Bu merkezde “kadın dayanışması” var!

Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kapılarını açıyor

23 Kasım 2017 - 10:21

Kadıköy Belediyesi sosyal politikalar alanında yürüttüğü çalışmalarla Kadıköylülerin iyi bir yaşam sürmelerini ve sosyal hizmet uygulamalarından faydalanmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Hasanpaşa ve Acıbadem’deki iki tarihi binayı restore ederek Kadıköy’e kazandıran Kadıköy Belediyesi, bu yapıları Gençlik Sanat Merkezi ve Karikatür Evi olarak Kadıköylülerin hizmetine açmıştı. Aynı zamanda geçtiğimiz ay 19 Mayıs Mahallesi’nde Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi açılmıştı.

Kadıköy Belediyesi bu amaçla hem tarihi yapıları restore ederek topluma kazandırıyor hem de bu yapıların yaşanabilir binalar olmasını sağlıyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar kapsamında olan ve Rasimpaşa Mahallesi İskele Sokak’ta yer alan tarihi köşkün de restorasyonu tamamlandı. Tarihi bina Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi olarak öncelikli olarak mahalleye ve tüm Kadıköy’e hizmet verecek.

25 KASIM’DA AÇILIYOR

Kadıköy ilçesi sınırları içinde ikamet eden ve merkeze gelerek kayıt yaptıran herkesin, sunulan hizmetlerden faydalanabileceği Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, 25 Kasım Cumartesi günü saat 13.00’de Kadıköylü kadınların ve kadın örgütlerinin katılacağı etkinlikle kapılarını açacak. Merkezin açılışı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü gibi önemli bir günde gerçekleştirilecek.

KADINLARIN GÜÇLENMESİ AMAÇLANIYOR

Rasimpaşa Sosyal Hizmeti Merkezi’nin bir katı özel olarak “Kadın Dayanışma” alanı olarak planlandı. Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek olan “Kadın Dayanışma” alanı hem bölge geneline, hem de İstanbul ölçeğinde hizmet verecek. Merkez bu anlamda Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarından biri olan mevcut sığınak çalışmasını güçlendirici ve destekleyici bir niteliğe de sahip olacak.

Kadın Dayanışma’da toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı fiziksel, cinsel, ekonomik, sosyal, psikolojik, dijital şiddetle ilgili olarak kadınların desteklenmesi ve güçlenmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapılacak. Sosyokültürel faaliyetler ve hak temelli eğitim faaliyetleri, psikolojik ve hukuki danışmanlık, yönlendirme, psiko-sosyal destek hizmetleri yer alacak. Merkezde yürütülecek etkinlik ve çalışmalar bölge halkının ihtiyacı, beklentileri göz önüne alınarak belirlenecek. Vatandaşların önerileri doğrultusunda gerçekleştirilmesi hedeflenen proje ve çalışmalar, Kadıköy Belediyesi’nin diğer müdürlükleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde planlanacak. Farkındalık ve güçlendirme çalışmalarının yapılacağı merkezde etkileşim ve paylaşım grup çalışmaları da yer alacak.

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi ayrıca;  kayıt-kabul bürosu, sosyal servis, kadın dayanışma, oyun odası, eğitim ve etkinlik odaları, serbest etkinlik alanları, görüşme odası gibi bölümlerden oluşuyor. Engelli bireylerin erişimine uygun olarak yapılan binada yaşlı bireylere ve yine toplumun her kesimine yönelik  hizmet verecek bilgisayar ve bir de okuma odası bulunuyor.

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ne ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: “Biz Kadıköy Belediyesi olarak bireyin güçlenmesinin toplumsal güçlenmeyi ve dönüşümü sağlayacağını biliyoruz. Doğumdan başlayarak tüm yaşam boyu, bireylerin gelişimlerinin desteklenmesi, kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması için çalışmalıyız. Kentlerde insanların yaşamı kalabalık ailelerde sürmüyor. Aksine aileler küçülüyor, yalnız yaşayanlar artıyor. Bizim insanların kimseye bağlı kalmadan yaşayabilmesini sağlayabilmemiz gerekiyor. Sosyal Hizmet Merkezi de bu anlayışımızın ürünü olarak hizmete açılan yerlerden biri. Toplumun faydalanabileceği bu tür merkezler için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

EXELCIOR OTELİ’NDEN SOSYAL HİZMET MERKEZİ’NE

Kadıköy Belediyesi’nin restore ederek ilçeye kazandırdığı tarihi yapının ilk yapım tarihi 1782 yılı olarak biliniyor. Tam olarak yılı bilinmese de koruma envanterindeki bilgilerde, adı hanesinde “Eski Exelcıor Oteli” olarak geçiyor. Yine aynı koruma envanterinde Beria Kızılağaç’ın sahibi olduğu hostelin çatı arasının, 1960 yılında açılarak geniş bir oturma salonuna dönüştürüldüğü belirtiliyor. 1970’li yılların sonlarında 18 parsele inşaat yapılırken, parsele bitişik merdivenkovasının duvarı, inşaat sırasında yıkılmış ve kullanılamaz hale gelmiş. Kaderine terk edilen ev uzun yıllar boyunca yıkıntı halindeydi. Bir kısmı çöken tarihi bina 2009 yılında boşaltılarak Kadıköy Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştı.

KADIKÖY BELEDİYESİ KADINLARIN YANINDA

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, toplumun tüm kesimlerine yönelik aynı zamanda ekonomik, sosyal ve cinsel şiddet gören kadınları da kapsayan sosyal hizmet uygulamaları gerçekleştiriyor.

