CHP'li başkanlar: Fonlara ulaşamıyoruz

Kadıköy Belediyesi ve Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Birliği (ICLEI) tarafından organize edilen Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’ne katılan CHP’li yöneticiler ve belediye başkanlar, iktidarın siyasi tercihleri nedeni ile maddi kaynak yaratmakta zorlandıklarını söylediler

24 Mart 2022 - 15:36

Geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılan zirveye katılan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve belediye başkanları, iktidarın siyasi tercihleri nedeni ile ulusal ve uluslararası fonlara ulaşmada büyük sıkıntılar çektiklerini, ürettikleri projeleri hayata geçirmek için kaynak yaratmakta güçlük çektiklerini anlattı.

“İLLER BANKASI TEMİNAT İLE VERMİYOR

CHP’li yerel yönetimlerin yurt dışından ucuza bulduğu fonların hükümet tarafından imzalanmadığını belirten Seyit Torun, “Hükümet bu fonları imzalamadığı için onlara ulaşamıyoruz. Yurt içinde de kamu bankaları ve bakanlıklar hiçbir projemizi onaylamıyor. Hatta İller Bankası, belediyelerin bankası teminat bile vermiyor. Belediyelerimiz projeleri için kaynak buluyor ama maalesef bunlar hükümetin onayından geçmediği için kullanılamıyor ve vatandaşımız da bu hizmete ulaşamıyor. Ama her şeye ragmen, öz kaynaklarımızı kullanarak, her türlü zorluğa ragmen bazı fırsatları değerlendirerek bu projeleri de hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Belediye başkanları da finans kaynaklarına ulaşmada yaşadıkları zorlukları anlattı.

“İKTİDARLA ÇATIŞMA ALANI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Ürettiğimiz hizmetin iktidarla olan çatışması var. İktidarın bunları hoş görmemesi gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin bir sebebi vardır. Biz o bin sebeple ilgilenmiyoruz. Bizim için o da aşkla bağlı olduğumuz memleketimiz, insanlarımız ve bu bağlamda üstlendiğimiz görev. Gereğini yapmaya devam edeceğiz.”

“BASKIYLA İKTİDAR BELEDİYELERİNE GİDİYOR”

Zirveye ev sahipliği de yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, fonlar ve yardımların hükümetin baskısıyla iktidar partisi belediyelerine aktarıldığını söyledi. Odabaşı, “Uluslararası finans ve yatırım kuruluşları sadece büyükşehir belediyelerine kaynak aktarabiliyor, onların projelerini destekleyebiliyorlar. İl ve ilçe belediyeleri bu kaynaklardan yararlanamıyor” dedi. Merkezi hükümetin sadece belediyelere karşı değil, kendisi gibi düşünmeyen hiçbir oluşum ve kişiye çalışma alanı tanımadığını kaydeden Odabaşı şu ifadeleri kullandı:

“Sosyal demokrat belediyelere verilmeyen ama iktidarı yöneten siyasi partinin içindeki diğer belediyelere verilen yüzlerce kaynak var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yardım bütçesinin yüzde 97’sinden fazlası iktidar partisine ait partilerin belediyelerine gidiyor. Türkiye Belediyeler Birliği’nden yapılan yardım keza yine öyle. Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla dağıtılan AB fonları yine öyle. Yurtdışından gelen BM fonu Türkiye’ye geldiği zaman hükümetin baskısıyla iktidar partisinin belediyelerine gidiyor. Bunları çoğaltmak mümkün. Sosyal demokrat belediyeler bunlara rağmen onlara nasıl belediyecilik yapıldığını da yaptıklarıyla gösteriyor.”

ÇELİK: SİYASİ ZORLUK YAŞIYORUZ

Denizli Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, yaşadıkları bürokratik engellere dikkat çekerek, “Öncelikle siyasi bir zorluk yaşıyoruz. Pek çok mevkidaşımız bakanlıklardaki, genel müdürlüklerdeki problemlerin çözümünü masa başında bir telefonla hallederken, bizler beş kat efor sarf ederek yapıyoruz. İlk oturumda yerel yönetimlerin finans çözümünün nasıl olacağı ile ilgili finans uzmanları buradaydı. Dilerim ki ‘mış gibi’ yapmazlar, finans çözümü ile ilgili yollarımızı açarlar” diye konuştu. 

“MAALESEF İŞİN İÇİNE SİYASET GİRİYOR”

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de özetle şunları söyledi:

“Sosyal demokrat belediye başkanları yaşadığı bazı zorluklar oluyor tabi. Maalesef işin içerisine siyaset girebiliyor. Nedir bu? Bazen ortaya çıkan fonlar ya da yararlanılması gereken eşit koşullarda her birimizin faydalanması gereken bazı kredi unsurlarından bazen haberdar olamıyoruz. Bazen başvurularımız gerçekleşemiyor. Bu anlamda siyaset üstü bakmayı öğrenebilmeliyiz. Fon sağlayıcıların, kredi sağlayıcıların dünyaya yaydıkları bu fonlardan adil bir şekilde Türkiye’deki belediyelerin de faydalanması gerekiyor.”

 

 


ARŞİV