Caferağa için Yarışma

Kadıköy Belediyesi Caferağa’da bir spor ve kültür merkezinin tasarlanması amacıyla yarışma açtı. İki aşamalı olan yarışmanın birinci aşaması için proje teslim tarihi 12 Nisan 2016

03 Mart 2016 - 17:36

Erhan DEMİRTAŞ

Kamusal kullanım alanlarını katılımcı, yenilikçi ve çevreci bir anlayışla projelendiren Kadıköy Belediyesi Caferağa Spor Salonu ve Barış Manço Kültür Merkezi’nin bulunduğu alanın her yaşa hitap eden ve işlevli bir alan haline getirilmesi için yarışma açtı. 
Uzun yıllardır işlevli kullanılamayan Caferağa Spor Salonu ve Barış Manço Kültür Merkezi’nin bulunduğu alanın bir spor ve kültür merkezi olarak tasarlanması amacıyla açılan iki aşamalı mimari yarışmanın birinci aşaması için proje teslim tarihi 12 Nisan 2016.
Tasarlanacak olan “Kadıköy Belediyesi Caferağa Spor ve Kültür Merkezi”nin, farklı yaş gruplarının kullanabileceği, Kadıköylüleri kültür ve spor faaliyetleri etrafında toplayan bir merkez olması planlanıyor.

KARAR MAHALLELİYLE VERİLDİ
Proje yarışmasına ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Caferağa Spor Salonu ve Barış Manço Kültür Merkezi ilçemizdeki spor ve kültür etkinlikleri için gerekli ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyordu. Sporcu ve sanatçılardan gelen taleplerle binanın teknik olarak hem spor hem de kültür etkinlikleri daha kullanışlı bir yapıya kavuşması hatta başka hizmet fonksiyonlarının da eklenmesi talebi söz konusuydu. Biz de bu talebi Kadıköylülerle özellikle Caferağa Mahallesi muhtarı ve yaşayanlarla konuştuk.
Yaptığımız toplantılar sonucunda kentin merkezinde her yaştan yurttaşımızın kullanabileceği çok amaçlı bir yapıya ihtiyaç olduğu ve iki merkezin de bu ihtiyacı karşılayamadığı sonucu ortaya çıktı. Biz de bu ihtiyaç doğrultusunda çalışmalara başladık.  Belediye olarak bu sürece semt halkının katılımına önem verdik. Bütün süreci bu şekilde yürüttük. Yarışmanın şartnamesi hazırlanmadan önce bölgedeki aktörlerle bir danışma toplantısı yapıldı. Merkezin programı sivil toplumdan gelen öneriler sonrasında son haline getirildi. Yarışma sonucu gelen projeler de buna göre değerlendirilecek.” dedi.

YARIŞMAYA KATILIM
Yarışmaya katılmak isteyenlerin 50 TL karşılığında “Kadıköy Belediyesi Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması”na kayıt yaptırması gerekiyor. Yarışma bedeli “Caferağa Yarışması” açıklaması ile idareye ait IBAN: TR42 0001 5001 5800 7304 3351 87 nolu hesabına yarışma takviminde yer alan son tarihe kadar yatırılabilir. Dekont, isim ve iletişim bilgileri ile birlikte raportörlük adresine e-posta ([email protected]) yoluyla gönderilerek kayıt yaptırılabilir. Yarışma şartnamesine Kadıköy Belediyesi internet sitesinden (www.kadıköy.bel.tr) erişilebilir.

NE DÜŞÜNÜYORLAR?
Tasarlanacak proje ile farklı yaş gruplarının kullanabileceği, Kadıköylülerin hem kültür hem de sportif faaliyetlerini yapabileceği bir merkez kurulması planlanıyor. Gerek teknik altyapısı gerekse fiziksel özellikleri nedeniyle uzun yıllardır işlevli kullanamayan Caferağa Spor Salonu ve Barış Manço Kültür Merkezi’nin bulunduğu alanın bir spor ve kültür merkezi olarak tasarlanmasını muhataplarına sorduk. Kadıköylü tiyatro sanatçısı Tarık Şerbetçioğlu, Kadıköylü opera sanatçısı Niyazi Ölmez, eski basketbolcu-basketbol antrenörü-hakem Sabahattin Merdan yeni proje ile ilgili görüşlerini gazetemize anlattı.