Kadıköy Belediyesi Sosyal Servis Birimi’nde görev yapan sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyologlar tarafından yürütülen çalışmalarla; insan hakları ve kadın hakları eğitimi, anne-çocuk eğitimi, kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, aile içi iletişim ve kadın sağlığı eğitimi projeleri yürütülüyor.

Bu çalışmalar kapsamında Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Kadıköy Yaşlılık Araştırması’yla Kadıköy’ün yaşlılık olgusuna, yaşlılık politikalarına, aktif yaş alma alanına yönelik sosyal doku analizinin yapılması amacıyla 65 yaş üstü 145 kadınla derinlemesine görüşme yaptı. İnceleme sırasında; özellikle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında acil müdahale gerektiren vakalar meslek elemanlarınca hazırlanan Durum Tespit Raporu ile resmi yollarla ilgili kurum ve kuruluşlara havale edildi.

1669 KADIN FAYDALANDI

Kadınların şiddet ortamından uzaklaşması ve kadınlara güvenli bir barınma ortamının sağlanması amacıyla kurulan Kadıköy Belediyesi Kadın Sığınma Evi’nde kadınların psikolojik, ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirilmesi, varsa çocuklarının sorumluluklarını üstlenmeleri amaçlanıyor. Psiko-sosyal, hukuki ve eğitim danışmanlığı hizmetlerinin verildiği Kadın Sığınma Evi’nde kadınlar maddi yönlendirme ve istihdam imkanlarından da faydalanıyor. Kadıköy Belediyesi Sığınma Evi; 2006-2017 yıllarında 1669 kadın, bin 235 çocuk olmak üzere toplam 2 bin 904 bireye hizmet verdi.

KADINLARIN KOLEKTİF GÜCÜ: POTLAÇ

“Tek başına değil kolektif olma, rekabet değil dayanışma, üretmek ve alışverişten öğrenme, birbirimizi tanıma ve birbirimizle bağlar kurma” hedefiyle başlayan, kadın dayanışması ve kadın hakları alanını çevreleyen Potlaç Projesi, kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Potlaç ağı; Potlaç Moda Satış Alanı, Potlaç Dükkân ve Potlaç Buluşma Mekânı üzerinden kadınlara ve kadın örgütlerine ulaşıyor.

Şu ana kadar 682 kadın Potlaç ağına başvurdu. 2017 yılında ise 411 kadın ve 16 kadın örgütü Potlaç Moda stantlarından faydalandı. Potlaç Dükkan’a ise şimdiye kadar 384 kadın ürünlerini bıraktı.

KADINLAR HAKLARINI TARTIŞIYOR

Kadınlar için geliştirilen, dönüştürücü ve bütünsel bir insan hakları eğitim programı olan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı da Kadıköy Belediyesi’nin kadınlar özelinde yürüttüğü çalışmalardan biri. Yasal haklar ve kadın bakış açısını bir araya getiren programla, kadınların hem özel hem de kamusal alanlardaki haklarını öğrenip sahip çıkarak güçlenmesini amaçlanıyor. Bu kapsamda 2016 ve 2017 yılında toplam 30 kadın ile 16 hafta boyunca Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı gerçekleştirildi.

ALO KADINA ŞİDDET HATTI

Kadıköy Belediyesinin kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Sosyal Destek Hizmetleri bünyesinde hizmet veren “Alo Kadına Şiddet Hattı” şiddete maruz veya tanık olan kişileri gerekli kurumlara yönlendirmek amacıyla kuruldu. 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren merkezde, gelen çağrılarda kişiler öncelikli olarak yasal hakları konusunda bilgilendiriliyor. Sonra da destek alacakları kurumlara yönlendiriliyor.

TOPLUMSAL EŞİTLİK BİRİMİ

Kadıköy Belediyesi, hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını arttırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Toplumsal Eşitlik Birimi’ni kurdu. Birimin çalışmaları arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ayrımcılıkla mücadele eden sosyal politikalar geliştirmek, kadına ve diğer dezavantajlı gruplara karşı her türlü ayrımcılığı önlemek, kadının ve diğer dezavantajlı grupların insan haklarını geliştirmek bulunuyor.

KADIN YAŞAM EVİ

Kadıköy Belediyesi 2018 yılında Kadın Yaşam Evi projesini de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kadın Yaşam Evi, sığınma evinde kalan kadınların kendi evlerinde yeni bir hayat kurmadan önce, ekonomik ve psiko-sosyal anlamda daha iyi olmaları amacıyla geçici süreli kalacakları bir ara istasyon olacak. Bu ev, daha önce sığınma evinde kalmış, en az 3 aydır çalışan, bir sonraki adımı kendi evini tutmak olan 18 yaşının üzerinde reşit olmuş tüm kadınların ve çocuklarının kalabileceği yeni bir yaşam alanı olarak planlanıyor. Kadın Yaşam Evi’nin amacı; kadınların hayata yeniden kazandırılması, benlik saygılarının güçlendirilmesi, kendi düzenlerini ve ev ortamlarını inşa etmeden hemen önce bazı sorumlulukları kazanmalarına yardım etmek olacak. Çalışan kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini sağlayacak bu projede kadınların aynı zamanda psikolojik destek ve kişisel gelişim eğitimleri alması hedefleniyor. 


ARŞİV