İnşaat sektörünün nabzını tutmak ve sektör paydaşlarını yönlendirmek için Büyük Kulüp’te Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) tarafından düzenlenen İnşaat Zirvesi’ne Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gibi bürokrasiden ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Emlak Dream internet sitesinde Gökhan Bahadır imzasıyla yayınlanan habere göre AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “2019 yılı, her sektörde olduğu gibi inşaat sektörü açısından da zorlu bir yıl oldu. Tabii bu zorlu yılı Türkiye’nin lokomotif sektörü inşaat sektörü daha çok hissetti. 2019 yılının en önemli gündem başlıkları tabii ki dolar kurundaki artış oldu. Maliyetlerimizin bir anda yükselmesi, konut kredi faizlerinin yüzde 2 ve üzeri bantta seyir etmesi, akabinde konut satışlarının durma noktasına gelmesi, öte yandan imar barışı ve kentsel dönüşüm konu başlıklarımız arasındaydı. Gayrisafi yurt içi hâsıla içerisinde inşaat sektörünün 2017’deki yeri 8,2 iken 2018’de bu 7,4’e inmiş durumda. Yılsonunda yüzde 7’nin altına inecektir. Bankaların faiz indirimleriyle birlikte konut sektöründe dipten dönüşün sinyalleri verilmiş olsa da ve her ne kadar yılı 1 milyon bandında konut satışıyla kapatmaya hazırlansak da 2020’de daha az konutun üretileceği ve 1 milyon TL bandının üzerindeki konut satışlarında sıkıntı yaşanacağı aşikâr.” dedi.
DÖNÜŞÜM HIZLANACAK
Ciro endeksine göre ilk 9 ayda neredeyse yüzde 20’lik bir azalış olduğuna dikkat çeken ve bu nedenle 2020’de kentsel dönüşümün ağırlık kazanacağına dikkat çeken Tavukçuoğlu, şöyle devam etti: “Yılda 300 bin konutun dönüştürülmesi konusunda risk haritalarının çıkarılması, acil yıkım kararlarının alınması, bu yol haritasının 2020’de de ağırlık göstereceğine işaret ediyor. Müteahhitlik yapacak firmalara bir düzenleme getirilmesi, inşaatlarda finansmana bakılması ve kentsel dönüşümün belli bir süre içerisinde bitirilmesi gerektiği şartı gibi kuralların önemli atılımlar oluşturduğunu düşünüyoruz. Ancak kentsel dönüşümde ada ya da mahalle bazlı dönüşümü hâlâ gerçekleştirebilmiş değiliz. Binaları sadece güvenli hale getiriyoruz”
( Kadıköy'de, deprem riski taşıdığı tesit edilen ilk özel bina Bağdat Caddesi'nde 2012’de yıkılmıştı.)
CADDE YÜKSELİŞE GEÇTİ
Kadıköy bölgesinde kentsel dönüşümün sadece yüzde 15 oranında gerçekleştiğini ve daha 25 bin binanın dönüşmesi gerektiğini sözlerine ekleyen AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, kentsel dönüşümün ilk yıllarında bölgede her yıl 1000 civarında kentsel dönüşümün yapıldığını ancak son iki yıldır bu sayının yarı yarıya azaldığını ifade etti. “Bina ruhsat sayılarındaki azalmaya rağmen yaklaşan deprem tehlikesi, finansman nedeniyle 2020’de kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi nedeniyle İstanbul’da kentsel dönüşümün en hareketli yaşandığı bölgesinde Bağdat Caddesi’nde projelerin sayısında da yüzde 30’luk bir artış bekliyoruz. Cadde’deki dükkânların yüzde 87’ye varan doluluk oranları da yeniden bölgenin yükselişe geçtiğini gösteriyor. Bağdat Caddesi civarında ortalama konut fiyatları 1 milyar 500 TL-3 milyar TL iken, ortalama kira oranı ise 4 bin—6 bin TL. Son dönemde yabancıların da bölgeye olan ilgilerini gözlemliyoruz” açıklamalarında bulunan Tavukçuoğlu, dünyanın en büyük 4. alışveriş caddesi konumunda olan Cadde’nin yeniden yükselişe geçtiğini ifade etti.
Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı Kadıköy’deki kentsel dönüşüm çalışmaları için bir komisyonun kurulduğunu belirterek kent-kentli ilişkisine dikkat çekerken, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise AYİDER’in Anadolu Yakası için bir kazanç olduğunu belirterek, Fikirtepe’de acil bir çalıştay yapılması çağrısında bulundu.