların satışı yasaklandı

06 Aralık 2012 - 11:29

Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediye Meclisi 2012 yılının Aralık ayı toplantısında önemli bir karar alındı. Kadıköy Belediyesi’nin, karara bağlanması için bir süre önce Kadıköy Belediye Meclisi’ne gönderdiği “Kadıköy’de pet-shop dükkânlarında kedi, köpek ve tavşan satışının yasaklanmasına” ilişkin teklif, CHP ve AKP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Kadıköy Belediye Meclisi’nin 3 Aralık Pazartesi günü akşam gerçekleştirdiği aylık olağan toplantısı, AKP Grubu adına Av. Fatih Kaya’nın konuyla ilgili çekinceleri dile getirdiği konuşmasıyla başladı. Kaya, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, “İyi niyetli bir adımdır, destekliyoruz. Ama bu konudaki endişelerimizin mutlak derecede giderilmesi gerekiyor” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk teklifin karar oylaması öncesinde endişelerin giderilmesi adına yaptığı cevap niteliğindeki konuşmasında, AKP’li meclis üyelerinin çekincelerine açıklama getirdi. Pet-shop diye adlandırılan mağazalarda hayvanların günlerce hatta haftalarca vitrinlerde sergilendiğini, birçok doğal ihtiyacının karşılanmayıp, aşı takvimlerinin de tamamlanmadığını söyleyen Başkan Öztürk, “Bu hayvanların çoğu yurt dışından yasal olmayan yollarla getiriliyor. Bazıları hastalıklı, bazıları da pet-shoplardaki koşullardan dolayı hastalanıyor. Çünkü bunlar mamasını burada yiyor, ihtiyacını burada karşılıyor. Hareketsiz ve havasız kaldıkları için hastalıklara yakalanıyorlar. Ayrıca birçok yavru köpek aşı takvimleri tamamlanmadan, erken zamanda sütten kesilerek annelerinden ayrılıyor. Pet-shoplar gece kapandığı için hayvanlar bütün gece yalnız bırakılıp açlığa terk ediliyor. Hayvanseverlerin görüşleri doğrultusunda hazırlanan bu teklif ile önemli bir sorunu çözmüş olacağız” dedi. Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün yaptığı konuşma sonrasında mecliste yapılan oylamada, AKP’li meclis üyelerinin de katılımıyla oybirliğiyle alınan kararla, Kadıköy’de pet-shoplarda kedi, köpek ve tavşan satışı 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren yasaklanmış oldu. Kadıköy’deki pet-shop sahipleri de Meclis oturumunu izledi. Kararın yasalaşmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden pet-shop sahipleri, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ü alınan karardan dolayı tebrik ettiler. AKP Kadıköy Meclis Grup Başkan Vekili Fatih Kaya da tasarıyı grup olarak desteklediklerini belirterek, alınan kararın hayırlı olmasını diledi. Yasağın Türkiye’de ilk olduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kedi, köpek, tavşan canlı hayvanları sadece, üretim sertifikası olan, satış mahallerinde veteriner bulunduran, hayvanların gezebileceği alanları olan ruhsatlı kurumlar yapılabileceğini, sadece bu kriterleri yerine getirenlerin ruhsat alabileceğini belirtti. Kadıköy Belediye Meclisi’ndeki uyumlu çalışmanın örnek olduğunu ifade ederek, bunun yeni olmadığını, 30 yıldır bu uyumlu çalışmanın sürdüğünü belirten Öztürk, “Biz yerel parlamento olarak inanın çok daha iyi sınav veriyoruz. Birbirimizi anlıyor, yeri geldiği zaman siyasetin kör girdaplarından kendimizi kurtarabiliyoruz” dedi. Teklifin karara bağlanmasından sonra açıklama yapan Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, 1 Nisan 2013’e kadar denetimlerin süreceğini, gerekli tebligat çalışmalarının yapılacağını belirterek, bu tarihten sonra alınan karar gereği uygulama yapacaklarını söyledi. Mete, hayvan sahiplenmek isteyenlerin Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı’na gelip basit birkaç işlem sonrasında bakımı ve aşıları yapılmış hayvanları ücretsiz alabileceğini hatırlattı. “0216 415 67 61 nolu telefondan ve belediyenin resmi internet sitesinden barınağa ulaşılabildiğini söyleyen Mete, 16 yaşından büyük herkesin kanunen hayvan sahiplenebildiğini belirtti.

HAYVAN BARINAĞI SATILACAK MI?
Diğer taraftan meclis görüşmelerinde AKP grubundan Av. Fatih Kaya’nın, Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı’nın satılıp satılmayacağı yönündeki sorusuna da ayrıntılı olarak cevap veren Başkan Öztürk, “Ümraniye sınırları içerisinde kalmış olan bir arsanın Kadıköy Belediyesi’nin şu anda kullandığı işler dışında kullanması söz konusu değil. Biz hayvan barınağını kesinlikle hayvanlara yer temin etmeden satma veya devretme niyetinde değiliz. Ama bu konuda samimi olmak lazım” dedi.
 
MODERN AŞI TEDAVİ MERKEZİ
Kadıköy Belediyesi’nin Ataşehir’de 1999 yılında kurulan 800 hayvan kapasiteli, 3400 metrekare kapalı, 5000 metrekare açık gezinti alanına sahip Geçici Hayvan Bakım Merkezi bulunuyor. Ayrıca Veteriner Müdürlüğü bünyesinde yer alan Fikirtepe Aşı Ve Tedavi Merkezi’nde sokak hayvanlarının rehabilitasyonu yapılıyor. Zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında sahipli-sahipsiz tüm evcil hayvanlara muayene, teşhis, tedavi, aşılama, ameliyat, kayıt, mikroçiplendirme gibi hizmetler verilen Fikirtepe Veteriner Aşı ve Tedavi Merkezi’nde 2 adet muayenehane, 2 adet ameliyathane, acil müdahale ve post-operatif bakım üniteleri yer alırken, 3 veteriner hekim, 1 veteriner sağlık teknisyeni ve 3 kişilik yardımcı personel hizmet veriyor. Hafta içi hergün ortalama 4 operasyon (özellikle kısırlaştırma ameliyatları) başarı ile yapılıyor.

EV HAYVANLARINA KİMLİK KARTI
Kadıköy Belediye Meclisi 15.10.2008 tarihinde, 2008/158 sayılı kararı gereği, Kadıköy dâhilindeki sahipli ev ve süs hayvanlarına (kedi-köpek için) sahipleri tarafından mikroçip taktırılmasını zorunlu hale getirdi. Mikroçiplendirme uygulaması da Fikirtepe Aşı ve Tedavi Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor.

ARŞİV