CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gazhane’de incelemelerde bulundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile birlikte, restorasyonu süren Gazhane'de incelemelerde bulundu

17 Ekim 2020 - 13:36

Fotoğraflar: Gürbüz Engin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul ziyaretinde restorasyonuna 2014 yılında başlanan Kadıköy Hasanpaşa’daki Gazhane Kompleksi’ne gelerek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile birlikte incelemelerde bulundu. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri bilgilendirirken, alana dair bilgiler paylaştı: “Burası büyük bir alana yayılan önceki yüzyılın endüstri mirası yapılarından bir tanesi. 1990’lı yıllarda, dünyada endüstri yapılarının korunması kapsamında, kültürel miras ilan edilerek korunması sağlandı. 1994 yılında buradaki tesislerin faaliyetleri bitince, dönemin duyarlı akademisyenleri ve kent koruyucuları, Kadıköy gönüllüleri ile beraber binaları atıl kalmaktan kurtararak bir tescilleme işlemine gidiyorlar. Nurettin Sözen'in başkanlığı döneminde kurtarılmış bir alan. O zaman tescillendiği için, yok olmaktan kurtuluyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde aşama kaydetti. Geçtiğimiz dönem içinde restorasyon projesi başladı. Biz geldiğimizde alan, büyük oranda koruma projesi eksenindeydi. Biz, basit bir şekilde Hasanpaşa Gazhanesi’nin değerini ortaya çıkarmak istedik. Dünyada iklim krizi dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Böyle bir alanı iklim değişikliği iletişim merkezi ve iklim müzesine dönüştürmek, bunun yanında kütüphane, tiyatro, yeme-içme, dinlenme mekanları gibi fonksiyonlarla şekillendirilmiş bir saha.”

Polat anlatmaya devam ettiği sırada Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’na dönerek, "Sayın Başkan, buraya gökdelen yaptırmayacaksın değil mi" şeklinde espri yaptı. Kılıçdaroğlu’nun esprisini gülerek karşılayan İmamoğlu da "Yok, yok Genel Başkanım. Aslında çocuk, genç odaklı kütüphanesi, kitapçısı, kafeteryası olacak. Çok güzel bir sahnesi var" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, projeyle ilgili “Çok güzel bir kültür merkezi olacak. İstanbullular keyif alacak, Kadıköylüler keyif alacaklar. Umarım İstanbul’un her tarafında buna benzer kültür merkezleri oluşur. Zaten Başkan da kararlı; ‘Yapacağım’ diyor” dedi. Tarihi gazhane binası Abdülhamit döneminde yapılmış bir bina. Kılıçdaroğlu, bu bilgi üzerine “Yani Abdülhamit’in mirasına sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk sergi, Kanal İstanbul sergisi

İklimle ilgili bilgilendirici alanların ve müzenin yanı sıra bölgede sergi salonu, tiyatro salonu, yeme-içme, dinlenme alanları da bulunacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, ilk serginin de Kanal İstanbul ile ilgili olacağını belirtti: “Kanal İstanbul havzasının İstanbul’a yaşama kattığı büyük iklim desteği ve hasara uğrarsa yaşayacağı felaketi beraber anlatacak bir sergi hazırlanıyor şu an. 40’a yakın fotoğraf sanatçısı, Kanal İstanbul havzasını belgeledi 3 aydır. Coşkun Aral koordinasyonunu yapıyor. Bir taraftan Yarımburgaz mağaraları gibi İstanbul’un 400 bin yıllık hafızasını da belgeleyen çalışmalar, bir taraftan da havzadaki hem yaşam hem doğal çeşitlilik gibi bu süreci belgeleyen tüm ürünler olacak, hava görüntüleri ile beraber. Burada yapacağımız ilk sergide, İstanbul’un ekolojik değeri olan Kanal İstanbul havzasını su ve diğer değerleri ile beraber anlatacağız.”

Projenin 1.5-2 aya kadar tamamlanmasının planlandığı aktarılırken, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, inceleme gezisinin sonunda, Gazhane inşaatında çalışan personelle hatıra fotoğrafı çektirdi.


 


ARŞİV