Cemal Süreya Derneği'nin yönetimi değişti

Kadıköy merkezli Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nin 8. Olağan Genel Kurulu’nda yeni Yönetim Kurulu oluştu, başkanlığa Seyyit Nezir getirildi.

21 Kasım 2013 - 10:15
Kadıköy merkezli Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nin 8. Olağan Genel Kurulu’nda yeni Yönetim Kurulu oluştu, başkanlığa Seyyit Nezir getirildi.
  
Şair Cemal Süreya’nın adıyla şiir yaşamına ışık tutan Kültür Sanat Derneği, 27 Ekim’de yapılan Genel Kurulu’yla yeni yönetimini belirledi. Şair Aslı Durak başkanlığındaki eski yönetim, görevi yeni ekibe teslim ederken, ayrılık ve kutlama konuşmalarında duygulu anlar yaşandı. Durak, “Cemal Süreya geleneğini güç koşullarda yaşatmaya ve edebiyatın gençlerine aktarmaya çalıştıklarını” vurgularken, yeni başkan Seyyit Nezir, “eski yönetime teşekkür ederek katkılarının devamını” istedi. “Gelenek ve yenilikte süreklilik şiarının edebî yaratıcılıkta belirleyici önemi olduğunu” belirten şair Nezir, şunları söyledi:
“Cemal Süreya, şiirimizin olduğu kadar kültüre bakışın ve aydın tavrının da naif ama inatçı ve dönüştürücü adlarından biriydi. Nasıl ki 68 kuşağı duyarlığında Nâzım’ın sesi belirleyici oldu, Cemal Süreya da şiirimize getirdiği tarih yüklü ironik söylemle, Gezi kuşağının oluşma sürecinde derin ve etkili izler bıraktı, yenilikçi bireyin önünü açtı. Süreya’nın şiirimizi evrensele yönlendiren tutumu Cumhuriyetçi, laik, yurtsever, halkların özgür ve kardeşçe bağlılığına dayalı aydınlanma ve ulusalcılık ülküsünden besleniyordu. Onun sesindeki güç, şiirimizin hep ana kaynakları arasında yer alacaktır.”
Bir soru üzerine, “çalışma programını TÜYAP Kitap Fuarı sonrasında yapılacak genel üye toplantısındaki öneriler doğrultusunda oluşturacaklarını” söyleyen Nezir, sözlerini şöyle noktaladı: “Elbette üyelerimizin ve Cemal Süreya tutkunlarının beklediği öncü bir edebiyat ve düşün dergisi en önemli program hedeflerimiz arasındadır.”
Görev dağılımı sonrasında Özde Özkömür başkan yardımcısı, Nalan Çelik yazman, Aydan Ay sayman olurken, Mehmet Ali Işık üyelikte kaldı. Cemal Süreya’nın ilk eşi ve derneğin onursal başkanı Zuhal Tekkanat (şair Elif Sorgun) da tedavi görmekte olduğu hastaneden gönderdiği kutlama mesajında, “Derneğin yeni bir atılım dönemine girmesinden duyduğu memnuniyeti” ifade etti.

ARŞİV