“ÖZGÜN BİR YAPISI OLMALI”
Tarık Şerbetçioğlu: Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki mevcut salon küçük ama keyifli ve samimi bir salon. Ancak, dekorların taşınması büyük bir sorun. Bazı oyunlar için büyük dekorların sahneye konulması gerekiyor ama merdivenler bunun için uygun değil. Barış Manço Kültür Merkezi binasının konumu ile ilgili de sorun olduğunu düşünüyorum. Yeni yapılacak binanın kesinlikle kültür merkezi görünümüne sahip olması gerekiyor. İnsanların dikkatini çekmeli ve özgün bir mimarisi olmalı. Yani Barış Manço Kültür Merkezi’nin yeniden inşa edilip modern bir kimliğe kavuşması bizim için olumlu ve sevindirici bir gelişme. Ancak yeni projede kesinlikle, en az 200 kişilik bir salon, sokağın girişinde ise bir bilet gişesi olmalı. Mevcut binanın havalandırma ve ışık sistemi çok iyi durumda değil. Havalandırma sistemi mutlaka çok iyi olmalı çünkü sıcak havalarda hem oyuncular hem de seyirciler bunalıyor. Işık sisteminin de profesyonel bir hale getirilmesi gerekiyor. Bütün bunların dışında sergi salonları daha geniş olmalı. Hem daha fazla eserin sergileneceği hem de daha kalabalık izleyicinin gezebileceği salonların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben Kadıköylü bir tiyatro sanatçısı olarak bu projeyi destekliyorum. Ancak, projenin ivedilikle tamamlanması gerekiyor.
“SES SİSTEMİ İYİ OLMALI”
Niyazi Ölmez: Sanata yapılan her yatırımın kutsal olduğunu düşünüyorum. Her ses sanatçısı performans yaparken kendini rahat hissedeceği, sanatını doğru şekilde icra edebileceği bir salonun olmasını ister. Kadıköy’de var olan salonlar hem tiyatro hem de konser için hizmet veriyor. Bu da beni oldukça mutlu ediyor.  Barış Manço Kültür Merkezi konum olarak Kadıköy’ün en merkezi yerinde. Ancak, mevcut binanın teknik ve altyapı sorunları var. Ses sistemi sorunlu, kulisleri çok küçük ve dekorların taşınması için gerekli alt yapı yok. Benim için yeni projede konser salonunun akustik müziğe uygun olması gerekiyor. Benim için koltukların kalitesi, rengi çok önemli değil. Salonların da çok büyük olması gerekmiyor. En önemlisi ses sisteminin çok iyi olması. Bunun dışında, en az 20 kişinin kullanabileceği kulislerin yapılması gerekiyor. Dekorların rahat taşınabileceği bir altyapı oluşturulmalı. Yeni salonda piyano kesinlikle olmalı. Yeni kültür merkezinin de her daldan sanatın yapılabileceği bir ortama sahip olması gerekiyor.

“KAPSAMLI BİR SALON OLSUN”
Sabahattin Merdan: Caferağa Spor Salonu gençliği toplayan bir yer. Şimdiki salon bazı maçlarda yetişmiyor bile. Şu an bile yetmiyor. Seyirci kapasitesi arttırılabilir. Biz tekrar buraya bir basketbol salonu yapılmasının sözünü aldık. Tekrar basketbol salonu yapılacak.
Kadıköy Belediyesi’nin bu çalışmasını çok olumlu buluyoruz. Geçen gün yapılan toplantı da çok nezih bir şekilde geçti. Yan tarafına bir tane havuz olabilir, jimnastik salonları olabilir, eğitim ve konferans salonları olabilir. Buraya gelen bir gençlik var ama diğerlerini de buraya toplamak lazım. Gençliği bir araya toplamak lazım. Gençliği kötü şeylerden korumak lazım. Hayatım boyunca eğitimcilik yaptım. Mühim olan gençliği kötü örneklerden koruyup, güzel bir spor salonuna çekmeliyiz. Kadıköy Belediyesinin çalışmasını çok olumlu buldum. Spor salonunu temel alarak, öne koyarak çok iyi bir iş yaptılar.

ARŞİV