Cebelitarık'tan Kalamış'a 1,5 yıl…

435 günde, 8 bin 345 kilometre yol yaparak küçük bir kano ile Akdeniz’i geçen genç okyanusbilimciler, İstanbul’a vardı.

06 Kasım 2014 - 15:45
435 günde, 8 bin 345 kilometre yol yaparak küçük bir kano ile Akdeniz’i geçen genç okyanusbilimciler, İstanbul’a vardı. Akdeniz’deki biyoçeşitliliğin korunması için proje yürüten denizbilimci ekip, deniz kenarlarında artan yapılaşmanın, sualtı ekosistemine zarar verdiğini söylüyor.

 

 

Cebelitarık Boğazı’ndan yola çıkan genç okyanus bilimcilerin oluşturduğu Mare Nostrum (Bizim Deniz) ekibinin  1,5 yıllık yolculuğu Kadıköy’de sonlandı. 9 Ekim Perşembe günü Kalamış Marina’ya varan ekip, projeye destek sunan Kadıköylü Saint-Joseph Lisesi yetkililerince karşılandı.
Bir kaç metreyi aşmayan bir kanoyla, İspanya, Fransa, Monako, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan ve Türkiye kıyılarından ilerleyerek İstanbul Boğazı’na ulaşan Louis Wilmotte ve Douglas Couet adlı 23 yaşlarındaki 2 genç araştırmacı, bu serüven dolu yolculuk için inşa edilen küçücük bir kano üzerinde Akdeniz’i aştılar. Geçtikleri her bölgeden su ve yosun örnekleri toplayan ekip, Akdeniz’deki canlıların yaşamını kayıt altına aldı.  Bu iki cesur araştırmacı dünyadaki en zengin denizlerden biri olan Akdeniz’deki balinaları özel bir hidrofon ile (deniz altı mikrofonu) dinledi,  aylar boyunca bu dev canlıların alışkanlıklarını ve davranışlarını izledi.

 

KATİL YOSUN OSTREOPSİS’İN PEŞİNDE
10 yılı aşkın bir süredir, Akdeniz’de ilkbahar ve yaz dönemlerinde bir anda çoğalan ve denize yüksek miktarda toksin bırakmasından ötürü “katil yosun” olarak adlandırılan Ostreopsis’i de inceleyen ekip, her gün düzenli olarak topladığı yosun örnekleriyle bu toksik deniz bitkisinin neden çoğaldığı sorusuna cevap aradı. Louis Wilmotte ile Douglas Couet, deniz kenarlarında artan yapılaşmanın ve sanayileşmenin sonucunda ortaya çıkan gürültüden, su altı canlılarının 4 kat daha fazla etkilendiğini belirterek, “Su altı ekosistemi bu süreğen yoğun ses karşısında geri dönüşü olmayan zararlara uğruyor” dedi. 10 bin kilometre boyunca Akdeniz’i dinleyen Mare Nostrum Ekibi’nin topladığı bu veriler, Fransa’nın en önemli bilimsel kuruluşu olan Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezi veri tabanında dünyadaki bilim insanlarının kullanımına sunulacak. 

ARŞİV