Buzda kayıp düşmemek için dikkatli olun!

Soğuk ve karlı havaların yaşandığı bugünlerde alacağınız bazı basit önlemlerle düşerek yaralanmaların önüne geçebilirsiniz…

09 Ocak 2015 - 09:15
 Soğuk ve karlı havaların yaşandığı bugünlerde alacağınız bazı basit önlemlerle düşerek yaralanmaların önüne geçebilirsiniz…  
Kar yağışlarıyla birlikte oluşan buzlanmaya, aracıyla trafiğe çıkan sürücüler kadar yayaların da dikkat etmesi gerekiyor. Bir anlık dikkatsizlik sonucu kayarak düşmek, ciddi yaralanmalara ve önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Karlı ve buzlu havalarda yürürken düşmemek için yapılması gerekenleri anlatan Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Feridun Yumrukçal, ilk olarak karda küçük ama sağlam adımlar atmak gerektiğini söyledi. Karlı ve buzlu havalarda ayakkabı seçiminin de otomobillerde kar lastiği seçimi gibi önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr Yumrukçal, kolay kayabilecek, kösele tarzı ayakkabıların kullanılmamasını, tabanı kauçuk ya da tırtıklı ayakkabıları seçmenin, kaymayı engellemek açısından yararlı olduğunu belirtti.   
Kolay buzlanan merdivenlerde, parlak yüzeylerde ve metal zeminli yerlerde daha dikkatli olunması gerektiğini de vurgulayan Dr. Yumrukçal, “Özellikle merdiven inip çıkarken köşeleri metal ya da yuvarlatılmış basamaklara dikkat edin. Basamakların kaygan olabilecek uç kısımlarına değil, ortalarına basın ve korkuluklara tutunarak inip çıkın. Küçük ve yavaş adımlarla yürüyüp, baston ya da şemsiye gibi desteklerden de faydanalabilirsiniz” dedi.  
Eller ceplerde olacak şekilde yürümenin de düşmeyi kolaylaştıracağını vurgulayan Op. Dr. Yumruksal, iki elde eşya ya da poşet taşımanın dengeyi bozabileceğini söyledi.
 
YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
Soğuk ve yağışlı havalarda yaşlılara da zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları uyarısında bulunan Op. Dr. Yumruksal, yaşlıların yavaş yürümelerine rağmen dengelerini sağlama konusunda sorun yaşayabildiklerini, özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda düşme sonucu kalça kırıklarının daha kolay oluştuğuna dikkat çekti.
Toplumun yaş ortalaması arttıkça basit düşmelerle oluşan kırık sayısının da arttığını söyleyen Op. Dr. Feridun Yumruksal, “Bu yüzden yaşlıların, mecbur kalınırsa bütün tedbirler alındıktan sonra, bir refakatçi eşliğinde sokağa çıkmaları faydalı olur” diye konuştu.  
  

ARŞİV