Bu tarihi eserler ilgi bekliyor!

CHP’li İstanbul İl Genel Meclis Üyeleri, Kadıköy’de bulunan tarihi eserlerin onarımı konusunda Kadıköy Belediyesi’ne kaynak aktarılmamasını meclis gündemine taşıdı.

24 Mayıs 2011 - 09:52

İstanbul İl Genel Meclisi 2011 yılı Mayıs ayı meclis oturumunda, Kadıköy’den seçilen İstanbul CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi, KTVK (Kültür Varlıkları Koruma Kurulu) tarafından tescillenmiş eserlerin durumunu, kendi çektiği fotoğraflarla İl Genel Meclisi’nin gündemine taşıdı. Emlak vergisi ödeyen her vatandaştan kesilen payla, Taşınmaz Kültür Varlıkları Katkı Payı’na aktarılan paraların ne yönde harcandığının kamuoyuna açıklanmasını isteyen Kimverdi, önergesi ile ilgili şunları söyledi; “Emlak vergisi ödeyen her vergi mükellefinden bu fon için para alınır. Alınan bu paralar eski eserlerin korunması için İstanbul İl Özel İdaresi’ne aktarılır. İlimizdeki 39 ilçenin 24 ilçe belediyesi, 2010 yılı itibariyle İl Özel İdaresi’ne borçludur. Toplam borçları 136.274.686,45 TL’dir. Yani Özel İdare, 24 belediyeden alacaklıdır ve iller bankasından kesinti uygulatmaktadır.”

KADIKÖY’ÜN BORCU YOK
Borcu olmayan 15 ilçe belediyesinden birinin de Kadıköy Belediyesi olduğunun altını çizen Kimverdi şöyle devam etti: “Kadıköylü vatandaşlarımızın bu fon için ödediği paralar çok ciddi boyuttadır. Talebimiz, Kadıköy’den toplanan bu paraların tekrar Kadıköy’deki eski eserlere ait projelere verilmesidir. 2010 yılında hiç borcu olmamasına rağmen Kadıköy Belediyesi’ne ait sadece bir projeye ödeme yapılmıştır. Oysa borcu olan ilçelerde daha çok projeye ödeme yapıldığını biliyoruz.”
İlçemiz Kadıköy’de onarılması için yıllardır uğraş verdiğimiz tarihi okullar onarım bekliyor. Kadıköy Lisesi (Mermer Konak), tarihi Rıdvan Paşa Köşkü (Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi), Gazi Mustafa Kemalpaşa Etüt Beslenme İ.Ö.Okulu gibi eğitim yapılarımız onarım beklerken bu fonda toplanan paralar özel mülkiyetlere ait projelere verilmemelidir. Sorgulamanın asıl amacı budur. Oldukça önemli olan bu konuda tarafıma verilecek cevap kamuoyuna verilmiş olacaktır”

ÖNERGE GENEL SEKRETERLİĞE GÖNDERİLDİ
Oy birliği ile İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine havale edilen CHP’li Kimverdi’nin önergesi şöyle;
“Taşınmaz Kültür Varlıkları Katkı Payı Kapsamında gerçekleşen çalışmalar nelerdir? Taşınmaz Kültür Varlıkları Korunmasına ait katkı payı kapsamında 11.Dönem İl Genel Meclisinin çalışmaya başlama tarihi olan 2009 yılı başı itibarı ile önerge tarihine kadar bu fona kaç proje başvurusu yapılmış, hangi projeler ne kadar Türk Lirası ile bu fondan faydalanmıştır? Bu fona yapılmış olan proje başvurularının ve fondan faydalanan projelerin isim ve harcanan Türk Lirası olarak tarafıma yazılı olarak bildirilmesi için önergemin Genel Sekreterliğe havalesini saygı ile arz ederim.”
 


ARŞİV