Burgazada, 16-17 Ağustos günlerinde, farklı rock gruplarının katılacağı Progresif Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapacak.
Burgazada, 16-17 Ağustos günlerinde, farklı rock gruplarının katılacağı Progresif Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapacak.
Semra ÇELEBİ
Moğollar grubunun efsanevi gitaristi Taner Öngür’ün öncülüğünde düzenlenen Burgazada Progresif Müzik Festivali, 16 Ağustos Cumartesi günü saat 16.00’da başlıyor. 17 Ağustos Pazar gece 24.00’e kadar sürecek festivalin mekânı ise Cennet Bahçesi olacak. Girişin ücretsiz olduğu festivalde, Batman, Robin, Kemal, Zoomk-ru-tu, Avam, Klan, Black Turtles, Altın Madalyon, Boy’s from 123 gibi grupların yanı sıra daha geniş kitlelerce tanınan Siya Siyabend, Teneke Trampet, Kırıka, Gevende, Cenk Taner ve Moğollar sahne alacak. Festivalde ayrıca fanzin, kaset ve plakların değiş-tokuş yapılacağı Takas Pazarı, Pantomim Atölyesi ve Ulvi Arı’nın canlı heykel performansı olacak. Ekoloji mücadelesinde de etkin bir rol oynayan Taner Öngür’ün evinde kullandığı güneş enerjisi sistemini açık havada müzik yapabilmek için denemek istemesiyle başlamış her şey. 2012’de Burgazada’nın sakin bir köşesinde yapılan 3 günlük kamp, bugün kapsamlı bir müzik festivaline dönüşmüş durumda.
“BEKLEDİĞİMİZDEN FAZLA İLGİ VAR”
Bu yıl ikincisi düzenlenen festivali Öngür şöyle anlatıyor: “Eski isimi Paradisos, yeni ismi Cennet Bahçesi, büyük bir beton sahne ve dans pisti, oturacak alanı, yaşlı ağaçlar, martılar, yanında bir kilisesi olan bir mekân. Hikâyesi de ilginç; söylendiğine göre 1903’te Madam Eleni tarafından kurulmuş, 60’ların ortasına kadar faaliyet göstermiş. Zamanında oldukça popüler ve lüks bir yazlık eğlence yeri, zamanın ruhuna göre, laterna, vals orkestraları, rock’n roll grupları, dans yarışmaları mekânın müzik etkinliklerine sahne olmuş. 60’ların ortasından 2012’ye kadar metruk terk edilmiş bir bahçe olarak yaşamını sürdürmüş. Yeni işletmecisi Hikmet Arda, beraber uyum içinde çalışılabilecek kalender bir arkadaş, o yüzden 2013 yazında Progresif Müzik Festivali’nin ilkini düzenledik. Beklediğimizden çok daha fazla ilgi oldu, bu sene ikincisini yapmaya karar verdik.
“BARIŞAROCK GİBİ DAYANIŞMA, SEVGİ, KARDEŞLİK ORTAMI”
Öngür, Progresif Müzik Festivali’nin bir zamanların en etkili muhalif festivallerinden olan Barışarock ile benzerliğini de şöyle açıklıyor: “Ticari etkinlikler olmamaları, müzisyenlerin gönüllü ve daha çok kendi keyifleri için gelip çaldığı, art niyetsiz, beklentisiz, sadece müzik ve güzel anlar yaşamak için yapılıyor olması, tabii böyle olunca doğal olarak bir dayanışma, saygı, sevgi ve kardeşlik ortamı olması ortak yanları elbette.” Müzik tekellerine karşı farklı bir birlikteliği simgeleyen Burgazada Progresif Müzik Festivali’ne dair Öngür’ün son sözü ise şöyle: “Katılımcılarına ödedikleri bilet fiyatlarına göre davranan, VIP ve sıradan kalabalık diye ayırımcılık uygulayan (John lennon’un Buckhingam sarayı konuşmasını hatırlatıyor) festival organizöterlerine de size ihtiyacımız yok diyoruz. Kendi festivalimizi kendimiz yapıyor, birlikte müzik üretiyoruz.”