Büyük Kulüp'te büyük seçim

Türkiye’nin en önemli sosyal kulüpleri arasında gösterilen 133 yıllık Büyük Kulüp, seçim heyecanı yaşıyor. 17. başkan Duran Akbulut’un rakibi Mehmet Nuri Kuriş, 18. başkan olabilmek için yarışıyor

20 Mart 2015 - 09:44

GÖKÇE UYGUN
İş, siyaset, bürokrasi, sanat, spor dünyasından 8 bin civarı üyesi olan, Kadıköy’deki Büyük Kulüp, seçimlere hazırlanıyor. 29 Mart Pazar günü yapılacak olan seçimle kulüp yeni başkanını seçecek. Seçimde iki aday var; kulübün başkanlığını 19 yıldır yürüten Duran Akbulut ve işadamı Mehmet Nuri Kuriş…
Büyük Kulüp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Duran Akbulut, Büyük Kulüp’ün Atatürk’ün çizdiği aydınlık yolda laik ve demokratik, Cumhuriyete gönülden bağlı, Atatürk ilke ve inkılâplarına inanan bir misyonu olduğunu vurgulayarak, ‘‘Sosyal ve çağdaş dünyada toplumumuzun saygın bireylerinin bir araya gelerek oluşturduğu eşine ender rastlanan bir aile kulübüyüz. Kulübümüzü koruma, sahiplenme ve geliştirme arzusunu gençlerimizi yönetime ortak ederek sürdürme çabası içindeyiz’’ diyor. Bir ülke için Anayasa neyse, bir Kulüp için de Anayasa’nın, o kulübün tüzüğü olduğunu anlatan Akbulut, bugüne dek Büyük Kulüp tesislerini, üyelerin huzur ve dostluk bulduğu, istekle geldiği ve isteklerinin en iyi şekilde karşılandığı bir aile yuvası haline getirmeye gayret gösterdiğini söylüyor.
“Büyük Kulüp seçimlerinde sonuç ne olursa olsun, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, bu güzel Kulüpte birlikte yaşayacağımızın bilincinde olalım. Birbirimizi kırmayalım, birlikteliğimizden ve dirlikteliğimizden ödün vermeyelim” diyen Duran Akbulut, tüm üyelere “Büyük Kulüp ailesi olarak her zaman olduğu gibi Kulübümüze ve teamüllerimize sahip çıkınız, üyelerimizin bir arada, birbirleriyle yakınlaşıp, bütünleşmesine gayret gösteriniz. Sizlerden her seferinde istirham ettiğim gibi seçime gelip reylerinizi kullanarak Kulübünüze sahip çıkınız” çağrısını yapıyor.
 
BÜYÜK KULÜP’TE YENİLİK”
1967’da üye olarak girdiği Büyük Kulüp’te 2011 yılından beri de Yüksek Divan Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Nuri Kuriş ise seçim çalışmalarını “Büyük Kulüp’te Yenilik” hareketi adı altında yürütüyor.  Bu seçimlerde iddialı olduğunu,  Kulüp’te artık bir devrin sonuna geldiklerini ve gelişen Türkiye’ye yakışan bir Büyük Kulüp için bu hareketi başlattıklarını anlatan Kuriş, “Büyük Kulüp’te eski olarak nitelendirdiğimiz şey, yönetici körlüğüdür. Aynı kişi, aynı yönetim 20 yıldır Kulübümüzde devam ediyor. Son 20 senede her şey değişti, mevcut başkanımız 80 yaşında ve verdiği her kararda sıkıntı var. Saygın ve beyefendi olmanız yeterli değil. Artık çağdaş normlarda yönetim anlayışı gerekiyor” görüşünde. Kuriş, Yenilik Grubu’nun, ismi gibi çağın gereksinimleri doğrultusunda yenilikler yaratacağını, kulübü ataerkil bir yapıdan kurumsal yapıya yönelen bir zihniyetle yöneteceklerini belirterek, yapmayı planladıkları projeleri şöyle anlatıyor; “Kulübümüz Kurtuluş Savaşı’na öncülük etmiş bir dernektir. Tekrar, toplumsal hayatın öncelikleriyle hareket edecek, üyesine ve topluma yön gösterecektir. Organizasyonlar düzenleyerek Avrupa Yakası’na da bir lokal açılacaktır. Bir taraftan üyenin huzuru ve refahı sağlanırken diğer taraftan topluma katkı sağlayacak projelere imza atılacaktır.”
Mehmet Nuri Kuriş, “Seçimi kazandığımız gün ise Büyük Kulüp’ün daha çağdaş, daha kurumsal bir yapılanma ile yönetilmesi için gerekli çalışmalarımızı harekete geçireceğiz. Yani Yönetim Kurulu kararlar alacak, profesyoneller uygulayacak. Büyük Kulüp üyesinin mutluluğu düşünüldüğü kadar, toplumun refahı ve huzuru için de çalışıyor olacağız” diye konuşuyor.
 
Pera’dan Kadıköy’e…
Büyük Kulüp Derneği, 1882 yılında İngiliz Elçisi Sir Alfred Sandison’un girişimleriyle yönetici, diplomat ve iş adamlarından oluşan 30 kurucu üye tarafından Cercle a`Pera  (Pera’daki Çember) adıyla Beyoğlu’nda  (Pera) kuruldu.1884 yılında ise adı Cercle d`Orient (Doğu’daki Çember) olarak değiştirildi. Günümüzde Kadıköy/Çiftehavuzlar’daki  6.773 m² büyüklüğünde arazide bulunuyor. Geçmiş yıllarda “Hükümetler kurup hükümetler yıkan cuntacılar kulübü” olarak adlandırılan Büyük Kulüp’ün Masonik bir çizgi izlediği iddia ediliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan 14 kulüp ile kardeş kulüp anlaşması olan, 133 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Büyük Kulüp, üyelerine sosyal imkân ve ayrıcalıklar sağlıyor.

ARŞİV