Bu yemeklerde ev tadı var

Divriği’nin birbirinden lezzetli yöresel çorbaları, hamur işleri ve et yemekleri “Hanımeli Ev Yemekleri” mutfağında

18 Mart 2016 - 10:05
Divriği’nin birbirinden lezzetli yöresel çorbaları, hamur işleri ve et yemekleri “Hanımeli Ev Yemekleri” mutfağında

Aysel KILIÇ
İstanbul gibi büyük kentler, farklı kültürleri bir arada yaşatmaya devam ederken, bizleri farklı lezzetlerle de buluşturuyor. Her yörenin ayrı damağı, ayrı bir tadı var. Bu yörelerden biri de Divriği. Sivas’ın Divriği ilçesinin yöresel yemekleri Kadıköy’de yaşatılıyor. “Hanımeli Ev yemekleri” mutfağı yıllara meydan okuyor. Bu mutfak, 15 yıl evvel Divriğili kadınlar tarafından açılmış. Kibare Aslan ve kadın arkadaşlarının ortaklaşa açtığı mutfak, dönemin gazete sayfalarında da yer almış. Gazeteci Nail Güreli, Posta gazetesindeki, “Orta Direğin Ortası – Esnafın Hali” başlıklı yazı dizisinde “Kadınlar Öncü Oldu” başlığıyla “Hanımeli Ev Yemekleri” mutfağını İstanbullulara duyurmuş. Divriği mutfağı, kurulduğu günden bugüne sadece Kadıköylülerin değil, İstanbulluların da uğrak yerlerinden biri olmuş. Etli yoğurtlu tarhana çorbası ve nefis “Babuko” ile tanışanlar bir daha bu lezzetten vazgeçememiş.

BABUKO VE TARHANA
“Babuko” etli bir yemek. Yufka arasına, haşlanmış dana eti yerleştiriliyor ve ardından fırına veriliyor. Fırından taze çıkan yemeğin üzerine yoğurt ve kızarmış tereyağı dökülerek servis ediliyor. Yoğurdu sarımsaklı ya da sarımsaksız tercih edilebilen babukonun porsiyonu 15 TL. Revaçta olan bir yemek de tarhana çorbası. Ama bu tarhana bildiğimiz tarhanadan değil. Ekşimsi yoğurt ve buğdayla yapılıyor ve içine kemikli etler katılarak pişiriliyor. Daha çok kışın tercih edilen bu çorbanın fiyatıysa 5 TL.
AŞURE TAZE ÇIKIYOR
Hanımeli’nde hamur işinde de büyük bir ustalık var. Mantı, gözleme, sigara böreği çokça tüketiliyor. Bu mutfakta evde yediğimiz her şeyi bulmak da mümkün. Yaprak sarması, sebze yemekleri, baklagiller, makarnalar, salatalar, pilav çeşitleriyle de oldukça ekonomik. Sebze yemekleri 8 TL iken makarna ve pilav çeşitleriyse 4 TL. Mutfak tatlılar bakımından da oldukça zengin. Sütlaç, revani, aşure… Divriği’nin vazgeçilmezlerinden olan bol besinli aşure, perşembe günleri taze çıkıyor.

İSTANBUL’A GÖÇ
Bu zengin mutfağın arkasında Kibare Aslan var. Aslan, burayı kendisi gibi Divriğili olan kadın arkadaşlarıyla açmış, ancak arkadaşları yollarını ayırınca, mutfağı yönetmek ona kalmış. Yanına aldığı iki kadın aşçıyla bugüne kadar mutfağın tüm işlerine bakmış. Eşi Eşref Aslan da kadınlara tüm desteğini sunmuş. Eşref Aslan, zamanla mutfağa da girmiş, eşiyle birlikte her işe koşturmuş. Aslan çifti tam 15 yıldır Kadıköy’de bu mutfakta.
Kibare ve Eşref Aslan, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 50 yıl önce, ‘taşı toprağı altın’ olan İstanbul’a göç eden Sivas Divriğili ailelerin çocukları. İkisinin de çocukluğu yokluk içinde geçmiş. Kibare konfeksiyonda, Eşref ise inşaat işleri üzerine çalışan babanın yanında büyümüş. Aynı yolun yolcusu olan Divriğili gençler, hayatlarını birleştirince, daha iyi bir yaşam için daha çok mücadele etmiş.

“KIZLAR OKUTULMALI”
Kibare Aslan, “Eskiden kız çocukları okutulmazdı. Ben de çok istedim ama okutmadılar. Daha sonra kendi çabamla dışarıdan okudum. Ortaokul ve lise diplomamı aldığımda 40 yaşındaydım. Kendimi eğitmeye devam ettim. Akşam Sanat Okulu’nda yemek üzerine eğitim aldım. Ne yaptıysam kendi çabamla yaptım. Anne ve babalar kız çocuklarını muhakkak okutmalı” diyor. Eşref Aslan da eşini destekliyor: “Biz okumadık, çocuklarımız okusun, dedik. Bu mutfakta çalışıp iki çocuğumuzu da okuttuk” diyor ve ekliyor: “Biz bu mutfakta hem işimizi yapıyoruz, hem de keyif alıyoruz. Mutluyuz.”

Hanımeli Ev Yemekleri, Osmanağa Mahallesi, Çuhadarağa Sokak, No 24/1’de.


ARŞİV