Bu pazar başka bir pazar: Antika Pazarı…

Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla kurulan Antikacılar Pazarı her cumartesi günü antikaseverler ile buluşuyor.

24 Eylül 2013 - 15:01
 
Sümeyye YAMAN

Kadıköy Özgürlük Parkı girişinde 31 Ağustos’ta Kadıköy Antikacılar Sokağı açıldı. Tüm antikacıları bir çatı altında toplayan İstanbul Antika ve Eski Eşya Sevenler Derneği, hedefini; esnaflar, antika ve eski eşya sevenler, koleksiyonerler ve sanat severlere güzel bir ortamda alışveriş imkanı sunmak olarak belirledi.
Türkiye’de 19. yüzyıldan bu yana antikacılık bir meslek sayılıyor. Antikacılığın geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. Türkiye’de gerek İslam eserleri, gerek Osmanlı tarihinden kalan eserler olmak üzere geniş bir antika koleksiyonu bulunuyor. Özellikle İstanbul’da Çukurcuma gibi semtlerde antika eşya satan dükkânları bulmak mümkün. Kadıköy’de de Tellalzade Sokak’taki dükkânlarda antika eşyalara ulaşabilirsiniz. Şimdi Kadıköy’de yeni bir antika merkezi daha var. Selamiçeşme Özgürlük Parkı girişinde kurulan Antikacılar Çarşısı, cam eşyalardan tarihi belgelere, kitaplardan madalyalara, porselenlerden tablolara ve plaklara birçok eski eşyaya ev sahipliği yapıyor.

“FİYATLARIN UYGUN OLMASI İLGİ ÇEKİYOR”
Kadıköy Belediyesi ile görüşmelerin yaklaşık bir yıldır devam ettiğini söyleyen İstanbul Antika ve Eski Eşya Sevenler Derneği Başkanı Zafer Makara, pazarın kurulma sürecini, “Çalışmalar 10 yıl önce başladı. Eskiden Salı Pazarının kurulduğu yerde antikacılar pazarı bulunuyordu. Orası kapandıktan sonra esnaf arkadaşların talebiyle burayı kurduk. Pazar ortamı olduğu için insanların daha çok ilgisini çekiyor ve fiyatların da uygun olmasının büyük payı var” diye anlatıyor.
Antika kültürünü yeni nesillere aktarabilmeyi ve sevdirebilmeyi amaç edindiklerini belirten Makara, “Tarihimiz boyunca kullanılıp saklanılan birçok eşya ve objeyi, antika ve sanatsever insanlarımıza ulaştırmanın ve el değiştirerek de olsa sahip çıkmanın büyük mutluluğunu taşıyoruz” diyor.

“KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM”
Çarşı esnafından Nevin Erdoğan ise pazarın dört yıldır İstanbul Antika Pazarı adıyla her pazar günü Feriköy’de kurulduğunu artık cumartesi günleri Kadıköy’de devam edeceğini vurgulayarak, “Ürünlerimizi tanıyan da oluyor, tanımayan da. Tek fincan fiyatı söylüyorum, ‘takım mı?’ diyorlar. Bazı müşteriler ise markasına kadar ne olduğunu biliyor. Öyle olunca bizim de işimiz kolaylaşıyor. Türkiye’de bu pazarlar daha çok gelişmemiş. Dileğimiz daha çok yayılması ve duyurulması” diye konuşuyor.
 
“AYDA BİR KEZ AÇIK ARTTIRMA YAPMAYI PLANLIYORUZ”
Ürünler hakkında önce müşterileri bilgilendirdiklerini ve daha çok büyümeyi hedeflediklerinden bahseden çarşı esnafından Eşref Evrensel de “İnsanların tepkisi güzel fakat pek duyuramadık diye düşünüyorum. Duyurduğumuzda çok daha güzel olacak. Ülkemiz için faydalı bir çalışma. Çarşıyı açtığımızda en az üç ay işin oturmasını bekliyoruz. Daha önce açtığımız yerlerde altı ay sonra öğrenip gezmeye gelenler oluyordu. Yeni koleksiyoncuların çıkmasını, yani gençlerden bu işe ilgilileri bekliyoruz. Buraya geldiklerinde ürünlerin ne olduğunu anlatıyoruz. Ben emekliyim, önceden beri ilgim var ve 35 senedir eski eşya alıp satarım. Biz açılıştan beri Feriköy’deyiz ve oradaki esnaftan buraya gelenler de oluyor. Ankara’dan Eskişehir’den Türkiye’nin birçok yerinden gelmek isteyenler oluyor. Müşteriler Kadıköy’den karşıya geçmenin zor olduğunu ve Belediye’nin katkısıyla bu çarşının farklı bir atmosfer yarattığını söylüyorlar” diyor.
Pazarda 40 esnafın olduğunu, her hafta 50 tezgâhın kurulduğunu vurgulayan Evrensel, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Yaklaşık dört ay sonra 100 masa olmayı hedefliyoruz. Köprünün altı müsait olduğu için kışın da böyle devam edeceğiz. Hollanda, Belçika Fransa, Almanya’ya da gidiyoruz. Özel kapalı alanlar ayrılıyor böyle işler için. Tabii ki kapalı bir alan sağlanabilirse, biz ve müşteriler açısından faydalı olur. Bizler eski eşyalara elimizi sürdüğümüzde bile büyük haz alıyoruz, geçmişe gidiyoruz. Gençlere de anlatıyoruz. Eşyaların çoğu kendi birikimimizdir. İnternetten de alabilirler ama posta ücreti var ve pahalıya geliyor. Buradan aldıklarında elbette daha ucuz oluyor. Ayda bir kez açık arttırma yapmayı planlıyoruz. Böylece eşyalar daha ucuza gelecek. Çevredeki evlerden satmak isteyenler de var onlara da yer vereceğiz. Almaya ve satmaya meraklı arkadaşları bir araya bekliyoruz…”
Pazarda alışveriş yapan ve eski eşya sevenler de antika pazarını ilginç buluyor. Her hafta Türkiye’nin birçok yöresine ait şenliklerin düzenlenmesini de pazarı gezmek ve tanımak açısından faydalı olduğunu belirtiyorlar. Müşterilerden ilgili olan gençler, bu çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını istiyor ve kültürümüze sahip çıkmak gerektiğinin mesajını veriyor.
Güncel bilgileri Facebooktaki “İstanbul Antika Sevenler”, “Kadıköy Antikacılar Sokağı” sayfalarından takip edebilirsiniz.
İrtibat kurmak için Göztepe Mah. Mustafa Mazharbey Cad. Özgürlük Parkı Girişi/Kadıköy adresinden veya 05324732974 numaradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler; antika pazarı

ARŞİV