Bu sefer kaldırım boyadılar

Bir ayı aşkın süredir Kadıköy’de yaşayıp çalışarak Türkiye’yi ‘tanıyan’ Amerikalı gençler, son olarak Dumulupınar Mahallesi’nde kaldırım boyadı.

10 Ağustos 2011 - 14:19

Bir ayı aşkın süredir Kadıköy’de yaşayıp çalışarak Türkiye’yi ‘tanıyan’ Amerikalı gençler, son olarak Dumulupınar Mahallesi’nde kaldırım boyadı.

 

 

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Eylem Başak ŞENTÜRK

 

Kültürlerarası İletişim Programı (NSLI For Youth) kapsamında ISE World ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle İstanbul’a gelen 20 Amerikalı lise öğrencisi, Kadıköy’deki 5. haftalarını geride bıraktı. Kadıköylü ailelerin yanında kalan, etüt merkezlerinde çocuklara İngilizce öğretirken bir taraftan Türkçe öğrenen, Türkiye’deki kültürü ve hayatı tanımak için Kadıköy Belediyesi’nin işlerinde çalışan gençler bu sefer kaldırım boyadı.
Daha önce Bahariye Caddesi’nde sokakları süpüren, Barınak’ta bakıma muhtaç hayvanlarla ilgilenen Amerikalı gençler, geçtiğimiz hafta, bir gün boyunca Doktor Erkin Caddesi’nin kaldırımlarını sarı ve beyaz renklerle süsledi.
15 Ağustos’ta ülkelerine dönecek olan gençlere, bir buçuk aylık İstanbul yaşantıları sırasında neler öğrendiklerini sorduk. Beklediklerinden çok daha güzel bir şehirle ve insanlarla karşılaştıklarını vurgulayan gençler, öğrendikleri Türkçe kelimeleri söylemeden geçmediler:
-Holly Petsky: Bu program sayesinde bir sürü şey öğrendim; Türkiye’nin ne kadar güzel bir ülke olduğunu, kültürünü, geleneklerini ve tabii ki küçük şeyleri… Mesela simiti, meyvelerini… Bunların yanında Türk aile yaşantısını, İslam diniyle ilgili ayrıntıları öğrendim. Türkiye ile ilgili düşüncelerim çok değişti. Türkler düşündüğüm kadar muhafazakâr insanlar değiller. Çok misafirperver ve nazikler. Birkaç Türkçe kelime de öğrendim: dirsek, sokak, sarı, beyaz, Benim adım Holly, Türkiye’yi seviyorum, İstanbul’u seviyorum, Amerikalıyım (gülüyor)…
-Elan RajanJoseph: İstanbul gerçekten çok güzel bir şehir. Buraya ilk geldiğimde tepeleri dikkatimi çekti. Bu tepeler, şehri daha da güzelleştiriyor. İstanbul’u seviyorum(Türkçe). Başka Türkçe kelimeler de öğrendim; N’aber?, Ne yapıyorsun? Merhaba, Benim adım Elan, 17 yaşındayım.
-Gracie Golden Richmand: Türkiye’yi ve İstanbul’u gerçekten çok sevdim. Kadıköy’de okula gidiyorum, sokaklarında yürümek çok keyifli. Ben de birkaç Türkçe kelime öğrendim: Çok güzel, Türkiye’yi seviyorum, 17 yaşındayım.
-Holly Wrap: Türkiye ve İstanbul çok güzel ve insanları da çok iyi. Çok misafirperverler. Benim için büyük deneyim oldu. Amerika’dan çok da farklı değil burası ama aile ilişkileri daha sıkı. Bu ülkenin kültürü, dili ve hayatı hakkında birçok şey öğrendim. Öğrendiğim Türkçe kelimeler: Merhaba, Nasılsın?, İyiyim, Nerelisin?...
 


ARŞİV