Çerkezoğlu: "1 Mayıs'ta Taksim'de olmak her işçinin hakkıdır"

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne sayılı günler kala sendikalar ve meslek örgütleri kutlamalar için Taksim’i işaret etmişti. İstanbul Valiliği tarafından Taksim’de kutlamaların yapılmayacağına ilişkin açıklamanın üstüne Çerkezoğlu, “Taksim, 1 Mayıs alanıdır. Bununla ilgili çalışmalarımızı ve irademizi sürdüreceğiz” dedi

25 Nisan 2024 - 11:33

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 1 Mayıs programını açıklamak üzere geçtiğimiz günlerde İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda bir araya geldi. Kurumlar adına ortak açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, İstanbul’da kutlamaların adresi olarak Taksim Meydanı’nı gösterdi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamaların olmayacağını, kutlamaların Taksim'in dışındaki bir alanda olacağını duyurdu.

“TAKSİM İÇİMİZDEKİ HASRETTİR”

Beyoğlu'ndaki bir otelde "Ulusal ve Uluslararası Yargı Kararları Çerçevesinde 1 Mayıs, Hukuk, Taksim" konulu basın toplantısına katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, alınan karara karşı şunları dile getirdi: “Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel ve toplumsal bir hakikattir. Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve son olarak Anayasa Mahkemesi kararları, bu konuda sözünü söylemiştir. Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesinin aldığı son karara göre de 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır. Bu kesin ve son kararın ardından bizlerin 1 Mayıs'ta Taksim'de olmasını engellemeye çalışmak mümkün değildir.”

Çerkezoğlu, “Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları konusunda kararlılığımızı ilk açıklama yaptığımız günden beri çeşitli dayanaklarıyla birlikte ifade ediyoruz. Sayın İstanbul Valisi ile iki kez görüşme yaptık. Birkaç gün önce yaptığımız görüşmede bize başka bir alan talep etmemiz noktasında bu konuda hazırlık yapmak istediklerini ifade ettiler. Biz özellikle Taksim konusunda hukuksal olarak ortada duran bir gerçeğe sahip çıkma kararlılığındayız. Bununla ilgili çalışmalarımızı ve irademizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizi de devam ettireceğiz” dedi.

“TAKSİM’İ 1 MAYIS’A AÇIN”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıklamalarının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması gerektiğini söyledi. Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Özel, “1 Mayıs Taksim’de kutlanması gereken hak olan işçi bayramıdır. Buradan çağrım özgüvenle işçilere inanarak Taksim’i 1 Mayıs’a açın. Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına kefaleti ben koyuyorum. Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin barışın özgüvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir. Emekçilerin elini havada bırakmayın,” dedi.


ARŞİV