"Bu zamlar kabul edilemez"

Üniversite harç ücretlerine yapılan yüzde 36 oranındaki zam ile öğrencilerin var olan sorunlarına bir yenisi daha eklendi

04 Ağustos 2022 - 10:20

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, üniversite harç ücretlerine yüzde 36 oranında zam yapıldı. Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek zorunda tutuluyor.

“BU ZAMLAR KABUL EDİLEMEZ”

Öğrenci Sendikası üyesi Mazlum Arslan, son zam ile birlikte bir öğrencinin KYK bursunu biriktirip bu harcı ödemesinin imkansız hale geldiğini belirtti. Arslan, “27 Temmuz’da yayınlanan resmi gazete ile üniversite harçlarına zam yapılacağı haberini aldık. Harç ücretlerine örnek vermek gerekirse tıp fakültesi 706 TL’den 961 TL’ye, hukuk fakültesi 374 TL’den 509 TL’ye çıktı. İkinci öğretim ya da uzaktan öğretim ücretleri ise çok daha fahiş durumda. Veterinerlik fakültesinde 3,471 TL’ye, Pilotaj 6,944 TL’ye, güzel sanatlar ise 3,130 TL’ye çıkmış durumda. Verilen KYK ile bir öğrencinin bu harç ücretlerini karşılayabilmesi imkansız. Çünkü her gün suya, ekmeğe zam gelen bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla bu zamlar kabul edilemez” dedi.

Öğrencilerin yaşadığı genel problemlere de değinen Arslan, “Eğitimde sorunlar, okula ilk adım atmamızdan akademik hayatımız sonlanıncaya kadar devam ediyor. Pratikten yoksun niteliksiz eğitim, laiklikten git gide uzaklaştırılan bir eğitim modelinin benimsenmesi eğitimdeki sorunların temelini oluşturuyor. Sürekli artan ulaşım, yemekhane ve yurt ücretleri, uyguladıkları yanlış politikaların sonuçlarını öğrencilerin sırtına nasıl yüklediklerini, barınamadıkları için toplanıp bir arada protesto düzenleyen öğrencileri işkenceyle gözaltına almaları da ülkenin ilerici gençlerine verdikleri değeri gösteriyor” şeklinde konuştu.

Arslan: “Üniversiteye yeni başlayacak arkadaşları öncelikle yüksek yurt ve kira fiyatları karşılayacak. Yurtta kalanlar kendilerine verilen limiti aşmamanın imkansız olduğu yemekhane ücretleriyle, evde kalanlar ise iki poşeti doldurmanın imkansız olduğu market fiyatlarıyla karşılaşacak. Kendilerini geliştirebilecekleri sosyal, kültürel bir aktiviteye gitmeleri bu ortamda çok zor olacak. Yeni başlayacak olan tüm öğrencilerin sendikamız ile tanışmalarını tavsiye ediyorum.”


ARŞİV