Büyülü maraton ‘şimdilik' sona erdi

Ödenekli tiyatroların özelleştirilme girişimlerine ve dayatılan yönetmeliğe karşı, bir hafta boyunca Kadıköy Özgürlük Parkı’nda gece-gündüz sahneden inmeyen sanatçıların ‘Sanat Maratonu’ sona erdi.

28 Haziran 2012 - 14:38
Ödenekli tiyatroların özelleştirilme girişimlerine ve dayatılan yönetmeliğe karşı, bir hafta boyunca Kadıköy Özgürlük Parkı’nda gece-gündüz sahneden inmeyen sanatçıların ‘Sanat Maratonu’, şimdilik sona erdi. Maraton, diğer şehirlerde de devam edecek...
 
Başta İŞTİSAN ve İstanbul Seyirci Platformu olmak üzere birçok sanatçı örgütünün düzenlediği Sanat Maratonu, 22 Haziran Cuma gecesi sona erdi. Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 7 gün 24 saat gece gündüz sahneden inmeyen sanatçılara, izleyicilerin desteği de büyüktü. Özellikle son gece sosyal medyadan yapılan çağrıların da etkisiyle kalabalık akşam saatlerinde arttı. Programda olmamasına rağmen çok sayıda sanatçı da çağrıya uyup Maraton’da sahneye çıktı.
Sanatçıların direnişini başından beri destekleyen, her eylemlerinde yer alan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve Özgürlük Parkı’nda mekân ve sahne açarak ve sanatçıları sık sık ziyaret ederek desteğini esirgemeyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de son gün Sanat Maratonu’ndaydı.
 
 

ÖZTÜRK: ‘BU BİR KIVILCIM’

İzleyicilerin yoğun alkışlarıyla sahneye gelen milletvekili Öğüt, “Bütün alkışlar size. İnanılmaz bir örgütlülük sergiliyor sanatçı arkadaşlarımız. Hem partili olarak hem de şahsen bütün eylemlere katılmaya çalıştım. Meclis’te de kendilerini destekleyen bir konuşma yaptım. Hükümete de sorularımız oldu ama yeterli değil tabii. Bizden ne isterseniz her zaman yanınızdayız. Direnişinizi tebrik ediyorum” dedi.
Başkan Öztürk ise “Bu kadar güzel bir desteğin olması beni mutlu ediyor. Çoğu sanatçı arkadaşımız burada. Tabi bu bir kıvılcım. Yarın Ankara’ya sonra İzmir’e yayılır gider. Mesaj gerekli yerlere gitti bence” şeklinde konuştu.
Sanat Maratonu’nun son gecesinde Melike Demirağ ve Nejat Yavaşoğulları ile Bulutsuzluk Özlemi de bir konser verdi.
 
 

YAVAŞOĞULLARI: ‘YARINLARA UMUDUM ARTTI’

Nejat Yavaşoğulları, “Buraya gelen ve bu alanı dolduran halk benim moralimi düzeltti” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yarınlara umudum arttı. Ama bu ses, son zamanlarda Türkiye’ninher yanında yükselmekte. Her zaman daha aydınlık ve mutlu bir ülkenin bizi beklediğini söyledimve söylemeye de devam edeceğim. Benim umudum var.”
Melike Demirağ da katılımdan ve destekten memnundu: “Muhteşem bir enerji, 7 gündür devam eden 24 saat canlı bir sahne var. Umarım bu enerji gitmesi gereken yere gidecektir ve bir değişim ve dönüşüm yaratacaktır. Bu çorbada bir tuzum olduğu için çok mutluyum.”
16 Haziran’da başlayan Sanat Maratonu’na 7 gün boyunca katılan ve zaman zaman sunuculuk da yapan oyuncu Cem Davran ise eylemlerinin ses getireceğinden emindi:
“İnsan hayatında çok şey değişebilir ama ne tiyatro ölür ne Şehir Tiyatrosu ölür. Aslında biz bir şey yapmasak da Yehir Tiyatrosu’nun kimseye ihtiyacı yok, hükümetlere ve iktidarlara da… Benim için en anlamlı en güzel cümle: Şehir Tiyatroları yok edilemez.”
 
 

‘AMACIMIZA ULAŞANA KADAR BURADAYIZ!’

7 gün boyunca 500’ün üzerinde etkinliğin yer aldığı Sanat Maratonu, en yoğun saatlerini akşamları yaşadı. Ancak sabaha doğru bile izleyici desteğini esirgemedi, koltuklar da sahne de bir an bile boş kalmadı. Bütün etkinlikler tek tek kayda alındı. Sanatçılar, İstanbul’daki maratonu bitirdi ama şimdi sıranın diğer şehirlere geldiğini söylüyorlar. “Attığımız bu çığlık duyulup, ‘değişim’ gerçekleşene kadar eylemler devam edecek. Amacımıza ulaşana kadar buradayız!” diyorlar.
Semra ÇELEBİ

 


ARŞİV