Cezaevlerinde yaşanan ölümleri protesto ettiler

Urfa Cezaevi’nde 13 kişinin yanarak yaşamını yitirmesi ve cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalar, Kadıköy’de protesto edildi.

28 Haziran 2012 - 13:21
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi, Urfa Cezaevi’nde 13 kişinin yanarak ölmesinden sorumlu olanların yargılanması talebiyle, 20 Haziran Çarşamba akşamı eylem yaptı. Eyleme CHP ve ÖDP Kadıköy İlçe temsilcileri de destek verdi.

Altıyol’da biraraya gelen kitle, çevredeki halka bildiriler dağıttı. Buradan Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyen HDK’liler, “Dün cezaevi aracında yaktılar, bugün koğuşta ölüme terk ettiler. Devlet cinayet işlemeye devam ediyor”, “AKP halka hesap verecek” dövizleri ve pankartlarını açıp, sloganlar attı.

İskele Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Diyarbakır, Ulucanlar, Ümraniye, Bayrampaşa gibi cezaevlerindeki katliamlarla kötü bir tarihe sahip Türkiye, yeni katliamlarla karşı karşıya kalmış durumda” denildi.
 
‘CEZAEVLERİ DEMOKRATİK KURUMLARIN DENETİMİNE AÇILSIN’

Urfa Cezaevi’nde 8 kişilik koğuşlarda, 18-20 kişinin kaldığına ve tutukluların nöbetleşe uyuduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bunaltıcı sıcaklar karşısında hayvanların barınamayacağı koşullarda tutulan tutukluların sesine kulak verilmeli ve hızla çözüm bulunmalıdır. Cezaevleri hızla insanca yaşam koşullarına sahip olmalı ve demokratik kuruluşların denetimine açılmalıdır.

Adalet Bakanı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü derhal istifa etmeli, sorumlular yargı önüne çıkartılmalı, AKP cezaevlerinde uyguladığı politikalara son vermelidir.”
Çevredekilerin de alkışlarla destek verdiği eylem açıklamanın ardından sona erdi.
Semra ÇELEBİ


ARŞİV