Kadıköy Kent Konseyi ve TOG tarafından düzenlenen Yaşayan Kütüphane, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda okurlarıyla buluştu.
Kadıköy Kent Konseyi ve TOG tarafından düzenlenen Yaşayan Kütüphane, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda okurlarıyla buluştu.
Mustafa SÜRMELİ
“Kadıköy Kent Konseyi Yaşayan Kütüphane” etkinliği, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda 17-18 Mayıs tarihlerinde 12.00-18.00 saatleri arasında Kadıköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde çalışmalarını sürdüren Toplum Gönüllüsü (TOG) Gençler tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye’de ilk kez 2007 yılında Toplum Gönüllüleri ve Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından Barışarock Festivali’nde gerçekleştirilen Yaşayan Kütüphane, 5 yıldan bu yana birçok farklı şehirde ilgiyle takip edilen etkinlikler arasında gösteriliyor.
Yaşayan Kütüphane gerçek bir kütüphane gibi işliyor. İlk olarak etkinlik alanındaki standa gidip kayıt oluyor ve bir görevli tarafından okumak istediğiniz kitaba yönlendiriliyorsunuz. İşte Yaşayan Kütüphane’nin farkı da burada başlıyor. Karşınızda okunmak üzere sayfalarıyla sizi bekleyen bir kitap yerine, sizinle sohbet etmek için hazır bekleyen bir insan buluyorsunuz.
"Bilmedikleriniz varsa,Bildiklerinizde yanlışsa!"
İlk kez Danimarka'da uygulanmaya başlayan yaşayan kütüphane projesi 5 yıldır Toplum Gönüllüsü Gençler(TOG)tarafından Türkiyede'de hayata geçiriliyor. Proje normal bir kütüphane gibi işliyor; okuyucuları, görevlileri ve kitapları var. Ancak Yaşayan Kütüphaneyi normal kütüphanelerden ayıran bir nokta var o da kitapların insanlar olması. Peki, kim bu insanlar? Bu insanlar, toplumda birtakım özelliklerinden ötürü ötekileştirilmiş, ayrımcılığa maruz kalmış ve dışlanmış insanlar. Yani toplumda ön yargılara maruz kalan insanlar…
Yaşayan Kütüphane uygulayıcıları tarafından yapılan açıklamada; “Biz de bu kitaplardan oluşan kütüphaneye insanları okuyucu olarak davet ederek onlara ön yargıları üzerine gitmelerine veya bu ‘öteki’ sıfatı yüklenmiş insanları tanımalarına yönelik bir ortam sağlamış oluyoruz. Böylelikle de toplumsal barışa katkı sağlamaya çalışıyoruz. İnsanlara ‘Bilmedikleriniz varsa, Bildikleriniz de yanlışsa !’ sloganıyla seslenerek bu imkânı sağlıyoruz. Yaptığımız bu projenin sadece gençler arasında değil, önyargıları olduğunu düşünen ve bunları kırmak isteyen her yaştan bireyler arasında da duyurulmasını önemli buluyoruz” deniliyor.
Yaşayan Kütüphane’nin, önyargıları azaltmak, diyalog ortamı oluşturmak ve toplumun barış içerisinde yaşamasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen bir “İnsan Hakları” projesi olduğu da özellikle belirtiliyor.