Cadde'de sanat rüzgarı esti…

Dünya Sanat Günü’ne ev sahipliği yapan Bağdat Caddesi, haftasonu sergilerle, stantlarla, konserlerle dolu bir açılışa sahne oldu.

17 Nisan 2013 - 14:57

Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
 
2011 yılında UNESCO Dünya Sanat Dernekleri Genel Kurulu’nda Türkiye komitesinin önerisiyle kabul edilen “15 Nisan Dünya Sanat Günü”, Bağdat Caddesi’nde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tüm haftaya yayılan etkinliklerin açılışı 14 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Bu yıl ikincisi kutlanan Dünya Sanat Günü’nün ev sahipliğini, önerinin sahibi sanatçı Bedri Baykam ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptı. Çiğdem Tunç’un sunuculuk yaptığı açılışta konuşan Bedri Baykam, Uluslararası Plastik Sanatları Derneği olarak sundukları önerinin UNESCO tarafından kabul edilmesinin ve heyecanla karşılanmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kabul edilmesi bizi çok mutlu etti. Neden Da Vinci? Çünkü O, sanatın ve hayatın bütün katmanlarını aynı anda düşünen bir sanatçı ve bilim insanıdır. Leonardo yalnız klasik bir isim değil bir dehadır. İşte bu yüzden O’nun doğumgününün Sanat Günü ilan edilmesi çok anlamlıdır.”
Baykam, Dünya Sanat Günü’nü ilk kez geçen yıl Nişantaşı’nda Vali Konağı Caddesi’nde kutladıklarını hatırlatarak bu yıl Kadıköy’ün ve İstanbul’un en uzun ve hareketli caddesi Bağdat Caddesi’nde kutlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti, bunun için Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk’e teşekkür etti. Baykam “Sadece burada bu güzel caddede değil, İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Anadolu’nun birçok kentinde Sanat Günü kutlamaları var. Hedefimiz insan haklarının, özgürlüğün ve emeğin ürünü olan sanatı öne çıkarmak ve bunun neden önemli olduğunu çocuklarımıza, gençlerimize anlatmak” dedi.
 
‘SAVAŞA SANATLA CEVAP VERİYORUZ’
Başkan Selami Öztürk ise, “İstanbul Türkiye’nin gözbebeğiyse, Kadıköy de hem İstanbul’un hem tüm ülkenin lokomotif kentidir” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kültürün ve sanatın insan yaşamında ne kadar önemli olduğu bilinciyle Kadıköylüye layık olmaya çalışıyoruz. Bugün ülkemizi savaşa sürüklemek isteyenlere buradan sanatla cevap veriyoruz. Bunun için başta Bedri Baykam olmak üzere ekibine ve tüm sanatçı arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.” Başkan Öztürk’ün konuşmasının ardından Ressam Prof.Dr. Özdemir Altan, Yılın Sanatçısı Onur Ödülü’nü almak üzere sahneye davet edildi. Altan hakkında bilgi veren Bedri Baykam “Hocamız 1966’da Yılın Genç Sanatçısı ödülünü almıştı, biz de 2013’te yeniden Yılın Genç Sanatçısı ödülünü veriyoruz aslında. Çünkü Özdemir Altan, sanatta hep öncü olmuş, genç kuşağın önünü açmış çok değerli bir hocamızdır” dedi. Ödülünü Başkan Öztürk ve Bedri Baykam’dan alan Prof. Dr. Özdemir Altan ise “Daha önce birtakım ödüller almıştım ancak ilk kez gerçek profesyonel sanatçılardan bir ödül altığım için çok mutluyum” diyerek teşekkürlerini sundu. Açılış töreninin ardından Bulutsuzluk Özlemi bir konser verdi. Konser sırasında artan kitle, kaldırıma sığmayınca caddeye taştı. Pazar gününü gezmeye ayıranlar Bulutsuzluk Özlemi’yle keyifli dakikalar yaşadı.
 
STANTLAR KURULDU, VİTRİNLER SERGİYE DÖNDÜ
Dünya Sanat Günü etkinlikleri kapsamındaŞaşkınbakkal ile Erenköy Camii arasında önemli yayınevleri, sanat kurumları, müzeler ve vakıfların katkısıyla 30 adet stant kuruldu. Kadıköylülerin ilgi gösterdiği bu stantlarda sanat kitapları ve sanat kurumlarının tasarım mağazalarının ürünlerinin satışı gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında İstanbul Modern, İKSV, İstanbul Arkeoloji Müzeleri TURSAB, İstanbul Oyuncak Müzesi, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Milenyum Kitabevi, Litaratür Yayıncılık, Boyut Yayıncılık, Patika Yayıncılık, Robinson Yayınevi, Sabancı Müzesi, Piramid Sanat, ARGEPA (Esil) Kırtasiye, İş Bankası Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları bulunuyor.
Ayrıca 23 Nisan’a kadar devam edecek Vitrin Sergileri’nde 22 sanatçının eserleri 22 farklı mağazanın vitrininde sergileniyor. Alışveriş yaparken sergilerini gezebileceğiniz mağazalar ve sanatçılar şöyle; Polo Garage - Tijen Şikar, İpekyol - Şeli Benhabib, Swarovski - Deniz Bayav, Erenköy Network & Que - Hüseyin Rüstemoğlu, Galatasaray Store - Hafize Elibollarb Ortaç, Asli Butik - Basri Erdem, Optipol (Polooptik) - Betül Çakıcı, Camper Erenköy - Özlem Üner, Mendos (Çiçek İç Giyim) - Zeynep Özdemir, Trendy Optik - Başak Avcı, Tefal - Özlem Erenus, Derviş Bağzıbağlı - Ayfer Tutkan, Tekin Acar - Can Göknil, Chakra - Fügen Leman, Beyaz Butik - Ceylan Mutlu, Wildlife - Ayşe Hinnenkopf, Garibaldi - Mustafa Albayrak, Sony Center Şaşkınbakkal - Pınar Selimoğlu, Boyner- Aslı Özok, Derimod - Bahri Genç, Kemal Tanca - Vural Yıldırım, Nezih Kitap Kırtasiye - İdris Kurt.
 
 

ARŞİV